REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturis Knygų medžius su 146 lapeliais išaugino ir daugiausiai knygų per vasarą perskaitė vienuolikmetė panevėžietė. Tai paaiškėjo šeštadienį Vilniuje vykusios Knygų medžių šventės metu, į kurią išsiaiškinti 12 daugiausiai knygų perskaičiusių vaikų susirinko daugiau nei 500 vaikų ir jų tėvelių. Visą vasarą šalies vaikai buvo kviečiami skaityti kuo daugiau knygų, klijuoti lapelius su jų pavadinimais ant simbolinių Knygų medžių ir taip juos „auginti“. Ši iniciatyva – įmonių grupės „Alma littera“ inicijuoto skaitymo skatinimo projekto „Augu skaitydamas“ dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Renginio metu buvo paskelbti ir apdovanoti trylika dvylika daugiausiai skaitančių Lietuvos vaikų. Didžiausią Knygų medį išaugino vienuolikmetė panevėžietė Agilė Kučinskaitė, perskaičiusi 146 knygas. Pasak mergaitės, ji skaito visur ir visada, kai tik randa tam bent menkiausią progą.

REKLAMA

„Skaityti mane išmokė močiutė ir nuo tada, kai pradėjau pažinti raides, skaitau visur – ir valgydama, ir prieš pamokas, ir po pamokų. Kartais knygą atsiverčiu netgi mokykloje per nuobodžias pamokas“, - pasakojo A. Kučinskaitė, kurią į renginį iš Panevėžio atvežusios krikšto mama su močiute patvirtino, jog mergaitė iš tiesų iš rankų niekuomet nepaleidžia knygų.

Antrąją vietą daugiausiai knygų perskaičiusių vaikų rinkimuose laimėjo 8 metų kaunietė Erika Pranevičiūtė, perskaičiusi 133 knygas, trečią – penkiolikmetė vilnietė Dovilė Kovaliūnaitė, „išauginusi“ 114 lapelių ant savo Knygų medžio. Tarp daugiausiai knygų perskaičiusių vaikų taip pat pateko keturi vilniečiai, du šilutiškiai, taip pat vaikai iš Kauno, Marijampolės, Rudaminos ir Raseinių. Jauniausia laimėtoja – vos 4 metų sulaukusi mergaitė, su mamos pagalba perskaičiusi 93 knygas, kiti į finalą patekę skaitytojai – 7-15 metų amžiaus. Trylikos laimėtojų per vasarą perskaitytų knygų vidurkis – 90 knygų.

REKLAMA
REKLAMA

„Žvelgdama į tai, kiek daug Knygų medžių pasiekė mus, galiu tvirtai pasakyti, kad per šią vasarą daugelis vaikų ne tik pasistiebė keliais centimetrais į viršų, bet ir smarkiai ūgtelėjo savo žiniomis. Vaikai iš visos Lietuvos mums iš viso atsiuntė daugiau nei 2,5 tūkst. savo „užaugintų“ Knygų medžių. Na, o intriga dar nesibaigė – 12-a daugiausiai knygų perskaičiusių šalies vaikų toliau varžysis dėl uoliausiojo skaitytojo titulo“, – teigia Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“, vykdančios projektą „Augu skaitydamas“, direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso per vasarą projekte dalyvavę vaikai perskaitė daugiau nei 30 tūkst. knygų. Uoliausiai Knygų medžius augino 8-9 metų vaikai –jie atsiuntė daugiau nei pusę visų gautų 2,5 tūkst. plakatų . Vidutiniškai per vasarą vienas Knygų medį auginęs vaikas perskaitė beveik 14 knygų. Aktyviausiai „augo skaitydami“ vilniečiai, antroje vietoje pagal atsiųstų Knygų medžių skaičių – Kaunas, trečioje – Klaipėda. Tarp uoliausių knygų skaitytojų pateko ir Panevėžio ir Jurbarko gyventojai.

Vaikai siuntė ir savo gamybos knygų medžių plakatus, kai kurie juos papuošė piešiniais ar nuotraukomis. Ant kai kurių plakatų savo parašus dėjo tėvai, patvirtindami, kad jų vaikai tikrai perskaitė visas knygas, kurių pavadinimai užrašyti ant Knygų medžių.

REKLAMA

12 didžiausius Knygų medžius „užauginusių“, t. y. daugiausiai skaitančių Lietuvos vaikų, kurie buvo paskelbti per šventę, pakviesti dalyvauti LTV laidoje „Tūkstantmečio vaikai“. Jos metu bus išrinktas uoliausias skaitytojas ir pagrindinio prizo – kelionės į Disneilendą Paryžiuje – laimėtojas. Ši speciali laida bus transliuojama spalio 26 d.

Vaikai, kurie pretendavo tapti daugiausiai skaitančiais, savo per vasarą „užaugintus“ Knygų medžius iki rugsėjo 25 d. buvo kviečiami nešti į knygynus „Pegasas“. Nespėję to padaryti iki nustatytos datos, galėjo juos užregistruoti ir renginio metu bei taip dalyvauti konkurse.

REKLAMA

Iš viso Lietuvos vaikams nuo gegužės mėnesio buvo išdalinta 30 tūkstančių Knygų medžių. Jie buvo dalijami šalies bibliotekose, knygynuose, taip pat įvairių „Augu skaitydamas“ renginių ir iniciatyvų metu.

Projektas „Augu skaitydamas“ jau kvietė mažuosius ir paūgėjusius siekti didžiausios Lietuvoje vaikų parašytos knygos rekordo. Nuo gegužės iki birželio vidurio Lietuvoje vyko Vaikų knygų mėnuo – jo metu didžiausių šalies miestų knygynuose žymūs šalies žmonės vaikams skaitė ištraukas iš savo mėgstamiausių vaikystės knygų. Liepą ir rugpjūtį projekto inicijuoti skaitymai su žymiais žmonėmis vyko vaikų ligoninėse. Tais pačiais mėnesiais didžiuosiuose Lietuvos miestuose ištraukas iš savo mėgstamiausių vaikiškų knygų vaikams skaitė miestų merai. Knygos vaikams nemokamai buvo dalinamos Palangos paplūdimyje.

Projektas „Augu skaitydamas“ yra pirmasis leidyklos „Alma littera“ iniciatyvos – „Lietuva – daugiausiai skaitanti šalis Europoje“ žingsnis. Juo siekiama padėti tėvams formuoti vaikų skaitymo įpročius, ugdyti skaitymo įgūdžius bei paversti skaitymą mėgstamu užsiėmimu ir tokiu būdu užtikrinti geresnę jų ateitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų