REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuėmus rudeninį derlių, ieškodami maisto atsargų, į rūsius ir kitas gyvenamąsias patalpas veržiasi įvairūs graužikai. Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) duomenimis, tiesiogiai graužikų platinamų ligų grupėje Panevėžio apskrityje daugiausiai registruojama jersiniozės atvejų. Praėjusiais metais sergamumas jersinioze siekė 0,4 atvejo/10 000 gyventojų (11 susirgimų).

REKLAMA
REKLAMA

Jersiniozė yra užkrečiama liga, kurią sukelia Yersinia genties bakterijos. Liga pasireiškia galvos skausmu, silpnumu, apetito stoka, pykinimu, viduriavimu. Retesniais atvejais infekcija gali komplikuotis odos bėrimais, sąnarių skausmu arba, patekę į kraują, ligos sukėlėjai gali pažeisti kitus organus.

REKLAMA

Skirtingai nei kitos bakterijos, jersinijos mėgsta šaltį ir jos puikiai dauginasi 2 - 4°C temperatūroje. Dažniausiai užkratas perduodamas per daržoves ar vaisius. Nerekomenduojama maistui vartoti apgraužtų ar kitaip pažeistų žalių daržovių, kuriuos namų rūsiuose bei daržovių sandėliuose galėjo savo ekskrementais užteršti graužikai, kurie ir platina minimas bakterijas. Nesilaikant maisto gaminimo technologijos reikalavimų, užkratas į maistą gali patekti per nešvarias rankas, nuo netinkamai nuvalytų virtuvės įrankių ir inventoriaus, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta užkrėsta jersinijomis žalia mėsa ar daržovės.

Siekiant užkirsti kelią graužikų platinamoms ligos, Centro specialistai pataria vartoti tik pakankamai termiškai apdorotą mėsą. Taip pat vartoti tik pasterizuotą ar virintą pieną ir jo produktus. Nevartoti maisto produktų, kurie apgraužti graužikų. Nepamiršti prieš vartojimą švariai nuplauti vaisius ir daržoves. Labai svarbu kruopščiai plauti rankas su muilu po kiekvieno kontakto su naminiais gyvūnais, po žemės darbų bei po darbų, kur galimas aplinkos užteršimas graužikų ekskrementais. Tinkamai tvarkykite ir laikykite išaugintas daržoves, saugokite jas nuo graužikų. Naikinkite graužikus daržovių saugyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų