REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančiuose Seimo rinkimuose apstu ir bandančiųjų „pasiimti savo garantuotą vienmandatę parapiją“, ir norinčiųjų mesti iššūkį priešo teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sporto pasaulyje žodžiai „mirtininkų grupė“ daugumai yra visiškai aiškūs. Jei į Pasaulio futbolo čempionato grupę patektų Brazilija, Prancūzija ir Anglija – ji tikrai būtų pakrikštyta „mirtininkų“ grupe, nes joje besikaunančioms komandoms sunku būtų patekti į antrą etapą.  Seimo rinkimų vienmandatininkų padėtis yra panaši. Patekti bent į antrąjį rinkimų turą kai kuriose apygardose yra labai abejotinų svajonių perspektyva ne vienam žinomam politikui ar daug vilčių puoselėjančiam naujokui.

REKLAMA

Vilniaus Naujamiesčio apygarda Nr. 1

Buvusi teisėja, garsiųjų Garliavos įvykių centrinė figūra, „Drąsos kelio“ partijos lyderė Neringa Venckienė prieš Seimo pirmininkę, vieną iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderių Ireną Degutienę

Apygarda ypatinga tuo, kad į ją suplaukia emigrantų balsai. Būtent apie pastarąją žmonių kategoriją parlamento vadovė yra išsakiusi nemažai nepagarbių teiginių ir vėliau dėl to turėjo viešai aiškintis. Lietuvos socialdemokratų partija toje pat apygardoje iškėlė žinomą aktorių Faustą Latėną, o nuo Liberalų ir centro sąjungos per ją į Seimą veržiasi dabartinis parlamento narys Vytautas Bogušis.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno Žaliakalnio apygarda Nr. 14

Krašto apsaugos ministrė, TS-LKD atstovė Rasa Juknevičienė prieš „Drąsos kelio“ kandidatą Algirdą Vaclovą Patacką.

Nuolat apygardoje laiminčiai R. Juknevičienei dar dešinesnių pažiūrų konkurentas, tikras kaunietis, Kovo 11-osios akto signataras A. V. Patackas nėra parankus. Šalia šių dviejų politikų į parlamentą braunasi nacionaline vertybe save pavadinusi Liberalų sąjūdžio kandidatė Dalia Teišerskytė.

Vilniaus senamiesčio apygarda Nr. 2

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas (TS-LKD) prieš Liberalų sąjūdžio atstovą, Seimo narį Petrą Auštrevičių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apygardoje yra ir daugiau žinomų veidų: socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė, tautininkų lyderis Gintaras Songaila ir Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamos partijos „Taip“ iškelta Agnė Zuokienė.

Vilniaus Antakalnio apygarda Nr. 3

Ministras pirmininkas, TS-LKD lyderis Andrius Kubilius prieš Darbo partijos atstovą Gintarą Tamošiūną

Ši apygarda įdomi tuo, kad nepopuliarumo rekordą pasiekęs ir šimtus sykių pakartojęs, kad spjauna į tautos meilę ar nemeilę, premjeras jau prieš gerą pusmetį sulaukė jauno Darbo partijos nario, pažadėjusio jį įveikti, iššūkio. Kad abiem šiems personažams netektų aiškintis tik tarpusavyje, čia dar yra į „Drąsos kelią“ iš TS-LKD perėjusi Aurelija Stancikienė, liberalcentristas Gintautas Babravičius. „Lietuvos sąrašas“ čia remia koalicijos „Už Lietuvą Lietuvoje“ atstovą Tomą Bakučionį.

REKLAMA

Klaipėdos Danės apygarda Nr. 19

Liberalų ir centro sąjungos atstovas Rimantas Taraškevičius prieš TS-LKD kandidatą Naglį Puteikį

Iš TS-LKD už nepaklusnumą ir radikalumą vis dar neišvarytas N. Puteikis ir buvęs uostamiesčio meras R. Taraškevičius rimtų konkurentų lyg ir neturi. Tik ar N. Puteikiui, kuris tradiciškai susirenka ne vien dešiniųjų, bet ir radikalų balsus, pavyks laimėti pirmajame ture?

Klaipėdos Baltijos apygarda Nr. 20

„Lietuvos sąrašo“ remiamas savarankiškai išsikėlęs literatas Šarūnas Navickis prieš TS-LKD atstovą Evaldą Jurkevičių

REKLAMA

E. Jurkevičius yra suabejojęs senolių protiniais gebėjimais ir siūlęs uždrausti žiniasklaidai vadinti Seimo narius seimūnais, o valstybės tarnautojus valdininkais. Jam ir minėtam literatui konkurenciją žada sudaryti už eutanaziją pasisakantis liberalcentristas Andrius Burba.

-------------------------------------------------

Norinčiųjų daug

Yra ir daugiau intriguojančių susikirtimų. Gargžduose nuolat laimintį „Tvarkos ir teisingumo“ atstovą Petrą Gražulį ketina įveikti TS-LKD atstovė Agnė Bilotaitė.

Komentuodamas Klaipėdos Pajūrio apygardos Nr. 22 situaciją žurnalistas Linas Poška teigė, kad pagrindiniai konkurentai čia yra buvęs vidaus reikalų ministras, liberalas Raimundas Palaitis ir konservatorius, Seimo narys Pranas Žeimys. „Drąsos kelio“ keliamo politikos apžvalgininko Tomo Vilucko jis nelaiko rimtu pretendentu. „Pajūris – specifinis regionas, čia nusistovėjęs vietos politinis koloritas. Įsiterpti čia su gelbėjimo lozungais nėra lengva“, – teigė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Fabijoniškių apygardoje rinkėjams teks nutarti, kas labiausiai vertas pasitikėjimo – sveikatos ministras, liberalcentristas Raimondas Šukys, Darbo partijos keliamas Artūras Paulauskas, liberalė Dalia Kuodytė, skandalingai pagarsėjęs verslininkas-politikas Dainius Kreivys ar „Tvarkos ir teisingumo“ siūlomas Dailis Alfonsas Barakauskas.

Pasvalio ir Panevėžio apygardoje, kur nuolat karaliauja visas kaimo močiutes su labdara apvažiuojantis, vietos ligoninę savo rūpesčiu iki tokiam rajonui beprotiško masto išpūtęs konservatorius Antanas Matulas, liberalai jam priešpastato išeivį Romaną Sedlicką.

REKLAMA

Liberalcentristai šįkart čia nesiunčia praėjusį kartą beviltiškai pralaimėjusio Arūno Valinsko. Jie tikisi, kad vietos žvaigždę ginekologą ir aršų tautos auklėtoją-blaivintoją įveiks buvęs Valstybės saugumo departamento ir prezidentūros klerkas Mindaugas Ladiga.

Kauno Centro apygardoje Nr. 13 Darbo partijos kandidatą, Seimo narį Mečislovą Zasčiurinską tikisi įveikti buvęs Kauno meras, liberalas Rimantas Mikaitis ir Tautininkų Sąjungos iškelta Vaiva Žukienė. Kėdainių 43 apygardoje kandidatuojanti Seimo vicepirmininkė, Darbo partijos narė Virginija Baltraitienė rimtos konkurencijos nesitiki, nors čia, šalia "tradicinių partijų" kandidatus pasiūlė ir "Drąsos kelias, ir "Tautininkų Sąjunga".

REKLAMA

Ir tai dar, žinoma, ne viskas.

KOMENTARAS

Vytautas Dumbliauskas, politologas

Manau, šįkart lems žinomumas ir laimės įsitvirtinusių partijų kandidatai. Neatrodo, kad suveiktų tas pats fenomenas, kuris padėjo A. Valinskui. Galbūt „Drąsos kelio“ partija ir įveiks 5 proc. barjerą, tačiau iš esmės ten susibūrę žmonės nėra žinomi kaip politikai.

N. Venckienė vargu ar gaus daug emigrantų balsų, kurių tikisi. Mat balsuoja daugiausia senoji emigrantų karta, o jaunimas, kuris galėtų jai pritarti, tingi važiuoti į apygardas. Sakyčiau, kad N. Venckienė iškėlė savo kandidatūrą prieš I. Degutienę, kad galėtų pateisinti pralaimėjimą labai rimtam varžovui, sudėtingoje apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinojoje sostinėje A. V. Patackas yra gana žinomas žmogus, kaunietis. Tai jo privalumai, tačiau tai tradicinė TS-LKD teritorija, tad statyčiau už R. Juknevičienę. Vilniuje viskas sudėtingiau. Senamiestyje, manau, rimčiausi kandidatai yra P. Auštrevičius ir A. Anušauskas.

Socialdemokratų keliamai A. M. Pavilionienei dalį balsų gali atimti jos atvira parama homoseksualų teisėms. A. Zuokienės, teikiančios daug įdomių pasiūlymų, sėkmė priklauso nuo to, ar vilniečiai vertins ją kaip savarankišką politikę, ar kaip A. Zuoko žmoną.

Turiu pasakyti, kad didžiųjų partijų parama savo kandidatams šįkart gali reikšti daugiau, negu nauja skandalinga reputacija ir keršto šūkiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų