REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) sekmadienį Baltarusijoje vykusius parlamento rinkimus pavadino nedemokratiškais.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) sekmadienį Baltarusijoje vykusius parlamento rinkimus pavadino nedemokratiškais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per šį balsavimą nuo pat pradžių nebuvo konkurencijos“, – pirmadienį Minske pareiškė ESBO misijos vadovas Matteo Mecacci. Esą nebuvo ir nuomonės laisvės. Opozicijos lyderiai sėdi kalėjimuose arba jiems kitokiais metodais trukdyta dalyvauti rinkimuose.

REKLAMA

Prieš tai ir opozicija griežtai kritikavo Baltarusijoje vykusius rinkimus bei kaltino prezidentą Aleksandrą Lukašenką manipuliacijomis. Rinkimų komisija „begėdiškai“ meluoja, jos duomenys apie rinkėjų aktyvumą „radikaliai“ skiriasi nuo rinkimų stebėtojų duomenų, sakė krikščionis demokratas Vitalijus Rimaševskis.

Oficialiais duomenimis, rinkėjų aktyvumas viršijo 74 proc. Tačiau, anot V. Rimaševskio, jo partijos vertinimu, savo balsus atidavė tik 38 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Dvi didžiausios opozicinės partijos – Jungtinė piliečių partija ir Baltarusijos liaudies frontas, taip pat kitos grupuotės boikotavo rinkimus. Jos skundėsi, kad balsavimas jau iš anksto klastojimais buvo nulemtas A. Lukašenkos naudai.

Liaudies fronto lyderis Aleksejus Janukevičius pareiškė, kad Baltarusijos žinybos nesiėmė demokratiškų reformų, kad būtų pakeisti rinkimų įstatymai ir paleisti politiniai kaliniai.

Pasak Anatolijaus Lebedko iš Jungtinės piliečių partijos, melas yra tapęs „žinybų vizitine kortele“. Tai esą visiškai diskredituoja rinkimų sistemą Baltarusijoje. „Tai yra akligatvis“, – pridūrė opozicionierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per sekmadienį įvykusius rinkimus į Baltarusijos parlamentą išrinkti 109 deputatai iš 110, pranešė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovė Lidija Jermošina.

„Vienoje apygardoje, kur balsavimas vyko be alternatyvos, deputatas nebuvo išrinktas“, – sakė per spaudos konferenciją L. Jermošina, nepatikslindama detalių. „Interfax“ praneša, kad deputatas neišrinktas vienoje iš Gomelio srities apygardų. Ten įvyks pakartotiniai rinkimai.

Paklausta, ar į parlamentą pateko opozicinių partijų atstovų, L. Jermošina pareiškė dėl to abejojanti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų