REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Mantas Varaška siūlo įteisinti Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisas, kad prostitucija užsiimantiems žmonėms baudos būtų panaikintos, o sąvadautojams - sugriežtinta atsakomybė, atimant galimybę išvengti kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kurioziška, bet neretai nusikaltėliai, kurie grasindami ar šantažuodami savo aukas priverčia verstis prostitucija, atsiperka tik lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis ar piniginėmis baudomis. Manau, kad už šį nusikaltimą turi būti skiriamos realios laisvės atėmimo bausmės“, - sako M. Varaška.

REKLAMA

Teikti tokį siūlymą parlamentarą paskatino ir esą iki šiol nesėkminga kova su prostitucija, ir ekonominė logika. Vidaus reikalų ministerijos pateikti duomenys rodo, kad per metus teritoriniai policijos komisariatai už vertimąsi prostitucija skiria baudų už daugiau kaip 100 tūkst. litų, tačiau į valstybės biudžetą patenka vos 15-20 tūkst. litų.

Be to, anot Seimo nario, kovai su prostitucija, jos užkardymui, prevencijai Policijos departamentas per metus išleidžia apie 6 mln. litų. „Manau, kad nereikėtų švaistyti pinigų policininkams, be reikalo tam skirti savo darbo valandų, nes rezultatas labai prastas. Su tokia visuomenės gyvenimo apraiška geriau kovoti švietimo, auklėjimo priemonėmis, o pareigūnams susitelkti tiriant kitus nusikaltimus“, - siūlo M. Varaška.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys siūlo, kad minimali bausmė tam, kas turėjo pajamų iš kito asmens prostitucijos arba sąvadavo, būtų ne mažesnė kaip 2 metai laisvės atėmimo, o maksimali siektų 5 metus nelaisvės. Šiuo metu už tokią veiką gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Už nepilnamečio asmens įtraukimą į prostituciją minimali bauda siūloma 4 metai laisvės atėmimo, o ne 2 metai, kaip šiuo metu. Maksimalią baudos ribą siūloma palikti šiuo metu galiojančią - 8 metai nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat M. Varaška siūlo, kad už įtraukimą į prostituciją būtų būtinai baudžiama laisvės atėmimu iki trejų metų. Šiuo metu už tokią veiką galima atsipirkti bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Visuomeninės organizacijos, teikiančios prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms psichosocialinę, teisinę pagalbą - Lietuvos Caritas, Dingusių asmenų šeimų paramos centras, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras - savo ruožtu pažymi, jog asmenų prostitucijoje teisinis persekiojimas tik imituoja kovą su klestinčia sekso industrija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų