REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukcione bus parduoti nacių „monstro“ ir Adolfo Hitlerio jaunystės rašiniai – meilės laiškai, antisemitiniai eilėraščiai ir mokykliniai rašiniai – kurie demonstruoja pirmąsias virtimo tironu stadijas, rašoma „Inosmi“.

Aukcione bus parduoti nacių „monstro“ ir Adolfo Hitlerio jaunystės rašiniai – meilės laiškai, antisemitiniai eilėraščiai ir mokykliniai rašiniai – kurie demonstruoja pirmąsias virtimo tironu stadijas, rašoma „Inosmi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Romantiškasis antisemitas

Liūdnai pagarsėjęs nacių propagandos ministras J. Goebbelsas dar jaunystėje tapo antisemitu bei buvo linkęs į egocentrišką bei despotišką elgesį. Tuo galima įsitikinti, perskaičius tūkstančius jo meilės laiškų, mokyklinių rašinių ir kitų dokumentų, kurie ketvirtadienį, rugsėjo 27 dieną, bus parduoti prieštaringo aukciono metu.

REKLAMA

Platus rinkinys apima periodą nuo J. Goebbelso vaikystės ir beveik iki jo įstojimo į nacių partiją 1924 metais. Juose yra susirašinėjimai su dvejomis merginomis, įskaitant daugiau nei šimtą laiškų, kuriais jis apsikeitė su Anka Stalhern, laikoma pirmąja jo meile.

„Šie popieriai apima antrojo Trečiojo Reicho žmogaus formavimosi metus. Jie parodo, kai šis paprastas, kuklus ir įsimylėjęs studentas įsitraukė į radikalizmą“, – teigia Billas Panagopulos, kompanijos „Alexander Historical Auctions“, kuri parduos rinkinį Stemforde, Konektikuto valstijoje JAV, vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp tūkstančių dokumentų, kurie bus parduoti, yra ir J. Goebbelso universiteto disertacija, jo mokykliniai rašiniai, dešimtys eilėraščių, kurie gali daug papasakoti apie vieną iš fanatiškiausių nacių. A. Stalhern, kuri studijavo teisę, nutraukė savo santykius su J. Goebbelsu 1920 metais. Savo paskutiniame laiške jai nacis rašė: „Jei būtum čia su manimi, aš griebčiau tave ir priversčiau tave mylėti mane – tebūnie tik akimirkai – o vėliau aš tave nužudyčiau.“

Popieriuose galima rasti ir detalių apie J. Goebbelso romaną su Else Janke, jauna fizinio lavinimo mokytoja iš jo gimtojo miesto. J. Goebbelsas susipažino su ja 1920-ųjų pradžioje. 1922 metais E. Janke jam atskleidė, kad yra pusiau žydė. „Ji papasakojo man apie savo šaknis. Po to jos žavesys man išgaravo“, – rašo „žydų siaubas“ savo dienoraštyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)Fanatiškas egocentrikas

Kai kuriuos iš dokumentų J. Goebbelsas puošė daugybe savo asmeninių parašų, ir tai gali būti įrodymas, kad jam jau jaunystėje buvo būdingas egoistinis elgesys. Atsakydamas savo mokytojui, išreiškusiam savo užuojautą dėl būsimojo nacio sesers mirties, žmogus, kuris vėliau ragins pradėti „totalinį karą“, rašė, kad jo praradimas yra niekingas, palyginus su „mūsų Tėvynės“ praradimais. „Iš tiesų galima pajausti, kas dėjosi jo galvoje“, – priduria B. Panagopulos.

REKLAMA

J. Goebbelsas ir jo žmona Magda, kuri buvo lygiai tokia pati fanatiška, nunuodijo savo šešis vaikus cianidu, o vėliau nusižudė A. Hitlerio bunkeryje – kitą dieną po to, kai nusižudė ir pats nacių lyderis.

J. Goebbelso dokumentai, už kuriuos tikimasi gauti daugiau nei 200 tūkstančių JAV dolerių, parduodamos neįvardinto Šveicarijos kompanijos vardu. Kompanijai kolekcija atiteko po to, kai pabuvojo kelių žmonių rankose.

J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)Būsimasis aukcionas susilaukė rimtos kritikos. Viena iš kritikuojančių yra organizacija, vienijanti išgyvenusius holokaustą. Ji apkaltino aukciono kompaniją bandymu užsidirbti iš nacistinių relikvijų, pažymėdama, kad praėjusiais metais „Alexander Historical Auctions“ jau pardavinėjo nacių gydytojo iš mirties stovyklų, Josefo Mengele, dokumentus. Organizacijos atstovai mano, kad J. Goebbelso dokumentai gali būti panaudoti nacių lyderio herojizacijai.

REKLAMA

Menachemas Rosensaftas iš JAV žydų, išgyvenusių holokaustą, susirinkimo mano, kad dokumentus vertėtų patalpinti į istorikams prieinamą archyvą. „Palieku kitiems vertinti apie viso to moralinę pusę“, – tvirtina jis. Tačiau aukciono vadovas mano, kad neonacių tokia medžiaga nedomina. Jis taip pat tvirtina, kad prieš aukcioną istorikams jau buvo suteikta galimybė peržvelgti dokumentus. Pasak jo, jo tėvo miestas buvo sugriautas, kai Vokietija okupavo Graikiją Antrojo pasaulinio karo metu, todėl iš etikos pusės „jam priekaištų būti negali“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mergišius“: seksualinis J. Goebbelso apetitas

Legendinis J. Goebbelso seksualinis apetitas jam prilipdė „mergišiaus“ pravardę. „Erosas pabudo“, – parašė jis savo dienoraštyje 1912 metais, kai jam buvo vos 16 metų. Jis buvo apimtas aistros „subrendusiai moteriai“ – vieno iš savo mokyklos draugų mamai.

J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)J. Goebbelsas (nuotr. Balsas.lt)Iki 21 metų jis galėjo pasigirti tuo, kad vienu metu sugebėjo suvilioti dvi medicinos seseles. 1930 metais jis susitiko su savo būsima žmona Magda Quandt, fanatiška A. Hitlerio gerbėja. Jiems gimė šeši vaikai, tačiau J. Goebbelsas ir toliau ieškojo kitų moterų. Žymiausias jo romanas buvo su čekų aktore Lida Baarova. A. Hitleris, nepatenkintas savo propagandos ministro ryšiais su slave, „žemesnės rasės“ atstove, privertė jį nutraukti santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų