REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrus mokslo metus Lietuvoje vykdomas kūrybiško mokymosi projektas „Kūrybinės partnerystės“ skelbia naujos – „Pokyčių mokyklų“ programos pradžią. 30 – tyje Lietuvos mokyklų bus įgyvendinami plačią mokyklos bendruomenę įtraukiantys projektai, kuriais siekiama ugdyti vaikų kūrybiškumą, skatinti mokyklų ir kūrėjų bendradarbiavimą.

„Prasidėjusi „Pokyčių mokyklų“ programa žymi naują „Kūrybinių partnerysčių“ projekto etapą. Pernai mažesnėse grupėse ar klasėse projekte dalyvaujantys moksleiviai, mokytojai ir kūrėjai tyrinėjo savo mokymosi aplinką, išdrįso išlaisvinti kūrybiškumą ir visus įtraukti į bendrą veiklą. Šiemet startuojanti „Pokyčių mokyklų“ programa siūlys  mokykloms nuosekliai peržiūrėti, kaip vyksta mokymasis ir bandyti kurti kūrybingumą skatinančią mokyklą“, – sakė „Kūrybinių partnerysčių“ projekto vadovė Lietuvoje Milda Laužikaitė.

Pasak vadovės, pirmosios „Pokyčių mokyklos“ šiais mokslo metais atrinktos iš 40 paraiškas pateikusių, pernai „Tyrinėjančių mokyklų“ programą įgyvendinusių, mokyklų. Besimokydami drauge su kuriančiais praktikais – įvairių mokslo, meno ir kūrybos sričių specialistais – vaikai ir mokytojai įsitraukė į kūrybiškas veiklas, įgijo daugiau tolerancijos ir lankstumo, išmoko išklausyti ir pasisakyti, daugelis įsivedė savitas tradicijas, kurių laikosi iki šiol. Galime pasakyti, kad nėra kūrybiškos pamokos recepto, kūrybiškumas reiškia kur kas daugiau – tai tarsi pasiruošimas veikti ir siekti tikslo netikėtais, kūrybiškais būdais, lygiomis teisėmis bendradarbiaujant visiems – ir mokiniams, ir mokytojams, ir mokyklos vadovams.

„Pokyčių mokyklų“ programa yra žymiai platesnė savo apimtimi už ligi šiol vykdytus „Tyrinėjančių mokyklų“ projektus. Naujoje programoje mokyklos nuspręs, ar vykdyti vieną didžiulį kūrybiško mokymosi projektą, įtraukiantį 50- 100 moksleivių, integruojantį keletą dalykų arba vienu metu įgyvendinti 2- 3 mažesnius kūrybiško mokymosi projektus su skirtingomis klasėmis ir siekiant skirtingų tikslų.

„„Pokyčių mokyklų“ programa skiriasi nuo „Tyrinėjančių mokyklų“ programos ne tik savo apimtimi, bet ir siekių gilumu. Mokyklos bus skatinamos dar giliau pažvelgti į savo kasdienybę iš kūrybiškumo perspektyvos ir atsakingai įsivertinti savo veiklą pagal Kūrybiškos mokyklos raidos modelį. Svarbu, kad postūmis pokyčiams prasidėtų nuo pasiryžimo iš esmės peržiūrėti tai, kaip mokykloje vyksta mokymasis.“, – papildė „Kūrybinių partnerysčių“ projekto Mokyklų grupės vadovė Audronė Margenytė.

Šiais mokslo metais tęsti kūrybiško mokymosi projektus ir įgyvendinti „Pokyčių mokyklų“ programą atrinktos šios mokyklos :

1.      Kalvarijos savivaldybės Jungėnų pagrindinė mokykla

2.      Kauno Martyno Mažvydo vidurinė mokykla

3.      Kauno Motiejaus Valančiaus pradinė mokykla

4.      Kauno rajono Mastaičių pagrindinė mokykla

5.      Kauno „Santaros“ gimnazija

6.      Kauno „Vėtrungės“ pradinė mokykla

7.      Kelmės rajono Kražių gimnazija

8.      Klaipėdos Baltijos gimnazija

9.      Klaipėdos rajono Endriejavo vidurinė mokykla

10.     Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykla

11.     Klaipėdos Vydūno vidurinė mokykla

12.     Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija

13.     Lazdijų rajono savivaldybės Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės pagrindinė mokykla

14.     Lazdijų rajono savivaldybės Kučiūnų pagrindinė mokykla

15.     Marijampolės Jono Totoraičio pagrindinė mokykla

16.     Pagėgių savivaldybės Vilkyškių vidurinė mokykla

17.     Radviliškio rajono Sidabravo vidurinė mokykla

18.     Rokiškio rajono Obelių darželis – mokykla

19.     Raseinių rajono Nemakščių Martyno Mažvydo vidurinė mokykla

20.     Šakių rajono Gelgaudiškio vidurinė mokykla

21.     Šakių rajono Griškabūdžio gimnazija

22.     Šiaulių Jovaro progimnazija

23.     Utenos Krašuonos pagrindinė mokykla

24.     Vilkaviškio rajono savivaldybės Virbalio vidurinė mokykla

25.     Vilniaus licėjus

26.     Vilniaus „Pelėdos“ pradinė mokykla

27.     Vilniaus Petro Vileišio progimnazija

28.     Vilniaus rajono Pagirių gimnazija

29.     Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija

30.     Zarasų ,,Ąžuolo“ gimnazija

„Kūrybinių partnerysčių" programa Lietuvoje įgyvendinama pirmą kartą sėkmingos to paties pavadinimo programos, veikiančios Jungtinėje Karalystėje, pagrindu. 2011–2014 metais programoje dalyvaus daugiau kaip 4000 mokinių iš 100 Lietuvos mokyklų. Projektas vykdomas Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva, iš dalies remiamas Europos socialinio fondo. Projektą „Kūrybinės partnerystės“ įgyvendina Ugdymo plėtotės centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų