REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kas mano, kad euro zona gali subyrėti, be reikalo to tikisi, interviu televizijos kanalui „Russia Today“ pareiškė euro grupės, jungiančios euro zonos finansų ministrus, pirmininkas, Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude Junckeris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, euro zonos narių pagrindiniai rodikliai (tokie kaip valstybės skolos dydis arba biudžeto deficitas) yra geresni nei Jungtinių Valstijų, Japonijos arba Didžiosios Britanijos, o euras vis dar yra viena stabiliausių pasaulyje valiutų.

REKLAMA

„Todėl kartais mums atrodo, kad mūsų stabilumą tikrina tie, kas nenori, kad ES būtų pirmaujanti ekonominė pasaulio jėga. Mes nesuprantame, kodėl vyksta tokie dalykai“, - pabrėžė euro grupės vadovas.

„Būtina suprasti, kad mus jungia ne tik bendra valiutos ir ekonomikos politika. Tai daug didesnio politinio projekto dalis. Tai mūsų kartos galimybė įrodyti visam pasauliui, kad turime ką pasakyti. Vargu ar sugebėsime egzistuoti be euro artimiausius kelis dešimtmečius, ir todėl turime išsaugoti eurą“, - pridūrė J. C. Junckeris.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau pasaulinę finansų krizę išpranašavęs žinomas ekonomistas Nourieli Roubini pareiškė, kad euro zona subyrės daugiausia po pusės metų. Pasak jo, situacija Graikijoje nepagerės, nes šios šalies vyriausybė subyrės per artimiausius pusę metų. Tačiau pagrindinė problema glūdi ne šioje šalyje. Jo nuomone, per 3-6 mėnesius prie kapitalo rinkų nebegalės prieiti Italija ir Ispanija.

„Be Portugalijos ar Kipro euras dar gali apsieiti, bet ne be Italijos ar Ispanijos. Žinoma, Vokietija gali likti kartu su Austrija, Suomija ar Nyderlandais. Ir nors branduolys toliau egzistuos, tai jau reikš, kad euro zona subyrėjo. Tokio scenarijaus tikimybė per artimiausius 3-5 metus sudaro beveik 50 proc.“, - teigia N. Roubini.

Kartu ekonomistas pasisakė prieš krizės drebinamų šalių gelbėjimą. „Jeigu skolininkas gyveno ne pagal savo galimybes ir jis yra reguliariai gelbėjamas, jam išduodamos naujos paskolos, ateityje jis savo elgsenos stiliaus nepakeis“, - įsitikinęs profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų