REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną kalėjusieji getuose prisiminti viešai skaitant jų vardus. Taip siekiama pagerbti nacių ir jų talkininkų Lietuvoje sunaikintą mūsų šalyje gyvenusią žydų bendruomenę.

REKLAMA
REKLAMA

Antrus metus rengiamo holokausto minėjimo renginių ciklo „Vardai“ organizatoriai sako, kad perskaityti visus nacių išžudytų Lietuvos žydų vardus užtruktų kelias dienas ar savaitę.

REKLAMA

Tačiau sekmadienį minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, nėra žinomi didžiosios dalies nužudytųjų vardai.

Todėl vieši getuose kalėjusių žydų vardų skaitymai kartu yra ir parama iniciatyvai sudaryti holokausto aukų sąrašą.

„Mes labai nustebome, kai sužinojome, kad negalėtume perskaityti visų vardų, tai užtruktų kelias dienas ar savaites, bet apmaudu, kad visi vardai nėra žinomi. Mes turime daug renginių oficialių, bet norėjom veiksmo, kur ateitum ir būtum. Šio renginio tikslas nėra, kad susirinktų minia žmonių, tai labai intymus veiksmas, bendruomeninis. Mes skaitome ne kažkam, o tų žmonių atminimui. Mums labai svarbu jų vardai“, – sako viena iš renginio organizatorių Audra Čepkauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasakysi skaičių ir jis išgaruoja, o vardų skaitymas – skaitai ir galvoji, juos prisimeni, kyla jie prieš akis“, – teigia skaitymų dalyvė Milda Jakulytė-Vasil.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną vieši skaitymai surengti Vilniuje ir Kaune, o skaityti kviečiami visi norintys. Tikimasi, kad kitąmet ši iniciatyva pasklis ir po kitus miestus ar miestelius.

Prie geto vartų – paroda „Nuotraukos iš Vilijampolės geto“

Lietuvos žydų genocido dienai atminti Lietuvos Sąjūdžio Kauno taryba kartu su asociacija „Kovo 11-osios gatvės bendrija“ Vilijampolėje, prie buvusių geto vartų surengė parodą „Nuotraukos iš Vilijampolės geto“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodoje eksponuojamos nuotraukos iš žydų gyvenimo, padarytos prieš iškeliant juos gyventi į Kauno getą ir to laikotarpio dokumentai.

Parodos atidarymo kalboje Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas dr. Raimundas Kaminskas pabrėžė, kad geto istorija yra Kauno ir Lietuvos istorija, kurią turime prisiminti, įvertinti ir atiduoti tinkamą pagarbą visiems žydams, ypač tiems, kurie prisidėjo prie Lietuvos valstybės kūrimo.

R. Kaminskas pasiūlė aiškiai įvertinti nacių ir sovietų kolaborantus ir jų žalą Lietuvos valstybei ir visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų