REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateinantį savaitgalį Vilniuje vykstančiame festivalyje „Sirenos“ bus parodytas italų režisieriaus Romeo Castellucci spektaklis „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“. Viešoje erdvėje kilo diskusijos dėl jame esą niekinamo Jėzaus portreto. Kultūros ministras pareiškė esantis prieš cenzūrą ir ragina nesiremti iš anksto suformuota nuomone, nevertinti spektaklio jo nemačius.

REKLAMA
REKLAMA

Dar neparodytas Vilniuje R. Castellucci spektaklis jau sukėlė prieštaringų vertinimų. Savaitgalį per Mišias bažnyčiose buvo skaitomas pareiškimas, kuriame bažnyčios hierarchai ragino boikotuoti šį spektaklį, nes jame esą niekinamas Kristaus atvaizdas ir kiti religiniai ženklai. Pasigirdo Seimo narių siūlymai uždrausti spektaklio rodymą.

REKLAMA

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, kad reikšti savo nuomonę – demokratijos išraiška, o siekis drausti net nesusipažinus su kūriniu – bandymas cenzūruoti.

„Viskas baigiasi ten, kur mes prieiname norą uždrausti, cenzūruoti, neleisti. Čia jau demokratija baigiasi, prasideda tokios šalys kaip Šiaurės korėja, Iranas, Baltarusija. Manau, kad Lietuva, kaip ES narė, turėtų atmesti pagundą palengvinti visuomenės brendimo iššūkį ir imtis cenzūruoti. Linkiu tiems, kurie nebijo, ateiti ir pažiūrėti, o tiems, kurie a priori bijo, tiesiog aplenkti teatrą lanku“, – sako A. Gelūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sirenų“ festivalio vadovas sako, kad tokios kalbos kilo dėl nesusipratimo, žiniasklaidoje pasirodžius klaidingai informacijai, esą spektaklyje niekinamas Kristaus atvaizdas.

„Tai greičiau klaida vienoje žiniasklaidos priemonėje, kad spektaklio metu tarsi į Kristaus atvaizdą mėtomos išmatos. Taip nėra, pats žurnalistas, nematęs spektaklio, nežinia iš kur susidarė tą vaizdą. Parašė, tai pasigavo kiti, visi kalba apie tai, ko nematė. Spektaklis yra krikščioniškas, jis kalba apie atjautą ir meilę, apie sūnaus pareigą rūpintis tėvu“, – tikina festivalio direktorius Martynas Budraitis.

Bažnyčios atstovai savo pozicijos komentuoti LRT Televizijos Naujienų tarnybai atsisakė, teigdami, kad pareiškimas buvo skirtas tikinčiųjų bendruomenės nariams.

Margarita Alper

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų