REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys, referendumo dėl naujos atominės elektrinės koordinatorius V. Žiemelis apgailestauja, kad kompanija "Hitachi" iki šiol neatsakė, kiek milijardų kainuotų Visagino atominės elektrinės reaktorius ir joje gaminama elektros energija, taip pat kada pagal ES reikalavimus bus atlikta jo saugumo patikra ir kokią finansinę atsakomybę ketina prisiimti pati "Hitachi" kompanija.

REKLAMA
REKLAMA

"Hitachi" atstovai nepajėgė atsakyti į šiuos svarbiausius klausimus", - sako referendumo dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) iniciatoriai - Krikščionių partijos ir jos frakcijos Seime vadovai Gediminas Vagnorius ir Vidmantas Žiemelis, komentuodami susitikimą su "Hitachi" atstovais. Šiame susitikime taip pat dalyvavo Japonijos ambasadorė Kadzuko Širaiši (Kazuko Shiraishi) ir branduolinės energetikos ekspertas akademikas Jurgis Vilemas.

REKLAMA

Referendumo koordinatorius V. Žiemelis prieš mėnesį Seimo iniciatyvinės grupės vardu išsiuntė "Hitachi" vadovybei laišką, kviesdamas konstruktyviai bendradarbiauti su referendumo organizatoriais ir apie šį projektą pateikti Lietuvos visuomenei objektyvią informaciją.

"Hitachi" kompanija, kaip ir šalies Vyriausybės atstovai, vengia atskleisti esminius ekonominius ir finansinius rodiklius, nes jie liudytų, jog, pastačius nekonkurencingą VAE, šalies vartotojams tektų žymiai pakelti elektros kainą ir skirti iš biudžeto milijardines dotacijas bei dar labiau prisirišti prie Rusijos energetinės monopolijos", - po susitikimo teigė Krikščionių partijos lyderis, ekspremjeras G. Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, jog šalies Vyriausybė konkursą buvo paskelbusi dėl investuotojo, tačiau, neatsiradus nė vieno realaus investuotojo, juo paskelbė reaktoriaus pardavėją, kuris už mokesčių mokėtojų pinigus reaktorių pirktų lyg pats iš savęs ir už geidžiamą kainą. "Svečiai negalėjo atsakyti į principinį klausimą - ar "Hitachi" veikia kaip reaktoriaus pardavėjas ar investuotojas ir ar tai nesikerta su vakarietiška teise, kai vienu metu sėdima ant dviejų interesams prieštaraujančių kėdžių", - sakė G. Vagnorius.

Referendumo iniciatoriai mano, kad šalies Vyriausybės pagalba Lietuvai bandoma už porą dešimčių milijardų litų iškišti "katę maiše", ir šis projektas, jų įsitikinimu, prieštarauja šalies ekonomikos ir saugumo interesams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Lietuva turi pakankamai generuojamos elektros pajėgumų, o energetinei nepriklausomybei nuo Rusijos monopolinių tiekėjų ir priėjimui prie pigesnių energetinių šaltinių reikalinga ne dar viena brangi elektrinė, bet visavertės elektros ir dujų jungtys su Europos tinklais, kurių nepajėgtume užbaigti dešimtis milijardų litų iššvaisčius nekonkurencingai ir prie Rusijos tinklų pririštai VAE", - įsitikinęs G. Vagnorius. Jo manymu, šis galingas ir brangus atominis reaktorius užnertų Lietuvai finansinę kilpą.

"Krikščionių partija pasielgė teisingai inicijuodama šį svarbų referendumą, nes be piliečių pagalbos nebeįmanoma sustabdyti bene didžiausios po Nepriklausomybės atkūrimo finansinės avantiūros", - tvirtina Krikščionių partijos frakcijos Seime seniūnas V. Žiemelis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų