REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Nesitikėjai, kad tau taip nutiks. Bet nutiko. Sužinojai, kad jis buvo tau neištikimas. Per vieną akimirką griuvo tavo pasaulis. Ką daryti, kad atsigautum ir galėtum gyventi toliau?

Gerai išsiverk. Skausmas patyrus artimo žmogaus išdavystę – didžiulis. Nebijok įsikniaubti į pagalvę ir kaip reikiant paverkti. Suvok, kad tai – sunkus laikas, taigi turi leisti sau išreikšti liūdesį, pyktį, gedėti.

Patylėk kol pasijusi geriau. Tau šokas, tu apstulbusi. Galima sakyti, laikinai pamišusi. Ir net jei nori šaukti, staugti ant jo bei ant savo Facebooko sienos parašyti, koks jis niekšas, susivaldyk. Nesakyk nieko nei jam, nei kitiems. Kol tavo emocijos susigulės. Kai tavo streso lygis aukštas, esi per žingsnį nuo tokių kvailysčių, kurių paskui gailėtumeisi visą gyvenimą. Todėl stenkis susilaikyti nuo komentarų ir netgi jam nieko nesakyk. Kol nenusiraminsi ir pati nesuvoksi, ką iš tikrųjų nori pasakyti.

Pasirūpink savimi. Įsiklausyk, ko tavo kūnas ir tavo siela dabar nori labiausiai. Taip, kartais net ir didelė porcija ledų ar kalnas šokolado padeda. Vienkartinė dozė. Tačiau vėliau visi malonumai, kuriais malšini stresą, vienaip ar kitaip kenkia. Todėl, net ir nejausdama malonumo, stenkis pakankamai pailsėti, pavalgyti sveiko maisto.

Sužinok detalių. Kaip jie susipažino? Kiek truko jų romanas? Ar jie tai darė ant jūsų lovos? Ar saugojosi? Nereikia aiškintis kiekvienos smulkmenos. Bet tam, kad galėtum lengviau tai pereiti, turi atsisėsti ir ramiai pasikalbėti su juo, sužinoti, kaip viskas vyko, kad galėtum susivokti, kaip tau į tai reaguoti. Svarbiausia – venk bet kokio klausimo, kuris baigiasi „... už mane?“ (pvz. „Ar ji geresnė lovoje už mane?“, „Ar ji lieknesnė už mane?“, „Ar ji gražesnė už mane?“ ir pan.). Jei jis pasakys „taip“ – tai suduos rimtą smūgį tavo savivertei, jei pasakys „ne“, kils kitas klausimas: „tuomet kodėl tu tai darei?“. Šie klausimai nepriartins tavęs prie esmės, todėl tiesiog neužduok jų.

Pasidalink naujienomis. Be abejo, tai labai moteriška. Ir vis dėlto veiksmingai padeda išgyventi nusivylimą. Tiesa, neskubėk atvirauti su visais, kas tik pasirengęs klausyti. Jei vėliau apsispręsi atleisti jam ir gyventi kartu toliau, prieš tuos žmones gali jaustis nepatogiai ir nejaukiai: jie žino, kad esi išduota, bet judu susitaikėte, taigi lieki kaip ir pralaimėjusiąja. Paatvirauk tik su viena ar keliomis draugėmis, kuriomis pasitiki ir kurios, esi tikra, palaikys bet kokį tavo sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA



Nevirsk Šerloku Holmsu. Iš to, kad studijuosi senas telefono išklotines, kreditinių kortelių ataskaitas, elektroninius laiškus ir kitus dalykus, kur gali rasti jo neištikimybės pėdsakų, nieko gero nebus. Toks kapstymasis užstrigdo tave nesveikoje atmosferoje, vėl ir vėl kelia susierzinimą. Be to, šnipinėjimas kelia ir kitą pavojų: tu nesijausi laiminga kol nieko neiškapstysi. O kai iškapstysi, vėl jausiesi nelaiminga.

Pagalvok apie terapiją. Draugės – puiku. Bet jos – ne visagalės. Be to, veikiausiai tokios lojalios tau, kad negalės situacijos vertinti objektyviai ir vargu ar padės nuspręsti, kaip turėtum elgtis norėdama geriau suvokti save, pamatyti savo klaidas. Objektyvus ir profesionalus požiūris padėtų pamatyti situaciją aiškiau. Nesvarbu, ką nuspręstum – ar skirtis, ar gelbėti santykius. Tai padėtų tau ištverti sunkiausią periodą.

Nepasiduok pagundai. Viena kita taurė šampano atrodo puikus antidepresantas. Deja, iš tikrųjų alkoholis veikia atvirkščiai, taigi užuot pagelbėjęs šampanas (ar bet kuris kitas alkoholinis gėrimas) tik dar labiau apsunkins situaciją. Padauginusi alkoholio nebesi savimi. Emocijos hiperbolizuojasi. Todėl gali būti verksmingesnė, drąsesnė ar piktesnė nei įprastai. O tada netruksi prikrėsti kvailysčių: skandalas, skambutis, kurio visai nenorėjai, isterija viešoje vietoje... Ar viso to tau dabar reikia?

Pasiklysk kine. Bent 100 minučių. Galima ir daugiau. Peržiūrėk visas Hario Poterio ar Žiedų valdovo serijas – ir nepajusi, kaip svetimos istorijos privers pamiršti savąją. Sužinojus apie partnerio neištikimybę stresas pasiekia 9-10 balų lygmenį dešimtbalėje skalėje. Patiriant tokį stresą savigarba smunka: aš nieko verta, aš niekada nesusirasiu kito vyro, aš amžinai būsiu vieniša. Įsitraukus į filmą streso lygis smukteli iki 7-6. Taigi kai filmas baigsis ir savo situaciją permąstysi iš naujo, mintys jau nebebus tokios niūrios.

Būk kantri. Bene skausmingiausias dalykas yra tai, kad tu esi visiškai nekalta, o tavo pasaulis ėmė ir apsivertė aukštyn kojomis. Laikas iš tikrųjų gydo netgi tai. Po 3-4 mėnesių net ir stipriausias skausmas sumažėja. Suimk save į rankas. Tu – ne emocijų sūpuoklės. Bus gerų akimirkų, bus blogų. Tau reikia laiko atsigauti.

Atleisk jam. Taip, tu perskaitei gerai. Nors dabar tai atrodo tiesiog neįmanoma, po kiek laiko pasijusi geriau ir galėsi tai padaryti. Atleidimas – tai ne dovana jam. Tai dovana tau. Atleisti – tai nereiškia pamiršti, ką jis padarė ar kad tai, ką jis padarė – nieko baisaus, ar kad tu ateityje nusileisi jei jis vėl taip pasielgs. Atleisti jam – reiškia atsikratyti savo pykčio ir apmaudo. Kitaip tariant, turi pasirinkimą: arba likti pagiežinga, pikta ir nusivylusi visą likusį gyvenimą, arba išvaduoti save nuo to ir iš naujo mokytis jaustis laiminga.

Pasilikti ar palikti? Tai sunkus klausimas. Viena vertus, galbūt vis dar jį myli. Kita vertus, ar gali juo ir vėl pasitikėti? Taigi jei jis nori išsaugoti jūsų santykius, pagalvok:

•    Ar jūsų santykiai iki neištikimybės tave tenkino? Ar neištikimybė buvo jo klaida, ar paskutinis lašas, perpildęs tavo kantrybės taurę?

•    Ar jis atgailauja? Ar gailisi savo poelgio ir stengiasi, kad ateityje jums būtų geriau?

•    Ar gali jam atleisti? Jei manai, kad tiesiog negalėsi ramia širdimi kurti su juo bendros ateities, kuo greičiau padėsi tašką, tuo bus geriau jums abiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų