REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO turi aptarti Irano grėsmės dydį, teigia Vokietija

NATO turėtų aptarti, ar Iranas kelia pakankamai rimtą grėsmę, kad ji pateisintų JAV priešraketinės gynybos (PRG) skydo dislokavimą rytų Europoje, pirmadienį pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV nori dislokuoti radarų sistemą Čekijoje, o raketų gaudytuvus - Lenkijoje. Šis planas smarkiai pykdo Maskvą ir grasina Europos susiskaldymu. Vašingtonas teigia, kad ši sistema reikalinga norint apsisaugoti nuo Irano keliamos grėsmės.

REKLAMA

Vokietija mano, kad NATO turėtų aptarti JAV PRG skydo klausimą. Tačiau šalies vyriausybės atstovas Ulrichas Wilhelmas (Ulrichas Vilhelmas) pakreipė diskusijos temą kitaip - anot jo, NATO turėtų aptarti, ar yra kokių nors naujų grėsmių, kurios pateisintų šį projektą.

"Klausimas, kurį aš čia keliu, yra, ar... esama kokių nors naujų grėsmių bei jas lydinčių pavojų, tokių, kaip Irano grėsmė, su kuriomis (NATO) gynybos instrumentai dar nesusitvarkė", - U.Wilhelmas sakė žurnalistams.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatyviosios kanclerės Angelos Merkel koalicijos partneriai socialdemokratai (SPD) praėjusį savaitgalį griežtai kritikavo JAV PRG skydą. Tačiau, pasak U.Wilhelmo, koalicinė vyriausybė šiuo klausimu buvo vieninga.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Walteris Štainmajeris), SPD narys, laikraščio "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" priede perspėjo Vašingtoną nemėginti savo planais skaldyti Europą į "senąją" ir "naująją".

F.W. Steinmeieris pirmadienį ketina vykti į Vašingtoną derybų su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) ir aptarti tokius klausimus kaip Artimųjų Rytų taikos procesas ir Irano branduolinė programa.

Kai kurie Europos diplomatai Berlyne teigia, kad Vokietija ir kitos Europos Sąjungos valstybės nėra įtikintos JAV argumentų, kad Iranas reiškia pakankamai rimtą grėsmę, kad dėl jos būtų verta pykdyti Rusiją dislokuojant PRG skydą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų