REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius siūlo metais pavėlinti kritikos sulaukusią naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką. Siūloma, kad ji įsigaliotų nuo 2015-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal dabartinius planus po dvejų metų norintieji įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje turės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį. Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti anglų, vokiečių ar prancūzų kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu.

REKLAMA

Šį lygį nustatys valstybinis egzaminas. Be to, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinių įvertinimus. Šis reikalavimas sulaukė kritikos kaip itin naudingas mokamų kalbų kursų organizatoriams ir korepetitoriams.

Švietimo ir mokslo ministras ketvirtadienį pripažino, kad ši naujoji tvarka nebuvo tinkamai aptarta. Jis pasiūlė metams – iki 2015-ųjų – atidėti stojamųjų naujoves, sakydamas, kad atsižvelgia į vienuoliktokų ir dalies mokyklų vadovų prašymus.

REKLAMA
REKLAMA

G. Steponavičiaus pasiūlymą penktadienį svarstys Rektorių konferencija.

Pagal naująją tvarką stojamųjų į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų. Lietuvių kalbos ir literatūros bei pagrindinio dalyko bus įskaitomi tik valstybinio egzamino rezultatai, o kitų dviejų – valstybinio egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuotas metinis pažymys. Tačiau egzaminas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o į universitetą – tris.

Kristina JACKŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų