REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2013 m. visi Lietuvos abiturientai, nepriklausomai nuo jų mokymosi kalbos, laikys vienodą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Švietimo ir  mokslo ministerijoje pristatyti balandžio mėnesį vykusio bandomojo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatai, kurį laikė mokiniai iš mokyklų lietuvių, lenkų ir rusų dėstoma kalba, bei  pasirengimas  brandos egzaminui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, tai nuoseklaus darbo siekiant užtikrinti, kad visi Lietuvos jaunuoliai vienodai gerai mokėtų savo tėvynės valstybinę kalbą ir turėtų vienodas galimybes  toliau tęsti mokslus ir dirbti Lietuvoje, rezultatas.

REKLAMA

„Iš bandomojo egzamino rezultatų matyti, kad ne  vienoje diskusijoje išsakyti nuogąstavimai, kad mokiniams, kurie mokosi tautinių mažumų kalba mokyklose, bus per sunku, kad neparašys rašinio – nepasitvirtino,- sakė ministras G. Steponavičius.- „Rezultatai parodė, kad jie parašė reikalaujamos apimties  rašinius,  autorius  ir kūrinius rinkosi vienodai nepriklausomai nuo mokymosi kalbos. Pavyzdžiui, ir lietuvių, ir lenkų dėstomąja kalba mokiniai noriai rinkosi tiek  Adomą Mickevičių, kurį pastarieji skaitė lenkiškai, tiek Joną Biliūną ir Maironį.  Tačiau mokinių, iš  tautinių mažumų kalba mokyklų, prastesni  buvo rašybos, gramatikos ir kalbinės raiškos rezultatai.“

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad, įvertinus bandomojo egzamino rezultatus, parengtas vertinimo normų projektas 2013 m. lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminui. Jame numatyti šiek tiek mažesni rašybos, gramatikos ir kalbos taisyklingumo reikalavimai abiturientams, kurie mokėsi tautinių mažumų kalbomis.

„Mokyklų tautinių mažumų kalbomis abiturientai turės pereinamąjį aštuonerių metų laikotarpį, kurio metu egzamino išlaikymas skirsis nuo gimtosios kalbos egzamino lietuviams. Tos nuolaidos arba tam tikras pereinamasis laikotarpis bus įtvirtintas kasmet pagal iš anksto žinomas vertinimo normas. Tos normos bus nustatomos 11 klasėje surengus bandomąjį egzaminą“, -  teigė G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikydami egzaminą, abiturientai galės rinktis vieną iš keturių temų – 2 samprotavimo ir 2 literatūrinio rašinio. Egzamino trukmė - 4 val., apimtis - ne mažiau kaip 500 žodžių. Per egzaminą bus galima naudotis žodynais.

Nuo praėjusių metų visose bendrojo lavinimo mokyklų 11-12 kl. suvienodintas lietuvių kalbos pamokų skaičius, lietuvių  kalba ir literatūra dėstoma pagal tą pačią ugdymo programą.

„Bandomasis egzaminas parodė, kad vidurinio ugdymo programa, pagal kurią mokosi visos Lietuvos mokyklos, yra veiksminga. Lietuvos literatūra, sukurta keliomis kalbomis, yra įdomi mūsų mokiniams. Jie supranta, kuo ji svarbi krašto kultūrai, - pažymėjo švietimo ir mokslo ministras.

REKLAMA

„Ruošdamiesi šiam egzaminui buvome numatę 14 žingsnių. Liko keturi: apsvarstyti ir patvirtinti  rašinių vertinimo normas, parengti ir paskelbti egzaminų pavyzdines ir bandomąsias užduotis, organizuoti  egzaminų vertintojų mokymus pagal patvirtintas normas ir, žinoma, pats brandos egzaminas,“- sakė Nacionalinio egzaminų centro direktorius Saulius Zybartas.

Ugdymo plėtotės centras rengia nemokamus metodinius seminarus, valstybinės lietuvių kalbos kursus tautinių mažumų mokyklų pedagogams. Kurių tikslas – padėti tobulinti lietuvių kalbos vartojimo įgūdžius ir pasirengti trečiosios valstybinės lietuvių kalbos kategorijos egzaminui. Daugiau informacijos centro internetiniame tinklalapyje: http://www.upc.smm.lt/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų