REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitados obuoliai buvo laikomi stebuklingais vaisiais, suteikiančiais jėgų ir pailginančiais jaunystę.

Kitados obuoliai buvo laikomi stebuklingais vaisiais, suteikiančiais jėgų ir pailginančiais jaunystę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne taip seniai įrodyta, kad obuoliai padeda išvengti daugelio ligų. Obuoliai gydo virškinamąjį traktą, gerina apetitą ir lengvina maisto pasisavinimą. Jie gali ir laisvinti vidurius, ir išgydyti vidurių užkietėjimą. Iškrovos dieną rekomenduojama suvalgyti 1,5–2 kg obuolių. Kad organizmas greičiau pasisavintų obuolių naudingąsias medžiagas, juos geriausia valgyti trintus.

REKLAMA

Kasdien reikėtų suvalgyti bent po du obuolius. Vakare sukramsnotas obuolys nuramina, o ryte – sužadina apetitą. Obuoliai nekaloringi, naudingi turintiems antsvorio. Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, geriau tinka saldūs obuoliai. Obuoliai stabdo dantų ėduonį, emalio irimą, dezinfekuoja burnos ertmę. Pagal liaudies mediciną žalių obuolių tyre gydomi nudegimai, ilgai negyjančios opos. Obuolių nuoviras ir arbata lengvina kosulį. Tačiau didžiausia gydomoji obuolių galia – juose esantys pektinai. Šios medžiagos obuoliuose daugiau nei kituose vaisiuose ar uogose. Medicininiais tyrimais nustatyta, kad pektinas iš virškinamojo trakto šalina bakterijas ir sunkiuosius metalus, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Cholesterolio pusiausvyrai palaikyti mokslininkai rekomenduoja per dieną suvartoti bent du tris obuolius. Ypač vertingi obuoliai cukriniu diabetu segantiems žmonėms, nes padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Pektinai suteikia jėgų, padeda atsikratyti įtampos. Valgant daug obuolių, organizmas greičiau įveikia antibiotikų sukeltą alergiją.

REKLAMA
REKLAMA

Vertingiausi - ką tik nuskinti obuoliai. Ilgiau laikant juose mažėja vitamino C. Pastovėję šimtą dienų, antaniniai obuoliai askorbo rūgšties turi tik 28 proc. pradinio kiekio. Konservuotuose produktuose vitaminas C išlieka ilgiau.

Obuolių padažas su abrikosais

0,5 kg abrikosų, 1 kg obuolių, 0,5 kg svogūnų, 2-3 skiltelių česnako, 0,5 kg cukraus, 1 šaukštelio druskos, 0,5 l vyno acto, 0,5 šaukštelio malto imbiero

Vaisius nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus ir sėklides. Svogūnus ir česnakų skilteles nulupkite, nuplaukite ir nusausinkite. Vaisius ir daržoves sumalkite mėsmale ir supilkite į puodą. kuriame virsite. Ten pat įpilkite acto, suberkite druską, cukrų, imbierą. Gerai viską išmaišykite ir virkite ant silpnos ugnies, karts nuo karto nugriebiant putas ir pamaišant, kad neprisviltų. Virkite apie 30 minučių, jei norite tirštesnio padažo, virkite ilgiau. Karštą tyrę krėskite į iškaitintus stiklainius. Šiek tiek pridenkite dangteliu ir statykite į puodą sterilizacijai. Sterilizuokite apie 20-30 minučių nuo vandens užvirimo. Atsargiai išimkite, gerai užsukite ir apverskite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rauginti obuoliai

5 kg obuolių, 400 g cukraus, 3 šaukštų druskos, 10 l vandens, vyšnių ir juodųjų serbentų lapų

Obuolius (geriausia antaninius) kruopščiai nuplaukite ir pašalinkite lapkočius. Juos dėkite sluoksniais išplikytame verdančiu vandeniu moliniame puode. Sluoksniuokite su vyšnių ir juodųjų serbentų lapais. Užpilkite vandens, cukraus ir druskos tirpalu. Pridenkite lėkšte, prislėkite akmeniu ir palikite 3 dienoms kambario temperatūroje. Po to indą išnešti į vėsų rūsį.

Obuolių marmeladas

2,5 kg obuolių, 0,5 kg cukraus

Obuolius plonai nulupkite ir, išėmus sėklalizdžius, supjaustykite griežinėliais. Juos sudėkite į emaliuotą dubenį ir apibarstykite smulkiu cukrumi. Pridengus marle, obuoliai laikomi kambaryje parą. Kitą dieną į puodą nupilkite atsiradusias obuolių sultis ir užkaiskite virti. Sultys verdamos atidengtame puode, kol nuverda pusė jų tūrio. Tada sudėkite obuolių griežinėlius ir maišant  pavirkite dar 20 minučių. Išvirtas marmeladas skubiai sukrečiamas į sterilizuotus stiklainius ir užrišamas polietilenine plėvele.

REKLAMA

Obuolių ir slyvų kompotas

2 kg obuolių, 2 kg slyvų, 500 g cukraus, 1 l vandens, 7 gvazdikėlių

Obuolius ir slyvas nuplaukite ir nusausinkite. Slyvas subadykite, obuolius supjaustykite skiltelėmis. Puode užvirkite vandenį ir jame paeiliui kartu su gvazdikėliais apvirkite slyvas ir obuolius. Sudėkite obuolius ir slyvas į paruoštus stiklainius, o iš vandens bei cukraus išvirę sirupą supilkite jį į stiklainius. Juos sandariai uždarykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų