REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lytinis švietimas Lietuvoje vis dar mažų mažiausiai „nepatogi“ tema tėvams ir mokytojams, bet medikų bendruomenė perspėja: jei neatsiras daugiau noro kalbėtis su jaunais žmonėmis, o tėvai ir toliau šiuos pokalbius su savo atžalomis įsivaizduos kaip rausti verčiančias nejaukias akimirkas, apie racionalų jaunų žmonių požiūrį į pirmuosius lytinius santykius ir lytiškai plintančias ligas bei kitus pavojus teks pamiršti.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad devyni iš dešimties apklaustųjų baiminasi išgirsti apie lytinį gyvenimą pradėjusį paauglį: net 46,2 proc. apklaustų gyventojų teigia, kad labiausiai juos išgąsdintų neplanuotas paauglės nėštumas, 26,9 proc. nerimautų dėl galimos lytiniu keliu plintančios infekcijos, o apie 10 proc. respondentų teigė, kad juos jaudintų aborto tikimybė.

REKLAMA

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė kalbėdama apie lytinio švietimo situaciją Lietuvoje sakė: „Kai kalbamame apie kontracepciją, pirmiausia galvojame apie jaunus žmones, kurie turi mokėti priimti apgalvotus sprendimus ir apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo ar lytiškai plintančių infekcijų. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kurio metu apklausti 856 respondentai, 15–50 metų amžiaus. Į klausimą, iš kur paaugliai turėtų gauti informacijos apie kontracepciją, 37,8 proc. teigė, kad šios žinios turėtų būti suteikiamos tėvų, bet 5,2 proc. teigė, kad patys savo vaikams pasakojo apie kontracepciją.“

REKLAMA
REKLAMA

Specialistės teigimu, liūdna tendencija ta, kad apie lytinį gyvenimą tėvai dažnai būna nusiteikę kalbėti tik tada, kai sužino, kad jų atžalos jau pradėjo lytinį gyvenimą.

Tyrimo duomenys atskleidė, kad 48 proc. respondentų prisipažino, kad neplanuoto nėštumo atveju palaikytų savo atžalą ir jos draugą ar draugę moraliai bei finansiškai, bet kiek daugiau nei šeši procentų apklaustųjų skatintų nutraukti nėštumą. Lietuvos akušerių ginekologų draugijos vaikų ginekologijos sekcijos pirmininkė Žana Bumbulienė teigė, kad vis jaunesni paaugliai pradeda lytinį gyvenimą, o kasmet apie 1000 merginų pagimdo nesulaukusios pilnametystės, glumina ir abortų bei jaunų vienišų mamų statistika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau nei pusė paauglių per pirmuosius lytinius santykius nenaudoja jokių apsisaugojimo priemonių“, – kalbėjo specialistė ir pridūrė, kad apie kontracepciją paaugliai pradeda galvoti vidutiniškai praėjus metams nuo pirmųjų lytinių santykių.

Specialistė akcentavo, kad jaunimas turi gauti ne tik specifinių žinių iš medikų ir kitų specialistų, bet tam tikra informacijos dalis turėtų būti suteikiama tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų