REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne įstatymo nustatyta tvarka daryti garso įrašai ir bylos išskaidymas neleido teismui patikrinti kaltinimų pagrįstumo.

REKLAMA
REKLAMA

Neįrodžius, kad kaltinamieji dalyvavo padarant nusikalstamą veiką, Vilniaus m. 2 apylinkės teismas 2012-09-21 išteisino pagal LR BK 228 str. 2 d. piktnaudžiavimu tarnyba kaltintus LR Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) viceministrą A.Macijauską, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotoją finansų reikalams, A.Bogatyrių ir kelias dienas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kėdainių skyriaus vedėjo pareigas ėjusį V.Kisielių.

REKLAMA

A.Macijauskas ir A.Bogatyrius buvo kaltinami tuo, kad 2010 m. rugsėjo- spalio mėnesiais, be konkurso ir pažeisdami kitus teisės aktų reikalavimus protegavo ir organizavo V.Kisieliaus įdarbinimą Kauno m. VMVT ir vėlesnį perkėlimą į NŽT Kėdainių skyriaus vedėjo pareigas.

Kaltinamieji išteisinti neįrodžius jų dalyvavimo nusikaltimų padaryme.

Slaptai daryti garso įrašai, kuriais iš esmės grįstas kaltinimas atmesti, kaip gauti ne įstatymo nustatyta tvarka: nutartys, kuriomis sankcionuotas pasiklausymas surašytos vieno asmens vardu, tačiau pasirašytos kito asmens vardu; nei teismo nutartyse atlikti sekimą nei kitoje baudžiamosios bylos medžiagoje nėra duomenų, ar sekimas pradėtas dėl tų veikų, dėl kurių įstatymas tai leidžia daryti; nors akivaizdu, kad pasiklausymas darytas ne dėl tų kaltinamųjų veiksmų, už kuriuos jie teisiami šioje byloje, garso įrašai panaudoti be ikiteisminio tyrimo teisėjo sutikimo, kaip to reikalavo tyrimo metu galiojusi LR BPK 162 str. redakcija,

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu medžiaga buvo suskaidyta ir teismui perduota ne dėl visų su kaltinimu susijusių asmenų atžvilgių. Kaltinime nurodytų tiesioginiais vykdytojais ŽŪM, VMVT ir NŽT pareigūnų atžvilgiu baudžiamosios bylos nutrauktos, atleidžiant juos nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą vietoje to, kad šį klausimą perduoti spręsti bylą nagrinėjančiam teismui visumoje su kaltinimais, kurie pareikšti A.Macijauskui, A.Bogatyriui, V.Kisieliui. Tokiu būdu baudžiamosios bylos nutrauktos V.Kisielių be konkurso Kauno m. VMVT įdarbinusio šio padalinio viršininko R.P.Kliučinsko atžvilgiu ir vėliau į NŽT Kėdainių rajono skyriaus viršininko pareigas V.Kisielių skyrusio NŽT vadovo K.Maksvyčio atžvilgiu. Teismas negalėjo remtis arba galėjo tik ribotai remtis bylai reikšmingais šių pareigūnų liudijimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas konstatavo, kad ir formaliai vertinant kaltinimą, A.Macijausku, A.Bogatyriui ir V.Kisieliui neinkriminuota LR BK 228 str. 2 d. požymių turinti veika. Kaltinamiesiems A.Macijauskui, A.Bogatyriui inkriminuojamas piktnaudžiavimas tarnyba nebuvo kvalifikuotas kaip bendrininkavimas. Tai reiškia, kad kaltintojo požiūrių, kiekvienas iš minėtų asmenų savarankiškai, be bendrininkų pagalbos įvykdė visus veiksmus, turinčius piktnaudžiavimo tarnyba požymių. Teismas konstatavo, kad taip nėra. Nei A.Macijauskas, nei A.Bogatyrius neturėjo įgaliojimų įdarbinti ir neįdarbino V.Kisieliaus kaltinime nurodytose įstaigose. Tai įvykdė pranešime anksčiau minėti VMVT ir NŽT pareigūnai R.P.Kliučinskas ir K.Maksvytis, kurių atžvilgiu prokuroras bylas nutraukė.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų