REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Filmuose jūs, žinoma, ne kartą girdėjote, kad valdžia „nesiderės su pagrobėjais“, bet realybėje išpirkos už pagrobtus žmones mokamos gana dažnai.

REKLAMA
REKLAMA

Turtingi turto paveldėtojai, pasiturintys verslininkai, naftos magnatai – visi jie kartkartėmis tampa pagrobėjų taikiniais. Daug tokių istorijų nutiko praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje, ypač Argentinoje.

REKLAMA

Jūsų dėmesiui – nuslėptų įvykių, kada išpirkos sumokėjimo faktas viešai nebuvo skelbiamas, sąrašas. Į jį neįtraukti atvejai, buvę iki šiuolaikinės epochos (pavyzdžiui, tikrų tikriausios išpirkos, mokėtos už karalius), nes apie juos  nėra pakankamai patikimos informacijos.

Pirmąją straipsnio dalį galite skaityti čia.

9. Džonas R. Tompsonas (John R Thompson)

Kompanijos „Firestone“ padanga (nuotr. Balsas.lt)Kompanijos „Firestone“ padanga

Išpirktas už 3 milijonus dolerių 1974 metais.

13,9 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

D. R. Tompsoną, penkiasdešimtmetį kompanijos „Firestone“ prezidentą, pagrobė Argentinos pogrindinė organizacija ERP. Jis buvo pagrobtas birželio 18 dieną ir išlaisvintas po dviejų su puse savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

8. Džonas Polas Getis III (John Paul Getty III)

Džonas Polas Getis III (nuotr. Balsas.lt)Džonas Polas Getis III

Išpirktas už 3 milijonus dolerių 1973 metais.

15,9 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Šešiolikmetis stambaus naftos magnato Gečio anūkas gyveno prabangoje Italijoje, kur jį ir pagrobė šios šalies gangsteriai. Jie pareikalavo už berniuką sumokėti septyniolikos milijonų dolerių išpirką. Kada derybos dėl kainos užstrigo, Gečio pagrobėjai nupjovė vieną berniuko ausį ir nusiuntė Italijos spaudai.

Kada pagrobėjai sumažino kainą iki trijų milijonų dolerių, Gečio šeima sutiko sumokėti išpirką. Sklido gandai, kad šeimos patriarchas Džonas Polas Getis mokesčių sumetimais sumokėjo tik 2,2 milijono dolerių, o jo sūnus sumokėjo likusią dalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Enrikė Metcas (Enrique Metz)

Enrikė Metcas buvo „Mercedes Benz“ vykdomasis direktorius (nuotr. Balsas.lt)Enrikė Metcas buvo „Mercedes Benz“ vykdomasis direktorius

Išpirktas už 5 milijonus dolerių 1975 metais.

21,2 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Argentinos teroristinė grupė „Montoneros“ gavo kur kas didesnę sumą už brolius Bornus (žiūrėkite žemiau), tačiau ir kompanijos „Mercedes Benz“ vykdomasis direktorius atnešė jiems nemažą turtą.

6. Peti Hearst (Patty Hearst)

Peti Hearst (nuotr. Balsas.lt)Peti Hearst

Išpirkta už 6 milijonus dolerių 1974 metais.

29,3 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Kalifornijos Berklio universiteto antrakursę, devyniolikmetę Hearsto žiniasklaidos konglomerato paveldėtoją ir jos draugą pagrobė kairiojo sparno radikalieji kovotojai iš Symbionese Liberation Army (SLA).

REKLAMA

SLA pareikalavo, kad Hearsto šeima išdalytų maisto už septyniasdešimties dolerių sumą kiekvienam kaliforniečiui, reikalingam paramos. Peti Hearst tėvas išdalijo maisto už šešis milijonus dolerių, bet pagrobėjų tai netenkino. Jie pareiškė, kad maistas buvo prastos kokybės, ir atsisakė išlaisvinti jo dukterį.

Vėliau Peti prisijungė prie SLA, tapusi kanoniniu Stokholmo sindromo pasireiškimo pavyzdžiu (apsauginis psichologinis ryšys, atsirandantis tarp pagrobėjo ir jo aukos pagrobimo proceso metu). O po kiek laiko ji buvo areštuota.

REKLAMA

5. Čarlzas Lokvudas (Charles Lockwood)

Čarlzas Lokvudas buvo pagrobtas du kartus (nuotr. Balsas.lt)Čarlzas Lokvudas buvo pagrobtas du kartus

Išpirktas už 2 milijonus dolerių 1973 metais ir už 10 milijonų dolerių 1975 metais.

52,9 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Č. Lokvudą, kompanijos „Roberts“ vykdomąjį direktorių argentiniečių grupuotė ERP buvo pagrobusi du sykius per dvidešimt šešių mėnesių laikotarpį, tad jo pagrobėjai gavo daugiau kaip penkiasdešimt milijonų dolerių dabartiniu kursu. Ar galite įsivaizduoti, ką jautė jo kompanija, kai jis buvo pagrobtas antrą kartą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Viktoras Samuelsonas (Victor Samuelson)

Viktoras Samuelsonas (nuotr. Balsas.lt)Viktoras Samuelsonas

Išpirktas už 14,2 milijono dolerių 1974 metais.

69,4 milijono dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

„Esso Argentina“ („Exxon“ dukterinė kompanija) sumokėjo 14.2 milijono dolerių, kad išvaduotų naftos perdirbimo gamyklos vadovą Viktorą Samuelsoną, kurį buvo pagrobę sukilėliai marksistai. Išpirka sumokėta, praėjus 98 dienoms po jo pagrobimo. Išpirkos nesumokėjus, sukilėliai, pasivadinę „Revoliucine liaudies armija“, grasino nubausti jį mirties bausme už multinacionalinių korporacijų „nusikaltimus“.

REKLAMA

3. Valteris Kvokas (Walter Kwok)

Kinijos dangoraižiai (nuotr. Balsas.lt)Kinijos dangoraižiai

Išpirktas už 77 milijonus dolerių 1997 metais.

110 milijonų dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Vieno turtingiausių Kinijos verslininkų – Kvoko sūnų pagrobė garsus gangsteris, žinomas kaip „Didysis švaistūnas“. Kai išpirka buvo sumokėta, Kvokas buvo rastas gyvas, uždarytas medinėje dėžėje kaimo name.

Sklido kalbos, kad jaunesnieji pagrobtojo broliai nenorėjo mokėti išpirkos. O po keleto metų šeima suskilo, kadangi prasidėjo tarpusavio kova dėl kompanijos „Sun Hung Kai Properties“ kontroliavimo.

REKLAMA

2. Viktoras Li (Victor Li)

Honkongas (nuotr. Balsas.lt)Honkongas

Išpirktas už 134 milijonus dolerių 1996 metais.

197 milijonų dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Viktorą Li, Honkongo magnato Li Ka Šino (Li Ka Shing) sūnų, pagrobė – pamėginkite atspėti – „Didysis švaistūnas“ Čengas Či Kongas (Cheung Chi Keung). Jis buvo paleistas į laisvę, kai pagrobėjai gavo rekordiškai didelę išpirką – 134 milijonus dolerių.

Jį pagrobęs gangsteris buvo suimtas, ir 2000 metais jam įvykdyta mirties bausmė.

1. Žoržas ir Chuanas Bornai (Jorge ir Juan Born)

Argentina (nuotr. Balsas.lt)Argentina

Išpirkti už šešiasdešimt milijonų dolerių 1974 metais.

293 milijonų dolerių ekvivalentas šiandienine dolerio verte.

Turtingus Argentinos grūdų prekiautojus brolius Žoržą ir Chuaną Bornus pagrobė radikali kairiųjų teroristinė grupuotė „Montoneros“. Po devynių mėnesių jie buvo išlaisvinti, kai pagrobėjai gavo fantastišką išpirką – šešiasdešimt milijonų dolerių.

Jų kompanija „Bunge y Born“ netrukus po to buvo perkelta į San Paulą (Brazilija), kad būtų išvengta neramumų šalyje.

Taip pat skaitykite:

18 didžiausių kada nors sumokėtų išpirkų (I)(foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų