REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip aštuoniolikmetė nepažįstamam vyrui užtaisė vaiką

Teismas pensijos laukiančiam vyrui vos nepriteisė kas mėnesį siųsti po 300 litų alimentų jaunai gimdyvei, kurios atsakovas net akyse nebuvo matęs.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip turi reaguoti į septintą dešimtį įkopęs vyras, sužinojęs, jog ką tik tapo tėvu? Antanas Stanevičius iš Radviliškio rajono Šiaulėnų miestelio tikrai neapsidžiaugė ir nepuolė girtis, kad sulauktų sveikinimų, nes apie tėvystę sužinojo iš teismo ieškinio – priteisti alimentus reikalavo sūnų pagimdžiusi jam į anūkes tinkanti devyniolikmetė, kurią Antanas matė pirmą kartą!

REKLAMA

Ši tragikomiška istorija ne tik unikali, bet ir intymi, todėl visų jos dalyvių vardai, pavardės ir vietovardžiai pakeisti.

Tas „košmaras Guobų gatvėje“ prasidėjo pernai Velykų išvakarėse. Tądien Antanas Stanevičius buvo trumpam išėjęs, jo žmona Regina sukosi virtuvėje ruošdama šventinius patiekalus, kai į duris paskambino paštininkė. Tačiau ji atnešė ne velykinį sveikinimo atviruką, o... šaukimą į teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių Regina tik nustebo, bet ėmus skaityti ieškinį ėmė tirtėti rankos. „Su atsakovu Antanu Stanevičium, gimusiu 1949 metais, santuokoje nebuvome. Tačiau draugavome ir turėjome lytinių santykių nuo 2009 metų pabaigos iki 2010 metų pradžios, – apie savo sutuoktinį perskaitė Regina. – Kai pasijutau nėščia, A. Stanevičius draugystę bei santykius nutraukė, o 2010 metų rugpjūtį man gimė sūnus.“

Skaitydama alpo

Stabtelėjusi skaityti Regina akimis nučiuožė į dokumento pradžią, kur rašomas pareiškėjos vardas ir pavardė. Asta Linkaitytė. Moteris perkratė atmintį – ne, nepažįstama. O kai pagal nurodytą gimimo datą suskaičiavo, kad paslaptingajai Astutei gimdant vaiką tebuvo vos 18 metų, Reginai ėmė slysti žemė iš po kojų – jei ne siena, į kurią atsirėmė, moteris būtų tikrai nugriuvusi aukštielninka. Raibuliams akyse prasisklaidžius, R. Stanevičienė skaitė toliau: „Pastojimo metu aš intymių santykių su kitais vyrais neturėjau, išskyrus atsakovą, todėl aš neabejoju, kad mano vaiko tėvas yra atsakovas. Nuo vaiko gimimo atsakovas vaikui neteikė išlaikymo. (...) Vaiką išlaikau viena. (...) Atsižvelgiant į vaiko poreikius, savo ir vaiko tėvo turtinę padėtį bei gaunamas pajamas, manau, kad šiuo laikotarpiu sugebėsiu užtikrinti normalias gyvenimo sąlygas, jei iš vaiko tėvo bus išieškoma vaiko išlaikymui po 300 litų kas mėnesį iki jo pilnametystės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slogios Velykos

Grįžęs namo ir vos pravėręs buto duris Antanas užuodė valerijono kvapą. Kai žmona verkdama papasakojo, ką neseniai perskaitė, eilė griebtis už širdies atėjo A. Stanevičiui...

Dalykiškas sutuoktinių pokalbis įvyko tik po geros valandos, abiem dar kartą išgėrus vaistų ir kiek atslėgus emocijoms.

„Pati pagalvok, ar tai man, po širdies operacijos, su aštuoniolikinėm duotis?“ – A. Stanevičius išsakė gelžbetoninį argumentą. Regina nesiginčijo, nes tai buvo tikra tiesa – jos žmogus niekada nebuvo mergišius, iš tikro tuo metu buvo patyręs širdies operaciją. Pagaliau jis visą laiką namie, o jei kur išvyksta – beveik visada su žmona.

REKLAMA

Nors abu sutuoktiniai Stanevičiai neabejojo, kad įvykusi kažkokia teisinė klaida, Velykos jiedviem buvo kone tragiškos – juk net pažįstamiems nepasiguosi, nes visas miestelis kaipmat nuplaks liežuviais. Tad abu kiurksojo užstalėje paskendę savo mintyse.

O kai po švenčių paštininkė atnešė pranešimą, kad teismas priėmė ieškinį ir tuoj nagrinės, Reginos širdis nebeatlaikė – moteris krito pakirsta infarkto. Laimei, medikai suspėjo laiku, nuvežta į kardiologinę reanimaciją R. Stanevičienė atsigavo. Tik dabar ji vaistus turi kasdien gerti, o vos prisiminus ieškinį širdis ima taip daužytis, kad, atrodo, širdis pati iššoks iš krūtinės.

REKLAMA

Nutarė susipažinti

A. Stanevičius nuvyko aiškintis į teismą, bet sulaukė tik raštinėje dirbančių moterų sunkiai tramdomų šypsenų bei vertinančių žvilgsnių. Ant ieškinio susiradęs nurodytą Astą atstovaujančio advokato pavardę, Antanas nuvyko pas jį. Bet ir čia nieko nepešė – teisininkas atvykėliu irgi nepatikėjo.

A. Stanevičius nuvyko pagalbos pas kitą advokatą, šiam už konsultacijas teko užmokėti. Jis pasiūlė pasidaryti tėvystės nustatymo DNR testą – ir tiek, girdi, tos bėdos. Tereikia kraujo lašo, plauko ar apseilioti specialų krapštuką – ir jau po savaitės viskas bus aišku bemaž 100 procentų tikslumu. Tačiau dėl DNR testo reiktų vykti į Vilnių ir pačiam užmokėti beveik 1000 litų. Sukilo Antano ambicijos – kodėl jis turi dėl kažkokios nežinia ką rašinėjančios kekšės trankytis į sostinę ir dar mokėti tokią sumą?!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada A. Stanevičius ryžosi susipažinti su „savo vaiko“ motina, unikaliu nuotoliniu būdu jam taip mikliai pagimdžiusia kūdikį. Tai nebuvo sunku, nes ant ieškinio nurodytas ieškovės adresas. A. Stanevičius turi mašiną, o ir važiuoti teko netoli – į Linkaičių kaimą, esantį už keleto kilometrų.

Advokatas net grasino

Kai Asta, ant rankų laikydama kūdikį, atvėrė vargano buto duris, A. Stanevičius įsitikino, kad šią „savo vaiko“ motiną mato pirmą kartą gyvenime.

Išgirdusi, kad aplankė jos „naujagimio tėvas“, A. Linkaitytė irgi aiškiai sutrikusi klapsėjo akimis. Laimei, jaunoji motina pasirodė esanti sąžiningas žmogus. Nekeldama isterijų ji iš karto pripažino įvykus klaidą. Jos vaiko tėvas – tikrai kitas vyriškis.

REKLAMA

Nudžiugęs Antanas paskambino Astos advokatui ir pranešė, kad „jo vaiko“ motina jo nepažino, todėl, kol ne vėlu, reiktų atsiimti ieškinį dėl tėvystės ir alimentų.

Tačiau advokatas ir vėl nepatikėjo. Matyt, nenorėdamas prarasti honoraro, jis net atsisakė su A. Stanevičium susitikti ir jį išklausyti. Pareiškęs, kad byla teisme bus tęsiama, advokatas perspėjo Antaną nesilankyti pas jo klientę A. Linkaitytę, nes teismas tai galįs traktuoti kaip bandymą paveikti ieškovę, o iš to gali rastis visokių teisinių pasekmių.

REKLAMA

Tirti ėmėsi pats

Netrukus teismo posėdis iš tikro įvyko, bet jį teko stabdyti. Ne, ne teisybė spėjo išaiškėti, o atsakovą ištiko širdies priepuolis.

Atsigavęs A. Stanevičius nutarė tapti Šerloku Holmsu – imtis savo tyrimo. Reikia pripažinti, kad šis vyras visą gyvenimą dirbo turbūt ne tą darbą – iš jo būtų išėjęs puikus detektyvas.

Antanas prisiminė Astos žodžius, kad jos meilužis buvo iš tų pačių Šiaulėnų, kuriuose gyvena Antanas. Moteris pridūrė, kad jis jai prisistatė Dariaus Stankevičiaus vardu, bet, Antanas patikrino, tokio Šiaulėnuose nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Linkaitytės, palikta besilaukianti ji turėjo viltį su meilužiu išsiaiškinti be teismo. Nėščioji nuvyko į Šiaulėnus ieškoti dingusios meilužio, bet miestelyje niekas tokio Dariaus Stankevičiaus nebuvo nei matęs, nei girdėjęs. „Gal ieškai Antano Stanevičiaus?“ – kažkas paklausė.

Nutarusi, kad meilužis nuo pirmos iki paskutinės dienos ją vedžiojo už nosies, Asta supyko ir parvyko namo toliau nebesiaiškinusi, klaidingai nutarusi, kad iš tikro tas niekšelis yra Antanas Stanevičius.

„Įtariamųjų“ sąrašas

Laimei, dabar – nebe rašytojo A. Vienuolio „Paskenduolės“ laikai. Nėščia A. Linkaitytė skandintis nė neketino, o pareikalavo jai, neturtėlei, priklausančio valstybės apmokamo advokato paslaugų ir Radviliškyje susirado atitinkamą kontorą. Taip ir atsirado ieškinys, vėliau įvaręs infarktus ir Antanui, ir jo žmonai.

REKLAMA

Nežinia, po kiek dar metų ir keliolikos teismo posėdžių ta klaida būtų iškilusi aikštėn, jei ne apkaltinto amoralumu A. Stanevičiaus pastangos. Šis vyras susimąstė. Mažame Šiaulėnų miestelyje ne tik visi visus pažįsta. Nuo žmonių nepaslėpsi ir to, kas mėgsta buteliuką, o kas laksto paskui sijonus.

Antanas sudarė savo „įtariamųjų“ sąrašą, nes A. Linkaitytė apibūdino ją metusio meilužio išvaizdą ir, svarbiausia, jo automobilio spalvą. Markės ir valstybinio numerio, žinoma, neįsidėmėjo – moterims dažniausiai tai per sunku.

REKLAMA

Meilė greit atšalo

A. Linkaitytė dar pasakojo, kad brandaus amžiaus meilužis ją mergino, vakarais po darbo čiulbėdamas apie bendrą ateitį, su savo mašina ją nusiveždavo į nuošalią vietą gamtoje, kur automobilis virsdavo jaukiu meilės lizdeliu.

„Darius“ ne kartą savo jaunajai draugei davė pinigų – tik subtiliai, neįžeidžiai, kad neatrodytų kaip užmokestis už prostituciją. Užmokėdamas meilužis, matyt, manė nusiperkąs ramybę, nes karšti meilužio jausmai atšalo vos Asta prasitarė besilaukianti. Vyriškis išgaravo ir nustojo atsiliepti į Astos skambučius. Savo nelaimei, jis meilužei buvo prasitaręs, kad gyvena netoli esančiuose Šiaulėnuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tad A. Stanevičiui buvo už ko užsikabinti. Lyg tikras Šerlokas Holmsas loginės dedukcijos metodu analizuodamas potencialius vaiko tėvus, jis išmąstė, kad įtariamasis – beveik jo bendrapavardis, tik ne Stanevičius, o Stankevičius. Atitinka visi požymiai, pomėgiai ir automobilis... Vardas, tiesa, visai ne Darius, o Mindaugas, tačiau meilužiai juk dažnai vardus mergoms pameluoja.

Gudriai demaskavo

Visa tai išsiaiškinęs A. Stanevičius pakilo į lemiamą „operaciją“, kuri galėtų turėti kodinį pavadinimą „Demaskuok bailųjį tėtuką“, o joje sutiko dalyvauti ir A. Linkaitytė.

Sutartą dieną Antanas įsisodino Astą į savo mašiną ir atsivežė į Šiaulėnų miestelį, žinodamas, kad įtariamas tikrasis vaiko tėvas tuo metu kaip tik su draugais vakaros prie aludės.

Viskas įvyko tiksliai pagal detektyvo mėgėjo planą. Pamačiusi buvusį meilužį, Asta jį pašaukė vardu. Tas „Darius“, o iš tikro – Mindaugas Stankevičius, atsisuko ir, pažinęs nelaimėje mestąją meilužę, net tūptelėjo – suprato, kad pateko į spąstus...

Vaiko motina moka

Atkūręs savo reputaciją A. Stanevičius netrukus gavo pranešimą, kad A. Linkaitytė atsisako jam teikto ieškinio dėl tėvystės ir alimentų. Birželį Radviliškio rajono apylinkės teismas paskelbė nutartį, kad byla nutraukiama, ieškinys nenagrinėtas.

REKLAMA

Tačiau dabar jau sukilo nukentėjėlio ambicijos. A. Stanevičius pareikalavo, kad lengvabūdė moteraitė, per savo žioplumą tiek jam ir žmonai prigadinusi sveikatos, atlygintų nuostolius. Dokumentus surašė pasamdytas advokatas – juk pralošęs bylą atsakovas privalo už tai užmokėti.

Teisybė triumfavo. Iš A. Linkaitytės A. Stanevičiui priteistos bylinėjimosi išlaidos – 600 litų už advokato paslaugas. Asta, matyt, to paties valstybės skirto advokato pamokyta, A. Stanevičiui SMS žinute pranešė, kad ieškinį padengsianti. Tiesa, ji vis dar neprisiteisusi iš melagio meilužio alimentų po 300 litų kas mėnesį, todėl ieškinį išmokėsianti iš savo kuklios socialinės pašalpos dalimis. Kas mėnesį – po 50 litų...

Šios istorijos moralas paprastas: prieš mylėdamasi su meilužiu rask progą žvilgterėti į dokumentus – tai puiki proga patikrinti, ar sugulovas nepamelavo bent savo vardo. Jei nežvilgtelėjusi atsidavei kavalieriui jo mašinoje, įsidėmėk automobilio valstybinį numerį – ar maža kas...

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų