REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbas – tai ne tik priemonė užsidirbti pinigų, bet ir būdas tobulėti. Daugelis darbdavių suteikia sąlygas kompetencijų kėlimui ir siunčia savo darbuotojus į įvarius mokymus, seminarus ir kursus. Vis dėlto ne visiems to pakanka arba tai, ko nori išmokti, nėra susiję su organizacijos ugdymo planu. Į klausimus apie investavimą į kvalifikacijos kėlimą atsako Jūratė Dacienė, „Danske“ banko Personalo tarnybos direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie žmonės ir kodėl dažniausiai investuoja į savo kvalifikacijos kėlimą?

Paprastai tai būna aktyvūs, turintys didelių tikslų, darbštūs ir sau aukštus reikalavimus keliantys žmonės. Dėl esančio didelio poreikio nuolat besikeičiančioje aplinkoje nuolat atnaujinti ir pildyti turimas žinias, mokymosi kompanijos bei aukštosios mokyklos siūlo įgūdžių stiprinimo, perkvalifikavimo kursus, steigia vadinamuosius mokymosi visą gyvenimą centrus.

REKLAMA

Noras nestovėti vietoje ir nuolat judėti į priekį skatina jau įgijusius išsilavinimą ir turinčius darbą žmones kelti savo kvalifikaciją. Tokie darbuotojai siekia nuolat tobulėti, būti paklausiais darbo rinkoje, tapti profesionaliais specialistais ar vadovais. Būtent jie dėl savo turimų žinių gali pasiekti geresnių rezultatų, būti pastebėti bei įvertinti, lengviau gauti norimą ir geriau apmokamą darbą.

Kokių investicijų pareikalauja noras kelti kvalfikaciją?

Visų pirma, reikia skirti nemažai laiko, dažnai aukoti ir atostogas. Dažnai nemažą dalį sąnaudų, susijusių su kvalifikacijos kėlimu, numatytu ugdymo plane, padengia darbdavys. Jei kvalifikacijos kursai nesusiję su darbine veikla ir darbdavys jų neapmoka arba apmoka nepilnai, tenka investuoti asmenines lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Ką būtina apsvarstyti prieš imantis kvalifikacijos kėlimo priemonių?

Šis žingsnis turi būti visapusiškai apgalvotas. Mat jis ne tik reikalauja laiko bei finansinių išteklių, bet ir gali nulemti žmogaus karjerą. Visų pirma, planuojant turimos kvalifikacijos kėlimą, būtina išsikelti tikslus. Jei tikslas – pagilinti žinias savo profesinėje srityje, tuomet reikia rinktis studijas, susijusias su turima profesija, išlaikyti papildomus egzaminus bei gauti papildomas profesines licencijas. Jei kvalifikaciją norima kelti vadovavimo srityje, vertėtų pasirinkti mokymus ar seminarus, kuriuose gilinamos strateginės, verslo supratimo, vadovavimo žinios ir įgūdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko atvejų, kai žmogus savo darbe nesijaučia laimingas ir norėtų iš esmės keisti profesiją. Tuomet patartina įgyti papildomą specialybę, persikvalifikuoti ir siekti pakeisti darbo sritį.

Kokią grąžą žmogui teikia investicijos į mokslą?

Visų pirmą, savo noru gilinantis žinias žmogus jaučia moralinį pasitenkinimą dėl nuolatinio tobulėjimo. Papildoma kvalifikacija – tai priemonė pasiekti geresnių rezultatų darbe, užsitarnauti pasitikėjimą ir pagarbą iš kolegų. Taip pat padidėja ir galimybių būti paaukštintam pareigose ar gauti didesnį atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų