REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2008 metų pradžios Somalio piratai per metus vidutiniškai įvykdydavo po 215 išpuolių. Vis dėlto jų šansai užgrobti plaukiančius laivus kone kasmet mažėjo rekordiškais tempais, rašo „Foreign Policy“. 2008 metais 50 proc. piratų išpuolių būdavo sėkmingi. 2010 metais sėkmės procentas sumažėjo iki 20 proc., o šiemet jis siekia beveik nulį.

Nuo 2008 metų pradžios Somalio piratai per metus vidutiniškai įvykdydavo po 215 išpuolių. Vis dėlto jų šansai užgrobti plaukiančius laivus kone kasmet mažėjo rekordiškais tempais, rašo „Foreign Policy“. 2008 metais 50 proc. piratų išpuolių būdavo sėkmingi. 2010 metais sėkmės procentas sumažėjo iki 20 proc., o šiemet jis siekia beveik nulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau piratai niekur nedingo. Savo klestėjimo metais jūrų plėšikai iš Somalio vienu metu laikė maždaug 1000 įkaitų, per tą laiką jų skaičius sumažėjo, tačiau iki šiol 200 žmonių yra laikomi prieš savo valią ir laukia kuomet už juos bus sumokėtos išpirkos.

REKLAMA

Somalio piratų verslas yra itin standartizuotas. Naudodamiesi motorizuotomis valtimis ir automatais vietos gyventojai užgrobia laivą, nuplukdo jį prie Somalio krantų, įkalina įgulą ir keletą mėnesių laukia kol su draudimo bendrovėmis pavyksta susitarti dėl išpirkos dydžio bei perdavimo būdo. Kiekvienu atveju išpirkos suma būna vis kitokia, tačiau vidutiniškai grobikai už vieną laivą gauna 4,5 mln. JAV dolerių.

Spauda mirga nuo antraščių apie piratų išpuolius, tačiau tikrovėje Adeno sąsiauryje vyksta itin intensyvus krovininių laivų judėjimas, tad pakrančių gyventojai nespėja reaguoti į visus praplaukiančius objektus. Šioje teritorijoje piratų užpuolimo tikimybė yra mažesnė nei 1 proc. Daugelis šiuo sąsiaurių praplaukusių laivų nėra nė iš tolo matę piratų laivelių.

REKLAMA
REKLAMA

Jūroje prieš piratavimą galima imtis tik prevencinių priemonių, tačiau jų nugalėti – neįmanoma. Tik Somalio žemėje galima įveikti jūrų plėšikavimą.

Porą metų Britų, Pietų Afrikos ir JAV specialistai mokė Puntlando jūrų policijos pajėgas (Puntlandas yra paskelbęs nepriklausomybę nuo Somalio, tačiau iki šiol pasaulis nepripažįsta jo suvereniteto) kovoti su piratavimu. 2011 gegužę šios pajėgos pradėjo kurti bazes kovai su Somalio plėšikais, o šių metų birželį jau buvo pasiruošusios invazijai į piratavimų garsėjančius regionus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnų taikinys - buvęs užeigos savininkas Isse Yuluxas, kuris prasidėjus suirutei tapo karinės grupuotės lyderiui, o prieš kelis metus nutarė, kad laivų grobimai neša didesnį pelną nei kovos su vietinės reikšmės karo vadais. I. Yuluxas garsėjo dėl savo sėkmingų išpuolių ir griovė Puntlando pakrančių saugumo įvaizdį todėl netruko tapti visuomenės priešu numeris vienas.

Puntlando jūrų policijos pajėgos tikėjosi nušauti du zuikius vienu metu: pričiupti I. Yuluxą ir nustumti į Somalio gilumą nuolat augančias al-Shabab bei al Qaeda pajėgas.

REKLAMA

Puntlando pajėgos apie savo planus pranešė JAV ambasadai Nairobyje, nes pastaroji koordinuoja JAV kariuomenės veiksmus Somalio regione. Deja, JAV, kaip ir kitos Vakarų valstybės, į Puntlando iniciatyvas žvelgia pro pirštus, nes iki šiol laikosi principo: viena tauta viena vyriausybė ir nepripažįsta faktinio Somalio susiskaldymo. Nuo 1949 iki 1991 metų marksistinio diktatoriaus dėka centrinė Somalio valdžia sugebėjo šalyje išlaikyti stabilumą, tačiau subyrėjus Sovietų Sąjungai buvusi britų kolonija suskilo pagal tradicines genčių ribas. Puntlandas, Galmudugas ir pietų Somalis visada buvo valdomas atskirų genčių, į šias ribas atsižvelgė ir britų kolonistai, tad nenuostabu, kad bandymas dirbtinai suvienyti valstybę buvo pasmerktas žlugti.

REKLAMA

Somalis gali pasigirti ilgalaike prasto valdymo istorija. XIX amžiuje šalį valdė nuo Europos užgaidų priklausomas sultonas. Vėliau sekė kolonizacijos laikotarpis, protektorato periodas, diktatūra atmiešta pokario nepriklausomybė ir pastarasis sumaišties dvidešimtmetis. Kone visais šiais laikais Somalyje vyko pasipriešinimas oficialiai valdžiai. Somalio neįgalumą vainikavo daugiau nei 20 metų trunkanti suirutė. Šalis tapo didžiausiu galvos skausmu Jungtinėms tautoms (JT). Pastaroji stengiasi suvienyti somaliečius po vienos šalies vėliava ir vyriausybe, tačiau tikrovėje Mogadiše posėdžiaujanti ir Vakarų remiama vyriausybė kontroliuoja tik keletą sostinės kvartalų. Dalis šalies teritorijos pasiskelbė nepriklausomomis, tačiau oficialiai nepripažintomis valstybėmis, o likusioje siaučia sukarintos grupuotės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puntlando vyriausybė, nebeapsikentusi JAV abejingumo ir JT užsispyrimo remti tik neveiksnią Mogadišo vyriausybę, 2010 metais kreipėsi pagalbos į savo pagrindinę prekybos partnerę – Jungtinius Arabų Emyratus (JAE). Mažytė, tačiau didelius naftos išteklius kontroliuojanti, jūrinė valstybė nutarė padėti Puntlandui apsaugoti savo krantus nuo piratų išpuolių. Žinoma, ši pagalba nebuvo vien tik altruizmo gestas. JAE laivai nuolatos plaukioja Adeno įlankos regione, todėl arabai yra suinteresuoti jo saugumu.

Vos per kelias savaites Puntlando vyriausybę pasiekė milijoną JAV dolerių, remiantis šiais pinigais buvo sukurtos jūrų policijos pajėgos. Prabėgus dviem metams Puntlando jūrų policijos pajėgos buvo apginkluotos sraigtasparniais, naujais visureigiais, greitaeigiais kateriais ir jūriniais laivais. Finansuojant JAE buvo suformuotas inžinerinis batalionas ir įkurta didžiulė bazė.

REKLAMA

Birželį Puntlando prezidentas įsakė pradėti pajūrio gyvenviečių valymą nuo piratų. Buvo tikimasi per vieną mėnesį susidoroti su regiono piratais. Vyriausybė pasirinko tinkamą laiką, nes dėl musoninių vėjų piratai buvo priversti laiką leisti krante.

Vis dėlto geriems Puntlando normas kelią pastojo JT Somalio ir Eritrėjos monitoringo grupė. Pastarosios tikslas – ginklų embargas. JT grupė siekia, kad ginklai nepatektų į sukarintų grupuočių rankas, deja, ši jų užduotis visiškai žlugo. Nuo 2008 metų JT grupė dėl įvairių pažeidimų ėmė kaltinti ne tik priešiškai nusiteikusias grupuotes, bet ir JAV, kuri raketomis apšaudė Somalyje įsikūrusią teroristų bazę. Netrukus kaltinimų dėl ginklų embargo pažeidimų susilaukė ir Puntlando vyriausybė. Šiandien JT monitoringo grupė neleidžia savarankiškai apsiginkluoti net ir Vakarų remiamai Mogadišo vyriausybei.

REKLAMA

JT griežtai laikosi įstatymo raidės ir neketina daryti nuolaidų. Nepaisant to, kad ginklų embargas buvo įvestas prieš 20 metų ir per tą laiką pasikeitė gausybė aplinkybių, vietos valdžia neturi galimybių savarankiškai ginkluotis ir gintis nuo sukarintų grupuočių bei piratų išpuolių.

Rėksmingi JT monitoringo grupės pareiškimai neturi jokios galios, nes užsienio pajėgos neturi galimybių kontroliuoti Somalio sienų, tačiau jie puikiai atskleidžia JT neįgalumą sprendžiant komplikuotą padėtį.

JT monitoringo grupė pažeidimais sugebėjo apkaltinti CŽV, labdaros organizacijas ir net pačias Jungtines tautas.

Vos tik Puntlando vyriausybė panoro pradėti pajūrio regionų valymo operaciją, JT prirėmė prie sienos JAE ir privertė nutraukti antipiratinių pajėgų finansavimą. Šią vasarą Punlando jūrų pajėgos liko be vadovavimo ir kovos su piratavimu planas įstrigo. Laisvėje likęs I. Yuluxas net pasiūlė mokėti atlyginimus be darbo likusiems Puntlando jūrų policijos pareigūnams. JT dėka buvo sužlugdyta vienintelė Somalyje veikianti kovos su piratavimu programa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų