REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę pasitikome su nauju skandalu, kuriame dar kartą atsidūrė kinų kompanija „Foxconn“. Resursas „The New York Times“ publikavo kolegų iš Kinijos padarytą reportažą, iš kurio paaiškėjo, jog prie „Foxconn“ konvejerių verčiami dirbti ir studentai (kaip žinia, ši kinų kompanija yra didžiausias Apple produktų gamintojas). Savo ruožtu, „Foxconn“ neneigė studentų darbo prie „iPhone“ surinkimo linijų fakto, tačiau pareiškė, jog jokios prievartos nėra, stažuotojai čia atlieka praktiką ir bet kuriuo momentu gali palikti darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Resursas ZDNet publikavo keletą įdomių interviu su studentais, iš kurių aiškėja, jog jaunuolių atrankoje į „Foxconn“ gamyklas dalyvauja ir valstybinės institucijos.

REKLAMA

Kinijos koledžo studentas Čžan buvo vienas iš tų, kuris gavo pranešimą apie praktikos atlikimą gamybinėje kompanijoje. „Mokykloje mums apie stažuotę pasakė ir karto po atostogų“, – pranešė studentas Čžan, duodamas interviu Kinijos nacionaliniam radijui. „Stažuotė yra laikoma savanorišku reikalu ir paprastai siūloma keletas variantų, kur atlikti praktiką, tačiau šiemet viskas buvo kitaip. Mus paprašė pasirašyti sutartį dėl stažuotės ir išsiuntė dirbti“.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas studentas vardu Tian mokosi mechanikos fakultete. Jis atsisakė atlikti gamybinę praktiką „Foxconn" gamykloje. Jo tėvai kreipėsi į koledžą protestuodami, tačiau mokymosi įstaigos vadovybė ir toliau reikalavo, kad būtų atlikti privaloma stažuotė. Kur visa tai turėtų vykti, turbūt, ir taip visiems aišku.

„Kalbama apie 45 dienų stažuotę prie surinkimo linijų“, – papasakojo  koledžo dėstytojas. „Besimokantys gauna tokį patį atlyginimą, kaip ir visi kiti „Foxconn“ darbuotojai. „Foxconn“, matyt, jaučia darbo jėgos trūkumą dėl užsakymų padidėjimo, todėl kreipėsi į Vyriausybę su prašymu skatinti mokyklas siųsti studentus dirbti į gamyklą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimyninėje Šansi provincijoje Ženčenio miesto vadovybė organizavo verbavimo punktus, kad būtų galima privilioti darbuotojų kompanijai Foxconn. Verbavimo agentų pakankamai daug ir aplink kompanijos gamybinį kompleksą. Kai kurie netgi įsitaisė namudines kartonines palapines, kiti paprasčiausiai sėdi ant šaligatvių.

„Man sumokės 300 juanių (~ 127 lt), jei Jus atvesiu į „Foxconn“ dirbti“, – pasakojo vienas iš agentų. „150 juanių duoda iš karto, kai tik darbuotojas pasirodo darbo vietoje, ir dar 150 juanių, jei jis išdirbs ilgiau nei tris mėnesius“.

K. Pushalotas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų