REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu dar prieš du mėnesius kas nors man pasakytų, kad išsinuomoti butą Vilniuje yra taip sunku, niekada nepatikėčiau. Visgi, šiais laikais taisykles diktuoja ne nuomininkai, o nuomotojai. Tuomet pats buto nuomos procesas pavirsta kone aukcionu.

REKLAMA
REKLAMA

Butų nuomos įkarštis?

Pats butų nuomos pikas prasideda antroje vasaros pusėje. Suprantama, kadangi paaiškėja stojimų rezultatai, todėl miestą po truputį užplūsta būsimi studentai. Nuomininkams tai yra puiki galimybė pasinaudoti palankiomis sąlygomis, todėl šiuo metų laiku nuomos kaina gali žymiai pakilti. Ir apskritai, nuomos kaina yra labai nenuspėjamas ir nestabilus dalykas. Kadangi gali būti ir taip, kad skelbime nurodyta suma yra vienokia, o atvažiavus apžiūrėti buto savininkas praneša, kad kaina šiek tiek pasikeitė – tai yra pakilo kokiais dviem šimtais litų.

REKLAMA

Kas pirmesnis, tas gudresnis

Antras dalykas, iš esmės irgi įtakojamas aukščiau minėtos priežasties – jeigu ieškote buto, būkite pasiruošę apžiūrėti jį čia ir dabar. Klientų antplūdis yra tiesiog milžiniškas, butai išnuomojami nespėjus praeiti kelioms valandoms nuo skelbimų atsiradimo. Be to, nuomininkai įsigudrina visaip papirkti nuomotojus: siūlo jiems didesnę pinigų sumą arba papildomus pinigus už tai, kad jie pirmieji galėtų apžiūrėti nuomojamas patalpas. Apžiūrėti butą yra būtina, kadangi nuotraukose perteikiamas vaizdais dažniausiai labai skiriasi nuo realybės. Trumpiau tariant, šeimininkai dažnai nufotografuoja gražiausią buto objektą – kokią nors naują sofą – arba tiesiog nepagaili laiko pasėdėti ir fotošopu padailinti nuotraukas taip, kad jos tikrai pritrauktų dėmesį. Be to, dažnai butas yra nufotografuojamas tik dalinai.

REKLAMA
REKLAMA

Apgaulingi skelbimai

Dar vienas liūdinantis faktas – internetiniais skelbimais per daug pasitikėti negalima. Visų pirma, dėl to, kad nemaža dalis jų yra seni, po kelis mėnesius neišimami (ar dėl svetainių administratorių neatsakingumo, ar dėl pačių nuomotojų užmaršumo). Todėl vertėtų morališkai pasiruošti tam, kad iš dvidešimties skelbimų mažiausiai dešimt bus nebegaliojantys. Beje, tokiais atvejais neretai tenka klausytis atsiliepusiųjų šeimininkų nuostabos ar pasipiktinimo, lygtais patys būtumėte kalti dėl to, jog jų skelbimas vis dar nėra pašalintas. Taigi, geriausia, kad populiarios butų nuomą siūlančios svetainės nebūtų pagrindinis paieškos šaltinis. Žinoma, sudėtinga rinktis butą vien iš aprašymo, kurie dažniausiai yra beveik vienodi, nematant nuotraukos, bet iš esmės niekada negali žinoti, kokie lobiai gali slėptis už tų žodžių, todėl išbandyti verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsarga gėdos nedaro

Jeigu apžiūrėjote butą ir jis Jums tiko, iš karto pasirašykite su savininku nuomos sutartį. Visų pirma, šis dokumentas reglamentuoja abiejų šalių atsakomybę, visų antra, pasirašius sutartį galėsite būti tikri, kad atvažiavus sutartu laiku tame bute nebus naujų „šeimininkų“. Jei savininkas bando paaiškinti, kad pasirašyti sutartį kliudo kažkokie trukdžiai arba kažkaip kitaip šį procesą bando nutolinti, geriau juo nepasitikėkite ir net jeigu susitarsite ir pastarasis pažadės, jog paskambins jums ir atsiųs sutarties kopiją susipažinimui, per daug vilčių į tai nedėkite ir tuo tarpu galite tęsti paieškas – tokiu būdu apsidrausite nuo pažadų, kurie neretai taip ir lieka tik pažadais.

REKLAMA

Svarbiausia – pasiruošti iš anksto

Tikriausiai jau baisiai išsigandote ir nusprendėte, kad buto nuoma sostinėje ne jums. Vis dėlto, aukščiau aprašyti atvejai yra kraštutiniai, ir jums nebūtinai turi nutikti taip pat. Yra ir keli faktoriai, kurie buto paieškas turėtų palengvinti.

Pirma, buto geriausia ieškotis pavasarį arba praėjus nuomos „maratonui“ – nuo spalio mėnesio. Antra, geriausia iš pradžių išsiklausinėti visų pažįstamų, nes taip butą susirasti yra ir lengviau, ir saugiau. Jeigu, vis dėlto, pirmuoju atveju nieko nepešite, ieškodami butų pagal skelbimus dažnai susidursite su nuomos agentais (per juos nuomojami butai dažniausiai papildomai reikalauja vienkartinio 100–500 litų tarpininkavimo mokesčio), jeigu tą akimirką jie neturės, ką jums pasiūlyti, palikite jiems savo duomenis ir paprašykite, kad atsiradus butui, paskambintų. Ir, pagaliau, labai gerai apmąstykite, kiek pinigų galėsite skirti nuomos mokesčiui ir suradus butą vertinkite labai realistiškai, kadangi, kaip minėjau, sezono metu kainos būna kur kas aukštesnės, negu iš tikrųjų yra verta mokėti. Blogiausiu atveju, galite susirasti ką nors trumpam laikui, o šildymo sezonu prasidėjus ir kainoms nukritus susirasti butą bus trigubai paprasčiau.

Sėkmingų paieškų!

Mirena Tumaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų