REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniuje atidarytas pirmasis šalyje modernus kovos menų centras „Smauglys“. Jo vadovas ir treneris Ričardas Piepolis tikina, kad čia savo sveikatą stiprinti bei kovos meno mokytis galės ir paprasti žmonės, ir meistriški sportininkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Važinėdamas po įvairias šalis mačiau, kokias sąlygas turi kiti sportininkai. Jau 20 metų puoselėjau svajonę atidaryti tokį specializuotą kovos menų centrą, kuriame galėtų treniruotis imtynių atstovai ir smūgiuotojai. Jie turėtų galimybę komunikuoti ir plėsti savo akiratį vieni iš kitų mokydamiesi“, – pasakojo brazilų džiudžitsu meistras ir Lietuvos karatė šotokan federacijos generalinis sekretorius R. Piepolis.

REKLAMA

Atrodo, trenerio svajonė išsipildė – Vilniaus Žvėryno rajone įrengtame centre yra dziudo ir karatė tatamiai, treniruokliai, rūbinės, pirtis ir dušai. „Kad pritrauktume jaunimą ir vaikus, iš kurių išaugtų geri sportininkai, tos sąlygos reikalingos. Jos čia idealios – bent jau tarp kovos menų klubų“, – tikino pašnekovas.

– Kovos menų klubas sutelks keletą kovos šakų?

– Planuojame startuoti nuo dziudo, brazilų džiudžitsu, karatė šotokan ir MMA (mišrios kovos). Kas norės, galės lankytis keliose treniruotėse. Svarbu ne tik masiškumas, bet ir aukštas lygis. Man pavyko išugdyti daug garsių sportininkų, kurie laimėjo Europos ir pasaulio čempionatų medalius karatė šotokan, kovinio sambo, brazilų džiudžitsu pankrationuose. Kas norės siekti meistriškumo, čia bus suteiktos visos sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar susidomėjimas kovos menais Lietuvoje auga?

– Taip. Ypač pastebimai populiarėja mišrios kovos. Jos kilo iš Brazilijos, vėliau plito Amerikoje, Japonijoje, dabar populiarėja Europoje, ypač kaimyninėje Lenkijoje. Lietuvoje atsiranda klubai, kurie ruošia MMA kovotojus. Tik problema, kad nėra aukšto lygio specialistų. Pasaulyje MMA kovos sparčiai populiarėja ir gali pralenkti net profesionalų boksą.

– Ar tai reiškia, kad tradicinės kovos menų šakos nyksta?

– Tradiciniai kovos menai išsigimė – atsirado daug karatė stilių ir mokyklų, kur nežiūrimas kovinis lygis, o kas kokį diržą turi, ar kokį kimono nusiperka. Daug yra tokių diržų, kurie kovine prasme nieko nereiškia. Diržo egzaminai atitrūko nuo kovos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau kiekviena kovinio sporto šaka buvo užsidariusi. Visos kalbos, kuris stilius ar kovotojas geresnis, buvo tik teorinės. Amerikoje prasidėjo vadinamosios kovos be taisyklių, nors ten taisyklės taip pat yra. Jos maksimaliai priartintos prie realios kovos. Atsirado vieta, kur galima spręsti ne teoriškai, o praktiškai. Praktika parodė, kad turi būti universalumas. Jei kovotojas tik smūgiuoja, jo varžovas bus pranašesnis parteryje, ir atvirkščiai. Pasaulyje MMA kovos sparčiai populiarėja ir gali pralenkti net profesionalų boksą. Žmonės ruošiami ne atskiro kovinio stiliaus, bet MMA – čia mokoma imtynių, smūgių, kovos parteryje.

REKLAMA

– Kokie jūsų tikslai?

– Plėstis? Su laiku. Kol kas noriu iki galo įgyvendinti savo svajones. Dziudo sujungsime su brazilų džiudžitsu, pats užsiimsiu kovos parteryje mokymu. To  dar nebuvo Lietuvoje. Toks kovotojas galės dalyvauti ir dziudo, ir brazilų džiudžitsu, ir sambo varžybose. Yra ir tie mišrūs kovos menai. Apskritai, viso to nauda bus daug didesnė nei medaliai tarptautinėse varžybose. Jei čia sportuos daug vaikų – jie mokysis sveiko gyvenimo būdo, etiketo, ugdys tinkamas charakterio ir asmenybės savybes.

TIK FAKTAI

Į treniruotes nuo spalio mėnesio bus priimami įvairaus amžiaus žmonės – nuo vaikų iki senjorų. Treniruotes ves R. Piepolis ir jo mokiniai – kovinio sambo pasaulio čempionas Sergejus Grečicho ir dziudo meistras, kovinio sambo pasaulio vicečempionas Viktoras Tomaševičius.

REKLAMA

Klubo pavadinimas „Smauglys“ atsirado dėl trenerio R. Piepolio domėjimosi smaugimo veiksmais. „Visada domėjausi kova parteryje. Man patikdavo visokie smaugimo veiksmai, ypač kojomis. Iš pradžių mūsų grupė vadinosi „Smauglys“, vėliau sporto klube ji tapo didesnė. Dabar tokiu pavadinimu bus šis klubas“, – sakė jis.

R. Piepolis tvirtina beveik visą savo gyvenimą praleidžiantis ant tatamio – anksčiau kaip mokinys su savo mokytoju Kazimieru Šipeliu-Valiu, vėliau pats pradėjo treniruoti. Pats dalyvavo karatė šotokan varžybose, vėliau susidomėjau brazilų džiudžitsu. Japonijoje gavo brazilų džiudžitsu juodąjį diržą.

Kovos menų centro Kovos menų centro „Smauglys“ atidarymas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Kovos menų centro Kovos menų centro atidarymas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų