REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas sudaro mokestį, kurį mes mokame už atliekų ir buitinių šiukšlių tvarkymą? Kiek už tai mokame ir kodėl?

REKLAMA
REKLAMA

,,Mokesčiai už komunalines atliekas sudaro labai mažą dalį šeimos biudžeto. Jeigu sumažintume atliekų kiekį 10–20 proc., per mėnesį žmogus sutaupytų apie 62 centus“, – diskusijoje apie tai, kaip gyventojai ir vartotojai vertina atliekų tvarkymo sistemą Lietuvoje, teigė Jonas Stravinskas.

REKLAMA

Anot vieno iš Druskininkuose ketvirtadienį prasidėjusio devintojo metinio diskusijų forumo ,,Atliekų tvarkymas“ dalyvio, ,,mokestis, kurį mokame mes, vartotojai, išaugs, jeigu gamintojai nesurinks reikiamo kiekio panaudotų atliekų“.

Gyventojai: mokame už orą

Lina Šleinotaitė-Budrienė, įmonės ,,Ekokonsultacijos“ vadovaujančioji partnerė, į forumas įsijungti pakvietusi eilinius gyventojus, tiesiog salėje diskutavo su Vilniaus ir kitų Lietuvos vietų gyventojais.

REKLAMA
REKLAMA

Anot vieno vilniečio, ,,Lietuvoje teršėjas moka, bet moka nepriklausomai nuo to, kiek teršia.“ ,,Komunalinių atliekų tvarkymo srityje ir atsižvelgimo į vartotojų lūkesčius mes dar esame labai toli nuo pirmaujančių šalių“, – susirinkusiesiems aiškino vilnietis, su kuriuo buvo bendraujama pasitelkus šiuolaikines ryšio priemones.

Vilnietis pasakojo, kad žmonės nesusipažinę su atliekų tvarkymo taisyklėmis, tačiau, jeigu norima pakoreguoti sutartį, tenka įveikti kryžiaus kelius. ,,Pradėkite vykdyti prevenciją, padarykite analizę sutarčių, kurios kišamos visiems vartotojams“, – ragino jis forume dalyvaujančius vartotojų teisų apsaugos institucijų atstovus. ,,Gyventojai daug moka už faktiškai neatliekamas funkcijas“, – pabrėžė vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąskaita butui? Įmanoma, bet nepageidautina

Kitas interaktyvus diskusijos dalyvis, gyvenantis daugiabučiame name, aiškino, kad jie patys pasirinko atliekų vežėją. ,,Atliekų vežėjas kiekvienam butui išrašo atskirą sąskaitą. Sutarėme su atliekų vežėju, kad kiekvienam butui būtų išrašoma sąskaita, pavyzdžiui, kartą per metus, nes ši paslauga niekuo nesiskiria nuo kitų – skiriasi vartotojų gyvenimo būdas ir susidarantis atliekų kiekis“, – aiškino gyventojas.

Jis pabrėžė, kad gyventojai paprastai priversti mokėti tarpininkams, dėl to paslauga pabrangsta, bet jiems pavyko susirasti vieną įmonę, kuri sutiko su jų pasiūlymais. Diskusijos dalyvio teigimu, 50 butų namo išlaidos atliekų tvarkymui per mėnesį sumažėjo keliais šimtais litų, bet dėl tokio savo pasirinkimo jie sulaukė savivaldybės ir tarpininkų nepasitenkinimo.

,,Tą vienintelį nepriklausomą vežėją nupirko tarpininkai. Kol kas mes turime sutartį, ir sąlygos nesikeičia“, – sakė jis, o kas bus toliau, gyventojai nežino. Anot jo, daugelis atliekų vežėjų siūlo sudaryti sutartį su namu. ,,O jūs paskui tarpusavyje aiškinkitės“, – pasakojo diskusijos dalyvis, pabrėžęs, kad pasirašyti sutartį su kiekvienu butu sutinka labai retas atliekų tvarkytojas ar vežėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų