REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Europos Komisija šią savaitę suorganizavo jau antrą audio konferenciją dėl apsinuodijimo metanoliu incidento Čekijoje. Konferencijos metu visos Europos Sąjungos narės informavo apie situaciją jų valstybėse bei aptarė numatomas taikyti prevencijos priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiais duomenimis, Čekijoje apsinuodiję metanoliu mirė 19 žmonių, dar 36 asmenys – gydomi ligoninėse. Kaip informavo Čekijos atsakingi pareigūnai, įsakymas, draudžiantis prekiauti didesnio nei 20% stiprumo alkoholiniais gėrimais, galioja visoje šios šalies teritorijoje, tačiau neapima eksporto į kitas šalis. Europos Sąjungos valstybėms ir Europos Komisijai dar kartą buvo patvirtinta, kad nėra jokių įrodymų, jog nesaugūs gėrimai buvo išvežti iš Čekijos. Kol kas Čekijos pareigūnams nepavyksta nustatyti, kur buvo pagamintas nesaugus alkoholinis gėrimas, tiriamos visos galimos versijos, neatmetama ir produktų įsigijimo internetu galimybė.

REKLAMA

Lenkijos atsakingos institucijos informuoja, kad mirę 2 asmenys metanoliu greičiausiai apsinuodijo keliaudami po Čekiją. Lenkija yra uždraudusi prekiauti stipresniais nei 20% čekiškais alkoholiniais gėrimais, tačiau neuždraudė šių gėrimų įvežti į šalį.

Šiandien analogiškas draudimas įsigaliojo ir Slovakijoje. Tačiau paneigta anksčiau žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, kad dėl apsinuodijimo metanoliu šioje šalyje mirė keli asmenys. Oficialiais duomenimis, Slovakijoje žmonių mirčių nebuvo užregistruota, o ligoninėse gydyti 8 apsinuodiję metanoliu asmenys, šiuo metu jaučiasi gerai ir gydymą tęsia namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos, Italijos, Vokietijos, Prancūzijos, Kipro, Norvegijos ir kitų valstybių atsakingi pareigūnai informavo, kad šalyse sustiprinta čekiškų gėrimų kontrolė, atliekami laboratoriniai tyrimai. Visos valstybės pabrėžė, kad, atsižvelgiant į problemos mastą, pirmenybė teikiama vartotojų informavimui.

Apibendrinę audio konferencijos metu gautą informaciją, Europos Komisijos atstovai informavo, kad Europos Sąjungos valstybėse (išskyrus Čekiją, Lenkiją ir Slovakiją) nerimą keliančių duomenų ar apsinuodijimų metanoliu atvejų nenustatyta. Tačiau pabrėžta būtinybė teikti visuomenei visą naujausią informaciją apie tyrimo Čekijoje eigą. Europos Komisijos ekspertai išsakė nuomonę, kad šiuo metu nėra pagrindo imtis teisinių veiksmų Europos Sąjungos lygmeniu, nes incidentas apsiribojo Čekija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Lietuvos rinkoje nėra gausaus stipriųjų alkoholinių gėrimų, pagamintų Čekijoje, asortimento. Šiuo metu šalies prekybos centruose prekiaujama kelių rūšių čekišku alumi, o iš stipriųjų alkoholinių gėrimų – tradicine žolelių trauktine „Becherovka“. Šio gėrimo mėginiai tiriami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuru, kaupiama visa informacija apie įvykio tyrimą Čekijoje ir situaciją Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų