REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesvarbu, ką galvojate apie ją, kaip apie prezidentę. Reikia pripažinti, kad mūsų šalies prezidentė turi griežtą dienotvarkę. Tipinė jos diena susideda iš sportininkų, menininkų, kitos srities ekspertų apdovanojimų, susitikimų su savo patarėjais bei ministrais, keletos kalbų su savo rėmėjais bei keletos skambučių su užsienio lyderiais.

REKLAMA
REKLAMA

Visai neseniai “Vanity Fair" publikavo įdomų straipsnį apie JAV prezidento Barako Obamos kasdienybę. Norėdamas pasiruošti šiam straipsniui, jo autorius Maiklas Liūvisas šešis mėnesius buvo šalia prezidento – žaidė su juo krepšinį, klausėsi kalbų, kalbėjo per kiekvieną laisvą minutę, kurią turėjo prezidentas Obama.

REKLAMA

Tu pamatysi, kad dėviu tik pilkos arba mėlynos spalvos kostiumą. Aš bandau išgryninti sprendimus. Nenoriu priiminėti sprendimų dėl to, ką šiandien valgysiu ar vilkėsiu. Todėl, kad turiu daug svarbesnių sprendimų, kuriuos turiu priimti.

 

Rutina didina produktyvumą

Kiekvieną kartą Liūvisas pakartotinai užduodavo vieną klausimą: “Įsivaizduokite, kad po trisdešimtiems minučių jūs nustojate būti JAV prezidentu. Aš užimsiu jūsų vietą. Paruoškite mane. Pamokykite mane, kaip man reikės vadovauti šaliai – per trisdešimt minučių."

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių Barakas Obama kiekvieną kartą pabrėždavo treniruočių svarbą – įpročio, be kurio negali pradėti savo dienos. Tačiau tai, ką jis pasakė vėliau, buvo daug įdomiau: “Tu pamatysi, kad dėviu tik pilkos arba mėlynos spalvos kostiumą. Aš bandau išgryninti sprendimus. Nenoriu priiminėti sprendimų dėl to, ką šiandien valgysiu ar vilkėsiu. Todėl, kad turiu daug svarbesnių sprendimų, kuriuos turiu priimti."

Man taip pat dažnai tenka laikytis panašios praktikos, kurios laikosi tiek Lietuvos, tiek JAV valstybių galvos. Dažniausiai kiekvieną rytą valgau tuos pačius pusryčius – indelį sausų pusryčių ir vieną bananą. Popiet suvalgau sumuštinį su vištiena ir atsigeriu sulčių. Neapsunkinu savęs daugybe smulkių nereikšmingų sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl prezidentai bei didelių įmonių vadovai nusprendžia gyventi tokioje rutinoje? Todėl, kad jie kasdien priima daug svarbių sprendimų – sprendimų, kurie daug svarbesni už tai, ką jie turi tą dieną vilkėti ar ką jie turi tą dieną valgyti.

Protinė energija yra ribotas išteklis

Daugybės nereikšmingų sprendimų priėmimas sekina jūsų svarbiausią ribotą išteklį: protinę energiją. Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, Floridos Valstijos Universiteto profesorius Rojus Baumeisteris su savo kolegomis atliko keletą eksperimentų, patvirtinančių, jog tam tikra protinė veikla atima iš mūsų “energijos šaltinį" – laipsniškai mažina mūsų gebėjimą priimti sumanius sprendimus.

REKLAMA

Viename iš Baumeisterio tyrimų, pusei dalyvių reikėjo valgyti ridikėlius, o kitai pusei – pakepintus, aromatu dvelkiančius sausainius. Kitame tyrime, pusė dalyvių turėjo nuslopinti savo emocijas žiūrint komediją ar siaubo filmą, kita pusė – reaguoti kaip įprastai. Abiejuose tyrimuose tie dalyviai, kurie valgė ridikėlius ir slopino savo emocijas, t.y. kontroliavo save, iššvaistė savo protinę energiją ir vėliau priiminėjo prastesnius sprendimus.

Taigi, jeigu norite pagerinti savo sprendimų priėmimą, privalote identifikuoti tuos gyvenimo aspektus, kurie yra gana primityvūs – ir tuomet juos “rutinizuoti" kiek tik įmanoma. Kitaip tariant, kasdien privalote priimti vis mažiau sprendimų. Kuo mažiau sprendimų priimate, tuo efektyvesni jie bus.

REKLAMA

Per pastaruosius penkioliką metų daugybė tyrėjų atliko panašius eksperimentus. Autoriaus Dano Arielio knygoje “Sąžininga tiesa apie nesąžiningumą„ (angl. “The honest truth about dishonesty“) apibendrinama, kad “pavargusios" smegenys mieliau renkasi valgyti nesveiką maistą, meluoti ir atlikti kitus veiksmus, kurie kenkia pačiam žmogui.

Mane ypač sudomino serija Minesotos Universiteto profesoriaus Katelyno Voiso ir jo kolegų eksperimentai. Jie siekė išsiaiškinti ar kasdieniai sprendimai – kokį šokoladinį batonėlį suvalgyti ar kokius drabužius nusipirkti – išsekina mūsų protinę energiją. Rezultatas? Nors šie sprendimai yra gana primityvūs ir iš dalies netgi teikiantys malonumą, jie neigiamai paveikia mūsų protinę energiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, jeigu norite pagerinti savo sprendimų priėmimą, privalote identifikuoti tuos gyvenimo aspektus, kurie yra gana primityvūs – ir tuomet juos “rutinizuoti" kiek tik įmanoma. Kitaip tariant, kasdien privalote priimti vis mažiau sprendimų. Kuo mažiau sprendimų priimate, tuo efektyvesni jie bus.

Man tai reiškia, jog kas dieną vilkėsiu panašius drabužius ir valgysiu tuos pačius pusryčius bei pietus. Galbūt šis požiūris jums netiks ir nieko čia blogo! Galbūt jūsų darbas reikalauja, kad kasdien renktumėtės unikaliai (tarkim, jeigu dirbate žiniasklaidos versle) arba itin kruopščios mitybos (jei esate atletas ar fitneso treneris).

REKLAMA

Esmė tame, jog jūs privalote nuspręsti, kurie sprendimai nėra svarbūs ir kaip šiuos sprendimus paversti “autopilotu". Užuot švaisčius savo protinę energiją dalykams, kurie yra nesvarbūs, reikia išsaugoti šią energiją veikloms, kurios yra svarbios ir nuo kurių priklauso kitų žmonių gyvenimo kokybė.

Neringa Armavičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų