REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trūkstant pinigų nepavyksta pabaigti Saulės mūšio vietoje statomo memorialo. Apie būtinybę įamžinti šią istorinę lietuvių pergalę kalbama nuo 1990-ųjų, memorialo statybai pritarė Seimo nariai, tačiau ir šiemet Baltų vienybės diena bus švenčiama nesibaigiančių statybų aikštelėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pergalę Saulės mūšyje įamžinantis memorialas Joniškio rajono Jauniūnų kaime statomas jau daugiau nei dvi dešimtis metų. Nors viskas juda vėžlio žingsniu, jau ryškėja prieš ketverius metus patvirtinto memorialo kontūrai: parko viduryje – mūšio arena su saulės laikrodžiu, iškastas tvenkinys, pasodinti medeliai. Darbų atlikta už 1,5 mln. litų.

REKLAMA

Šiuo metu istorinio mūšio vietoje ir vėl ramu – pritrūko pinigų. Jų buvo žadėjusi skirti Vyriausybė, tačiau pažadų netesėjo.

„Kitiems metams tiktai 50 tūkst. žada skirti, tai nei konkurso galime skelbti, nei nieko dėl darbų pradžios. Šis objektas kaip ir turėtų būti respublikinės reikšmės, o dabar numesta Joniškio savivaldybei rūpintis šiuo objektu“, – sako Joniškio meras Gediminas Čepulis.

Memorialo pabaigti nepavyko pernai minint 775-ąsias pergalės Saulės mūšyje metines, pabaigtuvės nukeliamos ir toliau. Nors jau atlikta apie du trečdalius visų darbų, baiminamasi, kad lietus ir sniegas juos sunaikins.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu Vyriausybė būtų atidavusi tuos žadėtus 2 mln. 179 tūkst. litų 2006-aisiais, darbai jau būtų seniai užbaigti ir Lietuva didžiuotųsi memorialu. Arba jei, kaip žadėjo finansų  ministrė I. Šimonytė plenariniame posėdyje Seime, būtų atiduota šiais metais šie pinigai, memorialas tikrai stovėtų ir džiugintų“, – įsitikinęs Lietuvos kultūros fondo valdybos pirmininkas Hubertas Smilgys.

Saulės mūšyje 1236-aisiais Mūšos ir Tautinio upelių santakoje kunigaikščio Vykinto kariai sumušė Kalavijuočių ordino karius. Po šio mūšio ordinas nebeatsigavo. Pasak istorikų, Saulės mūšis įrašė mūsų šalį  į Europos istoriją ir atvėrė kelius Lietuvos valstybei įsitvirtinti.

L. Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų