REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėgstate ilgėliau padirbėti biure? Neretai paskutinis paliekate darbo vietą ir nešatės nepažiūrėtus dokumentus į namus? Savaitgaliais tikrinate elektroninę darbovietės pašto dėžutę ar skubate pasiruošti svarbiam pirmadienio susirinkimui? Tuomet reikėtų rimtai susirūpinti dėl savo sveikatos, rašo „Forbes“.

Ne paslaptis, kad viršvalandžiai ilgainiui sukelia nuovargį, tačiau žurnale „American Journal of Epidemiology“ paskelbtame tyrime teigiama, jog pernelyg ilgos darbo valandos skatina stresą, aukštą kraujospūdį ir išbalansuoja mitybą. Visų šių simptomų visuma tūkstančiams darbuotojų sukelia rimtų sveikatos problemų ir pakloja pamatus ankstyvai mirčiai.

Mokslininkai įvertino 50 metų statistinius duomenis ir išsiaiškino, kad viršvalandžiai širdies ligų tikimybę padidina nuo 40 iki 80 proc. Šias išvadas patvirtina ir Suomijos profesinių ligų instituto atliktas tyrimas, kad dirbant ilgiau nei 11 valandų per parą tikimybė susirgti širdies ligomis padidėja 67 proc.

Daktarė Mariana Virtanen apžvelgė duomenis nuo pat 1958 metų, kai pirmą kartą buvo prabilta apie viršvalandžių sąsajas su širdies negalavimais. Per tyrimą buvo įvertinta 22 tūkst. asmenų iš JAV, Japonijos, Švedijos, Suomijos, Danijos bei Olandijos sveikatos istorija ir atlikta apklausa, per kurią paaiškėjo darbuotojų polinkis dirbti viršvalandžius.

Kitą kartą, ruošdamiesi pasėdėti darbe iki sutemų, paklauskite savęs, ar verta dėl spartesnės karjeros prarasti kelerius gyvenimo metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų