REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune atidarytas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos „Nemuno“ slėnio „Gyvūnų sveikatingumo ir gyvūninės kilmės žaliavų kokybės atviros prieigos centras“ (APC).  Mokslininkai nuo šiol galės naudotis pažangiausiais instrumentais, skirtais maisto produktų ir žaliavų kokybei gerinti arba naujiems maisto produktams kurti.

REKLAMA
REKLAMA

Centro atidaryme dalyvavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius prof. Remigijus Žaliūnas, kancleris prof. Henrikas Žilinskas, gausus būrys mokslininkų tyrėjų, akademinės bendruomenės, kurią pasveikinti atvyko švietimo ministras Gintaras Steponavičius, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, statybos ir įrengimo darbus atlikusio generalinio rangovo – UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis.

REKLAMA

Renginio metu žymūs šalies mokslininkai skaitė prenešimus apie „Nemuno“ slėnio įtaką Lietuvos veterinarijos ir zootechnikos mokslo krypčių strateginiam plėtojimui, veterinarijos mokslo krypties vystymo tendencijas Europos Sąjungoje (ES) ir Lietuvoje, LSMU ir šalies įmonių ilgalaikio bendradarbiavimo patirtį ir perspektyvas. Šventės organizatoriai ir svečiai aplankė atidaryto mokslinio centro laboratorijas, kurios pasak LSMU vadovų, yra tokio lygio, kad gali siekti tarptautinės akreditacijos. Tai LSMU Veterinarijos akademijos mokslininkams sudarys galimybes dalyvauti pasauliniuose projektuose ir programose.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų statybos organizacijai buvo malonu prisidėti prie šio Lietuvai svarbaus, moksliniam potencialui gerinti skirto projekto įgyvendinimo. Atlikome darbų už 16 mln litų. Tikime, kad savo modernumu ir funkcionalumu šis centras lygiuosis į geriausius užsienio centrus, o darbuotojus džiugins puikiomis galimybėmis dirbti bei vykdyti mokslinius tyrimus, kurti ir diegti inovacijas, kurios būtų naudingos maisto ūkiui, Lietuvos ekonomikai ir socialiniam aplinkos vystymuisi,“ – sakė UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis.

APC veikla bus orientuota į gyvūnų užkrečiamųjų ligų epidemiologijos, etiopatogenezės, gydymo ir profilaktikos mokslinius tyrimus, kurių rezultatai sudarys galimybes užtikrinti rinkoje aukštos kokybės, saugesnes ir sveikesnes gyvūninės kilmės maisto žaliavas.

Tai vienas iš dviejų atviros prieigos mokslinių centrų, sukurtų LSMU Veterinarijos akademijoje įgyvendinant integruotą mokslo, studijų ir verslo slėnio „Nemunas“ projektą „Gyvūnų sveikatingumo, mitybos ir gyvūninių maisto žaliavų ir studijų infrastruktūros plėtra, mokslinio potencialo konsolidacija.“ Antrasis - „Gyvūnų mitybos ir biotechnologijų centras“. Šiai mokslinių tyrimų infrastruktūrai iš ES struktūrinių fondų bei valstybės biudžeto skirta 40,741 mln. litų. “. Suformuota infrastruktūra užtikrins aukštą studijų kokybę, mokslinių tyrimų plėtrą maisto saugos ir gyvūnų sveikatingumo srityse bei duos naujų postūmių mokslo ir verslo bendradarbiavimui, diegiant naujas mokslo tyrimų bei gyvūninės kilmės maisto žaliavų bei maisto gamybos technologijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų