REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešąją erdvę užplūdo pasaulėžiūrų konflikto tarp dviejų Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojų aptarinėjimas: TSPMI docentas Klaudijus Maniokas savo straipsnyje išplūdo savo kolegą profesorių Vytautą Radžvilą ir apkaltino jį „radikalios dešinės paranoja“.

REKLAMA
REKLAMA

Instituto studentai neliko abejingi šiam viešam nuomonės deklaravimui ir paruošė kreipimąsi į TSPMI direktorių Ramūną Vilpišauską, kuriame išdėstė savo poziciją apie tai, kad „paranojos“ minėjimas primena pasmerktą sovietinę praktiką, kai buvo ribojamos diskusijos vienomis ar kitomis temomis. Taip pat 150 dabartinių instituto studentų pasirašytame kreipimesi buvo atkreipiamas vadovybės dėmesys į tai, kad šis tekstas buvo publikuotas oficialioje TSPMI svetainėje, kas parodo tam tikrą instituto  toleranciją orumą žeminančiam elgesiui.

REKLAMA

Prof. Vytautas Radžvilas vengė komentuoti susiklosčiusią situaciją ir teigė, kad kiekvienas žmogus, perskaitęs tą tekstą, pats privalo įvertinti, ar tai iš tikrųjų korektiškas tekstas. Taip pat jis neatskleidė ir savo reakcijos į kolegos straipsnį, nes tai „asmeniškas dalykas“.

Tačiau paklaustas apie studentų kreipimąsi, jis atskleidė, kad jam šis žmogiškas palaikymas yra malonus. „Prie šito kreipimosi atsiradimo aš neprisidėjau, tiesiog studentai matyt pagal savo supratimą ir kriterijus įvertino šitą straipsnį ir taip padarė. <...> Man kaip dėstytojui ir LR piliečiui didesnį įspūdį padarė studentų neabejingumas, nes šiuo atveju jie iš tikrųjų užčiuopė kai kurias labai problemiškas mūsų akademinio ir visuomeninio gyvenimo tendencijas“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Radžvilo, tai, kad studentai veikė savarankiškai, sudaro tam tikrą pagrindą džiaugtis.

TSPMI dėstytojas ir doktorantas Laurynas Kasčiūnas tikino, kad šis studentijos veiksmas yra be galo sveikintinas ir tai yra stiprus veiksmas. „Tai rodo, kad studentija gyva, ji turi idėjų, yra savivaldi, turi savo stuburą, savo požiūrį, gali dalyvauti visuose reikaluose ir akademijos klausimuose“, - pabrėžė jis.

Savo ruožtu, TSPMI direktorius prof. Dr. Ramūnas Vilpišauskas patikino, kad dėl studentų rašto jokių priemonių instituto administracija nesiims. Jo teigimu, institutas yra atviras diskusijoms ir mokslininkų politinių pažiūrų deklaravimas mokslo objektyvumui nekenkia.

Taip pat jis pabrėžė, kad prie teksto buvo prierašas, kad autorių nuomonė neatspindi instituto pozicijos, tačiau to nepastebėjo tie, kurie pasirašė po kreipimusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų