REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio pradžioje pradeda veikti biokuro birža „BaltPool“. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tikisi, jog ji padės užtikrinti konkurencingumą šilumos ūkyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu sąlygos susiklostys palankiai ir jau ketvirtadienį gausime licenciją, tikimės startuoti spalio 1 d.“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė „BaltPool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė.

REKLAMA

Jos teigimu, sukurta centralizuota prekybos aikštelė bus viena, skaidri bei pagrįsta dalyvių lygiateisiškumu ir viešumu. Kainas biržoje formuos pasiūla ir paklausa.

„Biržoje bus prekiaujama medžio skiedromis. Pirkėjai ir pardavėjai suporuojami prioritetą teikiant pasiūliusiems geriausią kainą. Sandoriai sudaromi nustačius vidurkį tarp poroje esančio pirkėjo ir pardavėjo nurodytos kainos. Prekybos sistema bus paprasta ir aiški“, – tvirtino ji.

REKLAMA
REKLAMA

L. Žalaitė pažymėjo, jog, biržos dalyviams konkuruojant lygiomis teisėmis ir sąlygomis, išloš galutinis vartotojas.

A. Sekmokas sakė, kad naujajame Energetikos ministerijos pateiktame Šilumos ūkio įstatyme numatoma įtvirtinti sąžiningą konkurenciją šilumos gamyboje bei perėjimą prie biokuro.

„Būtina sudaryti vienodas sąlygas tiek biokuro katilinių, tiek ir kitų šilumos gamintojų prijungimui prie šilumos perdavimo tinklų, prekiauti biokuru biržoje ir į šilumos kainą įtraukti tik tokias biokuro sąnaudas, kurios neviršija kainų biokuro biržoje“, – teigė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad Energetikos ministerijos parengtas ir svarstymui ketinamas pateikti šilumos gamybos ir tiekimo veiklų atskyrimą numatantis įstatymas Vyriausybei pristatytas trečiadienį.

A. Sekmokas teigia, jog naujajame Šilumos ūkio įstatyme numatoma didinti valstybės įtaką šilumos ūkyje bei stiprinti jo valstybinį reguliavimą. Jis teigė nesitikįs, jog šios kadencijos Seimas spės priimti naująjį įstatymą, taip pat pripažino, jog įstatymo nuostatos dar turėtų būti diskutuotinos.

„Tai yra labiausiai diskutuotinas projektas, kurį parengėme pačioje kadencijos pabaigoje, tačiau tam reikėjo sukaupti patyrimą, ypač su Trečiuoju paketu tiek dėl elektros, tiek dėl dujų (...), dabar, manau, tos patirties sukaupta daugiau. Visgi nemanome, jog teikiamas įstatymo projektas yra idealus“, – sakė A. Sekmokas.

REKLAMA

Vyriausybei pristačius šilumos gamybos ir tiekimo veiklų atskyrimą numatantį įstatymą, Premjeras A. Kubilius pabrėžė, kad šilumos ūkyje reikalinga sisteminė pertvarka, leisianti vartotojams gauti pačias pigiausias šilumos paslaugas.

„Buvo pristatyta Vyriausybės pasitarimui, mes jokių sprendimų nepriiminėjome. Tiesiog ministras, kadangi pradeda viešas konsultacijas, norėjo, kad ir ministrai būtų supažindinti su ministerijos parengtu projektu – svarbiu, daug naujų nuostatų, be abejo, bus daug diskutuojama“, – trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Premjeras Andrius Kubilius, paprašytas pakomentuoti, kaip vertina Energetikos ministerijos siūlymus.

Šilumos ūkio įstatymą, kuriuo siūloma suteikti daugiau teisių vartotojams ir griežtinti šilumos tiekėjų kontrolę, parengė ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų