REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tradiciškai nesame laikomi futbolo šalimi, tačiau už bilietus į Lietuvos futbolo rinktinės rungtynes mokame beveik brangiausiai iš visų mūsų grupės komandų. Tiesa, kodėl taip yra, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovai pasakyti negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos į Lietuvos futbolo rinktinės rungtynes yra neproporcingai didelės – už bilietus mokame daugiau nei slovakai, graikai, latviai, nors, kaip žinoma, krepšinio šalyje susidomėjimas lietuvišku futbolu nėra toks didelis, kaip kai kuriose kitose mūsų G grupėje žaidžiančiose valstybėse. Kad Lietuvoje bilietai kainuoja neproporcingai daug, praėjusią savaitę atkreipė dėmesį futbolo entuziastas Paulius Ambrazevičius. Kai kuriuose internetiniuose tinklalapiuose jis išpublikavo Lietuvos ir mūsų grupėje rungtyniaujančių komandų kainų į Pasaulio čempionato atrankos rungtynes palyginimą.

REKLAMA

Bilietai be nuolaidų į Lietuvos ir Slovakijos komandų susitikimą kainavo nuo 50 iki 103 litų. O, pavyzdžiui, kaimynėje Latvijoje – 15, 25 ir 50 litų, Slovakijoje – 35, 59 ir 86 litus, Graikijoje – 35–70 litų, Lichtenšteine – 58–114 litų. Nebuvo rasta kainų tik į Bosnijos ir Hercegovinos namų rungtynes, tačiau vietoj to įdomumo dėlei įtraukta Estija, kur bilietai taip pat gerokai pigesni – 24–45 litai.

Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje stadionas yra mažiausias iš visų mūsų grupės valstybių, jame telpa 5 400 žmonių, Latvijoje ir Estijoje jis viršija 9 tūkst., o, pavyzdžiui, Graikijoje yra beveik 6 kartus didesnis. Tačiau minėtame straipsnyje pateikiamas ir kainų palyginimas padarius prielaidą, kad du kartus didesniame stadione nei Lietuvos bilietai yra perpus pigesni. Tačiau skaičiuojant ir tokiu būdu pigiausi bilietai visose šalyse į minėtas rungtynes pas mus yra neproporcingai dideli – 3,5 karto brangesni nei Latvijoje ir 2,2 karto brangesni nei Estijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėti nepanoro

Futbolo federacijos rinkodaros skyriaus vadybininko Audriaus Remeikos pasiteiravus, kodėl bilietai į mūsų grupės rungtynes yra vieni brangiausių iš visų grupėje žaidžiančių komandų, šis atsakė nenorintis kalbėti su jokiais žurnalistais.

„Žurnalistai turi pradėti dirbti savo darbą ir išklausyti abi puses, tada ir kalbėsiu...“ – sakė A. Remeika. Jam priminus, kad tai ir norima padaryti – išgirsti LFF paaiškinimą dėl bilietų kainų, pašnekovas pasakė daugiau nekalbėsiantis, o kas iš federacijos galėtų atsakyti į minėtą klausimą, nepasakė. Be to, pasiteiravome, kiek bilietų buvo parduota į Lietuvos ir Slovakijos futbolo rungtynes, A. Remeika atsakė tokios informacijos dar neturintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto stebint rungtynes buvo matyti, kad stadionas nebuvo visiškai pilnas.

„Tai gali būti Lietuvos futbolo federacijos bandymas kažkokiu būdu pasipinigauti, tik klausimas, ar tas pasipinigavimas įvyksta, – paklaustas apie dideles bilietų į mūsų šalies rungtynes kainas sakė futbolo specialistas Nerijus Kesminas. – Tie, kurie atvažiuoja palaikyti savo komandų į nedidelį mūsų stadioną, atvažiuos ir tuos bilietus pirks, tik klausimas, ar tokia politika neatbaidys nuo stadiono savų sirgalių.“

N. Kesminas pasakojo, kad kiek anksčiau didesnes bilietų kainas Lietuvoje tekdavo taikyti todėl, kad Europos futbolo federacijos asociacija (UEFA) neleido nustatyti skirtingų kainų žaidžiančioms šalims. „Kadangi užsieniečiams nenorima pigiai pardavinėti, LFF neturėdavo kito pasirinkimo, kaip tik bilietus parduoti už tą pačią kainą ir lietuviams“, – kalbėjo N. Kesminas. Vis dėlto tokia hipotezė šiuo atveju nepaaiškina, kodėl kainos Lietuvoje ir Latvijoje skiriasi.

REKLAMA

Futbolo specialistas džiaugėsi, kad kol kas susidomėjimas futbolu mūsų šalyje yra labai didelis, tačiau ar ilgai Lietuvoje laikysis tokios tendencijos, priklausys ir nuo futbolininkų rezultatų –mūsų tauta mėgsta pergales.

Sieja su mafija

Buvęs LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, paklaustas apie bilietų kainas, taip pat nenorėjo šnekėti – jis su federacijos politika neturintis nieko bendro, todėl ir komentuoti nenorintis. Tačiau užsiminė nesuprantantis dabartinės LFF pozicijos kai kuriais klausimais. „Reikėtų išsiaiškinti, kodėl LFF laiko tokias kainas, nes, mano nuomone, žmonėms tokios kainos per brangu“, – pridūrė pašnekovas.

REKLAMA

Tokį tiek LFF, tiek kai kurių futbolo ekspertų nenorą kalbėti iš dalies galima suprasti: neseni skandalai dėl buvusio LFF vadovo Juliaus Kvedaro atleidimo iš pareigų ne pirmą kartą sutelkė juodus debesis Lietuvos futbolo padangėje. Kalbama, kad UEFA Lietuvai pareiškė įtarimų dėl lėšų grobstymo. O J. Kvedaras, kaip ir didelė dalis po nepriklausomybės LFF aukštas pareigas ėjusių darbuotojų, yra siejamas ir su nusikalstamu pasauliu. Konkrečiai J. Kvedaras – su Henriku Daktaru.

Galima prisiminti ir prieš dešimtmetį LFF sukrėtusį skandalą, kai jos vadovas Vytautas Dirmeikis federacijos pinigus investavo į savo majonezo verslą. Kai kurie futbolo specialistai netvarka federacijoje aiškina ir prastus mūsų rinktinės rezultatus tarptautiniuose turnyruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaidžia smėlio dėžėje

Buvęs LFF viceprezidentas Gintautas Babravičius, paklaustas apie LFF susiklosčiusią situaciją ir UEFA, kas vyksta mūsų šalies futbolo užkulisiuose, svarstė, kad padėtis gali būti rimta – mat J. Kvedarui buvo skirta maksimali bausmė.

„Teismas išnagrinėjęs medžiagą, matyt, nutarė, kad reikalas rimtas, nes paskyrė maksimalią galimą bausmę – pusės metų nušalinimą, – aiškino G. Babravičius. – Čia praėjusią savaitę atvykę žmonės iš UEFA buvo ne tyrėjai, jie atvyko dėl įsiplieskusio skandalo. Mano žiniomis, tyrėjų yra trys.“

REKLAMA

Vis dėlto, pasak N. Kesmino, dabartinės federacijoje vykstančios peripetijos aktualios tik mums, o ne tarptautinėms organizacijoms. „Čia yra mūsų vidiniai karai, į kuriuos įtraukiama ir teisėsauga. Giminių kraštas – vienas pažįsta vieną, kitas kitą – ateina laikas pasinaudoti situacija ir ja naudojamasi, – aiškino futbolo specialistas. – o UEFA ir FIFA mūsų žaidimai smėlio dėžėje nė motais, kol į jų pozicijas niekas nesikėsina, tegul graužia gerkles vietiniai veikėjai kiek nori ir jiems tai nelabai svarbu.“

Faktai: futbolo bilietų kainos

Pigiausi bilietai į pirmąsias Lietuvos rinktinės futbolo rungtynes savo stadione kainavo 53 litus, Latvijoje – 15, Estijoje – 24 litus

REKLAMA

Brangiausi bilietai į pirmąsias atrankos rungtynes Lietuvoje kainavo 103 litus, Graikijoje – 70, Slovakijoje – 86 litus

Futbolo stadione Lietuvoje yra mažiausiai vietų iš visų mūsų grupėje žaidžiančių komandų – 5 400 vietų

Paulius GRINKEVIČIUS

Straipsnis publikuotas savaitraštye „Ekonomika.lt“ (nr. 33(96), rugsėjo 17-23 d.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų