REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Julianą Assange'ą vieni laiko kibernetiniu teroristu, kiti – didžiu kovotoju už laisvę ir dėl savo dviprasmiškos padėties jis tapo bene garsiausiu prieglobsčio prašytoju pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai tik J. Assange'as atvyko į Ekvadoro ambasadą Londone ir paprašė politinio prieglobsčio, raudonų plytų namą apsupo gausios policijos pajėgos. Suimti jį, kai tik išeis į lauką, tykojo apie 50 pareigūnų būrys.

REKLAMA

Dabar prie ambasados vartų ir bendrojo įėjimo liko tik po vieną pareigūną, bet jie kantriai laukia J. Assange'o klaidos, o šis gyvena Ekvadoro ambasadoje neiškeldamas kojos į lauką jau daugiau kaip tris mėnesius. Ten jį ir aplankė dailymail.co.uk žurnalistė.

J. Assage'as Švedijoje kaltinamas seksualinio pobūdžio nusikaltimu, tačiau jis baiminasi, kad jei bus išduotas Švedijos teismui, vėlaiu gali būti perduotas ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms – o ten jis kaltinamas terorizmu ir už tai jam gali grėsti netgi mirties bausmė.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi vos peržengus pastato slenkstį jo laukia teisinis persekiojimas, „WikiLeaks“ įkūrėjas gyvena tarp keturių sienų dydžiu neišsiskiriančiame ambasados pastate. Čia jam paskirtas ir kambarys, kur jis leidžia dienas: kuklioje J. Assange'as rezidencijoje – čiužinys ant grindų, knygų spinta ir apvalus staliukas su keliomis dirbtinės odos kėdėmis.

Vieninteliai žmonės, su kuriais J. Assange'as kasdien bendrauja gyvai ir drauge valgo pietus – tai Ekvadoro diplomatinės tarnybos darbuotojai.

„Tai šiek tiek panašu į buvimą kosminėje stotyje, – sako J. Assangeas. – Gyvenu tarsi vienutėje, bet tai nepalyginama su tais sunkumais, kurie lauktų kalėjime. Nors turiu mažai erdvės, bet turiu veiksmų laisvę ir galiu daryti tai, kas svarbiausia – apsaugoti nuo puolimų savo darbą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų