REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriškas PMS: vyrams irgi būna kritinių dienų

Moterys galėtų valandų valandas kalbėti apie PMS ir tapti tikromis demonėmis per menstruacijas, o kaip su vyrais? Kuo galima paaiškinti jų neadekvatų elgesį?

REKLAMA
REKLAMA

Nustebsite, bet ir vyrai kenčia dėl kritinių dienų, kurias specialistai vadina „menstruacijomis“. Ką reikėtų apie jas žinoti ir kaip su jomis taikytis?

REKLAMA

Vyriški ir moteriški ciklai

Apie tai egzistuoja keletas nuomonių. Prancūzų andrologas Silvienas Memunas pastebi, kad vyriškas ciklas trunka 72–74 dienas – būtent tiek, kiek laiko reikia subręsti visaverčiams spermatozoidams (tuo paaiškinama, kodėl reproduktologas prašo vyrų padaryti spermogramą kas tris mėnesius).

Farmacijos koncernas „Baeyr“ yra paskelbęs kito tyrimo rezultatus, dėl kurių galima spręsti apie reguliarias vyrų kritines dienas. Jos susijusios su hormonų pokyčiais, kurie veikia libido, emocijas ir apskritai organizmą. Jų elgesys ir seksualumas nustatomas pagal testosterono lygį, kuris keičiasi per 22 dienų ciklą. Jis tuo metu gali pykti, įsižeisti, būti jautrus – lygiai taip pat, kaip moterys jaučiasi PMS ar menstruacijų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto atsekti vyrišką ciklą gerokai sunkiau nei moterišką. Apie testosterono lygį galite spręsti pagal vyro elgesį. Jei hormonų lygis žemas – vyras vangus ir apatiškas, nerodo iniciatyvos, greitai įsižeidžia, sunkiai priima sprendimus. Tuo metu jam praverstų geras, stiprinantis maistas, kad vyras vėl kuo greičiau galėtų pasijusti vyriškas ir stiprus. Juk moterims taip pat panašiai – kai joms PMS – tada taip gera suvalgyti ko nors skanaus ir maistingo. Taip pat kai kurie specialistai pastebi, kad vyrišką organizmą veikia Mėnulis. Vyras beprotiškai nori moters per pilnatį ir jaunatį! Darykite išvadas ir prisiderinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrus veikia ir sezonų kaita. Aukščiausias testosterono lygis – pavasarį ir rudenį, vėliau jis kiek sumažėja.

Seksualumo hormonai

Protingų autorių knygose kalbama, kad moteriškame organizme egzistuoja vyriški hormonai ir atvirkščiai. Pavyzdžiui, estradiolas – pats aktyviausias moteriškas hormonas, išskiriamas kiaušidėse ir antinksčiuose. Tie patys hormonai labai veikia vyrišką vaisingumą ir išsiskiria antinksčiuose bei lytinių organų srityje. Be to, estradiolas atsako ir už vyriško organizmo kaulų stiprumą.

Profesorius Richardas Sharpeʼas iš Londono reproduktyvios medicinos centro pastebi, kad moteriškas organizmas taip pat negali apsieiti be vyriškų hormonų – jie moterų kaulams suteikia stiprumo, raumenims – tamprumo, o seksualinį potraukį pakylėja iki debesų. Vienintelis skirtumas, kad moteriškas organizmas perdirba daugiau testosterono į estrogeną nei vyriškasis. Tos damos, kurių organizmuose padidėjęs testosterono kiekis – aktyvesnės, energingesnės ir išsiskiria aukštu libido, tačiau jos pasižymi ir plaukuotumu.

REKLAMA

Beje, pasaulyje buvo atlikta tyrimų, kaip senstančios moterys gali pagerinti libido. Pagamintas pleistras, prisodrintas vyriško hormono testosterono. Kai toks pleistras būdavo užklijuojamas ant pilvo, moterys du kartus dažniau patirdavo orgazmą nei įprastai. Tačiau, regis, kol kas ši priemonė vis dar tyrinėjama. Tačiau padidinti libido galima ir natūraliai – gerinant sveikatos būklę. Sureguliuokite mitybą, užsiimkite sportu, apribokite stresą.

Seksualumo bangos

Testosteronas neveikia nuotaikos ir raumenų masės, tačiau nuo jo priklauso seksualinė vyro nuotaika. Nenustebkite, jei „raumenų kalnas“ pasirodys esantis blogas meilužis – raumeninga krūtinė, plaukuotumas ir platūs pečiai parodo tik apie antrinius vyriškumo požymius. Didžiąją dalį vyriškumo lemia paveldimumas. Tačiau žinoma, kad kai kurie pesticidai ir chemikalai veikia panašiai kaip moteriškas hormonas estrogenas. Štai kodėl vyrai tampa vis moteriškesni, – teigia vyrų sveikatingumo specialistai.

Testosterono lygis kraujyje turi savybę paros metu kisti – jo pikas prasideda tarp antros valandos nakties ir šešių ryto, o krinta jis pirmą valandą dienos. Todėl rytais vyrai jaučiasi kaip niekada budrūs, o štai pirmoje dienos pusėje jau snūduriuoja. Moterims seksualinio poreikio pikas prasideda ketvirtą valandą po pietų ir būtent tuo metu padidėja darbingumas ir atsiranda seksualinio pobūdžio minčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų