REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelį patiekalų gardiname pomidorais, tačiau retai susimąstome apie jų vertę. Šios daržovės ne tik skanios ir naudingos organizmui, bet ir papuošia valgį, juolab kad jų formų bei spalvų įvairovė šiandien tokia didžiulė.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorai – vienos iš nedaugelio daržovių, augančių Lietuvoje ir turinčių daug reto augalinio pigmento likopeno. Jis tinkamas kaip profilaktinė onkologinių ligų priemonė ir efektyviai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Įdomu tai, jog kaitinant pomidorus likopeno kiekis juose didėja, todėl virti pomidorai dar veiksmingesni. Be to, pomidoruose yra daug vitamino C, kalio, skaidulinių medžiagų ir betakarotino. Betakarotinas žmogaus organizme pavirsta į vitaminą A, padedantį išlaikyti gerą regėjimą, augti kaulams, vystytis dantims. Kasdien vartodami pomidorus saugome širdį nuo infarkto. Šios daržovės padeda kovoti su ateroskleroze ir antsvoriu. Juos patariama valgyti dideliais kiekiais tiems, kurių imunitetas nusilpęs ir kurie dažnai serga ūmiomis virusinėmis infekcijomis ar gripu. Vertingųjų medžiagų kiekis pomidoruose gali būti įvairus: jis priklauso nuo pomidorų veislės, auginimo sąlygų. Bandoma išvesti tokių veislių pomidorų, kuriuose būtų daugiau vienos ar kitos medžiagos.

REKLAMA

Pomidorų tyrė

4 kg pomidorų, 1 kg raudonųjų paprikų, 3 svogūnai, 1 česnakas, aliejus, 0,5 stiklinės 10 proc. acto, 3 šaukštai druskos, 0,5 stiklinės cukraus, šviežiai malti pipirai.

Svogūnus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite į puodą, ten pat suberkite išvalytas ir supjaustytas paprikas bei kubeliais supjaustytus pomidorus. Virkite, kol išgaruoja dalis sulčių ir paprikos su pomidorais suverda. Baigdami virti sudėkite išspaustus česnakus bei supilkite marinatą – actą, druską, pipirus bei cukrų. Pavirkite apie 5–10 min. Tada visą masę sutrinkite iki vientisos masės. Supilstykite į iškaitintus stiklainius, juos užsukite ir apverskite.

REKLAMA
REKLAMA

Pikantiški konservuoti žali pomidorai

1 kg žalių pomidorų, 1 kg cukraus, 2 pakeliai vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio citrinų rūgšties, 3 stiklinės vandens.



Pomidorus subadykite mediniu pagaliuku, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant mažos ugnies, kad suminkštėtų. Tada išgriebkite iš vandens, kad apdžiūtų. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant pomidorų. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Trečią dieną sirupą vėl nupilkite, užvirkite ir jau karštą užpilkite ant pomidorų. Tada virkite, kol sirupas sutirštės, o pomidorai taps minkšti, bet stangrūs. Suberkite vanilinį cukrų ir citrinų rūgštį, atsargiai išmaišykite ir viską supilstykite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Česnakais įdaryti pomidorai

1,3 kg pomidorų, 2 česnakai, 1,5 l vandens, 75 g druskos, 150 g cukraus, 100 g acto, pipirai, gvazdikėliai.

Česnakų skilteles nulupkite ir supjaustykite smulkiau. Jas sukiškite į pomidorus pro prapjautas jų viršūnėles. Pomidorus sudėkite į paruoštus stiklainius. Iš vandens, druskos, cukraus, acto, pipirų ir gvazdikėlių išvirkite marinatą. Verdančiu marinatu užpilkite pomidorus. Palaikykite 10 min. Nupilkite marinatą į puodą, vėl užvirkite ir vėl užpilkite pomidorus. Stiklainius sandariai užsukite.

REKLAMA

Burokėlių ir pomidorų salotos žiemai

0,5 kg svogūnų, 200 g česnakų, 4 kg virtų burokėlių, 1,5 kg pomidorų, 0,5 kg paprikų, 0,5 l aliejaus,

250 g acto, 200 g cukraus, 60 g druskos, po 1 saują ką tik sumaltų kvapiųjų ir aitriųjų pipirų bei kmynų.

Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Baigdami kepti suberkite smulkiai supjaustytus česnakus, kmynus ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi. Supilkite į puodą, kuriame jau verda kitos supjaustytos daržovės. Ten pat sudėkite ir kitas sudedamąsias dalis. Užvirkite. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Laikykite šaltai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų