REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą savaitę vyksiantį 6-ąjį Konstitucijos egzaminą jau pasiryžo laikyti daugiau nei 30 tūkst. Lietuvos gyventojų

REKLAMA
REKLAMA

Tradicine tapusi akcija – Konstitucijos egzaminas – ir šiais metais sulaukė didelio Lietuvos piliečių susidomėjimo. Spalio 4 d. vyksiančiame pirmajame Konstitucijos egzamino etape dalyvauti jau pareiškė norą daugiau nei 30 tūkstančių mūsų šalies gyventojų: moksleivių, studentų, teisinį išsilavinimą turinčių arba jo siekiančių asmenų, nuteistųjų ir likusių piliečių. Dalyvių registracija tęsis iki spalio 1 d.

REKLAMA

„Šiais metais egzamino klausimai pareikalaus ne tik teorinio pasirengimo, bet ir gebėjimo teisines žinias pritaikyti praktiškai. Rengdami užduotis siekėme, kad klausimai nebūtų sudėtingi, „sausi“, bet naudingi ir pritaikomi gyvenime“, – kalbėjo Konstitucijos egzamino užduočių rengimo grupės narė, Mykolo Romerio universiteto prodekanė Regina Valutytė.

Minint 20-ąsias Konstitucijos metines, akcijoje pirmą kartą dalyvaus aukštosios Lietuvos mokyklos. Jose pasitikrinti savo teisines žinias kviečiami ne tik studentai, bet ir dėstytojai, administracijų darbuotojai. Prie akcijos taip pat prisijungė ir valstybės tarnautojai bei politikai. Egzaminą jie laikys Seimo rūmuose. Tarp užsiregistravusiųjų – ministerijų darbuotojai, Seimo nariai. Egzaminą, kaip ir praėjusiais metais, laikys nuteistieji, suimtieji bei įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai: akcijoje jau užsiregistravo 11 pataisos ir įkalinimo įstaigų, kuriose testines užduotis atliks daugiau 200 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Visi norintys savo teisines žinias taip pat galės pasitikrinti spalio 4 d. 12 val. Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse vyksiančio egzamino metu. Negalintys atvykti į savivaldybes, egzamino užduotis kviečiami atlikti internete (http://www.delfi.lt/konstitucijos_egzaminas_2012/). Tikimasi, kad akcijoje aktyviai dalyvaus ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Kaip ir praėjusiais metais, teisines žinias pasitikrinti galės ne tik paprasti piliečiai, bet ir teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys asmenys – jiems bus parengtos skirtingos užduotys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai užduotis atlikę dalyviai pateks į spalio 18 d. vyksiantį antrąjį egzamino etapą, po kurio paaiškės 28 egzamino nugalėtojai. Spalio 25 d. jie bus apdovanoti iškilmingos ceremonijos Prezidentūroje metu, o prieš tai pakviesti dalyvauti susitikime su 1992 m. Lietuvos Respublikos Konstitucijos rengėjais Mykolo Romerio universitete.

Nugalėtojams taip pat atiteks egzamino organizatorių ir rėmėjų įsteigti prizai. Geriausiai egzaminą išlaikę piliečiai ir teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys Lietuvos gyventojai bus apdovanoti Europos Parlamento nario Leonido Donskio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Geriausiai egzaminą internete išlaikiusiems gyventojams bus įteikti portalo DELFI įsteigti prizai.

REKLAMA

Konstitucijos egzamino iniciatorius – Teisingumo ministerija. Projekto partneriai: Mykolo Romerio universitetas  ir europarlamentaras L. Donskis. Informaciniai partneriai: naujienų portalas „Delfi“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, dienraštis „Verslo žinios“.

Apie Konstitucijos egzaminą

Konstitucijos egzaminas organizuojamas tikslinėms dalyvių grupėms, todėl atskiros egzamino užduotys parengtos 5–7, 8–10 ir 11–12 klasių moksleiviams, teisę studijuojantiems ir teisinį išsilavinimą turintiems asmenims, likusiems piliečiams ir nuteistiesiems asmenims. Konstitucijos egzaminą laikysiantiems mažiausiems projekto dalyviams, 1–4 klasių moksleiviams, bus skirta kūrybinė užduotis – piešinių konkursas „Jubiliejinis Konstitucijos viršelis“.

REKLAMA

Laikantiesiems egzaminą internetu bus pateikti du egzamino testai – turintiems teisinį išsilavinimą ir studijuojantiems teisę bei visiems kitiems piliečiams. Laikyti egzaminą internetu itin kviečiami ir į užsienį išvykę piliečiai.

Egzaminą laikysiančių piliečių žinias vertins speciali komisija, kurios pirmininku šiais metais yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius. Komisijos nariai: MRU Teisės fakulteto dekanė prof. dr. Rima Ažubalytė, Teisingumo ministerijos Teisės sistemos departamento Teisės taikymo skyriaus patarėjas Darius Trinkūnas, Švietimo ir mokslo ministerijos Teisės skyriaus vyresnioji specialistė Nadežda Kučaidzė, Kalėjimų departamento Teisės ir personalo skyriaus viršininkė Erika Vaivadienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Egzamino vertinimas. Egzaminas vyks dviem etapais. Po antrojo etapo egzamino vertinimo komisija susumuos rezultatus ir išrinks 28 prizininkus – kiekvienoje grupėje 3 geriausiai pasirodžiusius dalyvius, išskyrus 1-4 kl. moksleivių grupę – joje bus išrinkti 4 nugalėtojai.

Nugalėtojus spalio 25 d., Lietuvos Respublikos Konstitucijos minėjimo dieną, Prezidentūroje apdovanos Prezidentė D. Grybauskaitė ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Egzamino eiga ir laikymo vietos:

•                          I-asis etapas vyks 2012 m. spalio 4 d. 12 val. Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, aukštojo mokslo įstaigose bei internetu svetainėje http://www.delfi.lt/konstitucijos_egzaminas_2012/ Mokyklose ir gimnazijose moksleiviai egzaminą laikys specialiai surengtos Konstitucijos pamokos metu (pradžia 9 val.).

REKLAMA

•                          Į antrąjį Konstitucijos egzamino etapą pateks ne mažiau kaip į 25 klausimus kiekvienoje kategorijoje teisingai atsakę dalyviai.

•                          II-asis etapas įvyks 2012 m. spalio 18 d. Moksleivių kategorijų pirmojo etapo nugalėtojai egzaminą laikys 9 val. mokyklose bei gimnazijose, o visi kiti piliečiai, tarp jų ir teisinį išsilavinimą turintys asmenys – 12 val. miestų bei rajonų savivaldybėse, universitetuose, Seimo rūmuose. Nuteistieji egzamino užduotis atliks įkalinimo įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų