REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo spalio 26 d. parduotuvių lentynos visame pasaulyje turėtų užsipildyti dešimtimis naujų kompiuterių, kuriuose įdiegta „Microsoft“ operacinės sistema „Windows 8“. Iki gruodžio mėnesio pabaigos bus galima surasti šimtus nešiojamųjų kompiuterių, planšečių, hibridinių įrenginių ir kompiuterių „monoblokų“. Didžioji šių naujienų dalis jau buvo anonsuota, dar daug jų pasirodys spalio mėnesį, likusieji – dar vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu galima išskirti tris nešiojamųjų kompiuterių ir kitų atitinkamų įrenginių plėtros kryptis, kalbant apie pasiruošimą „Windows 8“ premjerai bei planus 2013 metams – visus „Windows 8“ naujokus bus galima padalyti į tris kategorijas.

REKLAMA

Sensoriniai ekranai tradiciniuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose tampa norma

Sensorinių ekranų integracija į visiems įprastus nešiojamuosius kompiuterius visuomet buvo brangi naujovė. Per praėjusius keletą metų galima prisiminti tik keletą panašių įrenginių, kuriuose nauda iš sensorinio ekrano vis tik būdavo gana abejotina.

„Windows 8“ pasirodė visiškai nauja aplinka – „WinRT“, sukurta būtent sensoriniams ekranams, puikiai tinkantiems valdymui pirštais, taigi nuo šio praktiškai bet kuris nešiojamų kompiuterių gamintojas prie dabartinio savo asortimento pridėjo produktų su sensoriniu ekranu arba vartotojams atsiranda galimybė tokį ekraną pasirinkti kaip opciją.

REKLAMA
REKLAMA

Sensoriniai ekranai gali būti gana naudingi, ypač tiems, kurie pirmą kartą įsigyja asmeninį kompiuterį bei tiems, kurie pripratę savo išmaniojo telefono ar planšetės ekrane internete naršyti, braukdamas pirštu per ekraną. Nemažai gamintojų patobulino ekranų vyrius, taigi dabar ekranai nuo šiol galės vartytis ir daugiau nei 120 laipsnių – visai logiškas žingsnis, kuris gali praplėsti įrenginio funkcionalumą.

Sistemos su „Windows RT“ iš pradžių bus brangios ir retos

Atsižvelgiant į tą faktą, jog įrenginių su „Windows RT“ platforma kaina, panašu, bus ne ką mažesnė už hibridus su Intel ar AMD procesoriais (juo labiau, kad už atskirai prijungiamą klaviatūrą reikės primokėti papildomai), kyla klausimas, ar labai populiarūs bus ARM planšetiniai kompiuteriai su OS Windows.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esminiu privalumu sistemose su „Windows RT“ įvardijamas gamykliškai įdiegtas biuro programų paketas „Microsoft Office 2013“. Tiesa, užtenka ir trūkumų: įprastų programų palaikymo vis dar nėra, didžioji dauguma aksesuarų ir periferijos (ypatingai tai susiję su egzotiškąja dalimi) su nauja platforma dirbti negalės. Šiuo atveju tam tikru koziriu gali tapti planšetinis kompiuteris „Surface“, kurį pasiūlys pati „Microsoft“ – gandai teigia, jog jo kaina bus gana nedidelė (nors pats korporacijos vadovas Steve'as Ballmeris jau buvo pripažinęs, jog žemų kainų tikėtis neverta).

REKLAMA

Galybė hibridinių ir transformuojamų įrenginių

Rinkoje tikimasi sulaukti daugybės „Windows“ sistemų, kurios turi hibridinį funkcionalumą. Pavyzdžiui, planšetės su 10–12“ ekranais galės būti prijungtos prie fizinių klaviatūrų, turinčių papildomą bateriją, ir taip pavirsti į tradicinį nešiojamą kompiuterį. Pasirodys ir daugybė transformerių su važinėjančiais ekranais, taip pat besivartančiais 360 laipsnių kampu ir t.t.

Antra vertus, rinkai taip pat bus tiekiami įprasti nešiojami kompiuteriai, „monoblokai“ ir „ultrabukai“ be jokių sensorinių ekranų. Šie, atsižvelgiant į vienodą aparatinę įrangą, turėtų būti 150–250 Lt pigesni už savo „sensorinius brolius“, juo labiau, kad galės pasigirti ir didesniais ekranais, taigi tik vartotojui spręsti, ką jam geriau konkrečiu atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų