REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Migracijos skyriaus darbuotojai planuoja keliones po Panevėžio rajono seniūnijas, kad turintieji sunkią negalią ar senyvo amžiaus žmonės, kuriems nustatyti dideli specialieji poreikiai, galėtų pasikeisti asmens tapatybės dokumentus nevykdami į Panevėžį. Šią savaitę pareigūnai kreipėsi į Panevėžio rajono seniūnus, prašydami surinkti informaciją apie tokius gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad nereikėtų kelis kartus važinėti į tą patį kaimą, norime iš karto aptarnauti daugiau gyventojų“, – sakė Migracijos skyriaus viršininkė Bronislava Pliavgienė.

REKLAMA

Migracijos skyriaus darbuotojai atsiveš mobiliąją  biometrinių duomenų registravimo įrangą, leidžiančią žmogų nufotografuoti, paimti jo pirštų atspaudus.

Pareigūnai pas gyventojus į namus dėl asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų keitimo vyksta jau treti metai. Ši nemokama paslauga labai populiari. Panevėžio migracijos skyriaus darbuotojų išvykų grafikas jau sudarytas iki pat mėnesio pabaigos.

Kad jiems nereikėtų laukti, kol galės pasinaudoti tarnybiniu automobiliu, kai kurie gyventojai pareigūnus į namus pas ligotus asmenis atveža savu transportu.

REKLAMA
REKLAMA

B.Pliavgienė pažymėjo, kad mieste dažnam senyvam žmogui medikai yra nustatę didelius specialiuosius poreikius. Tad jiems, kaip ir turintiesiems sunkią negalią, paslauga nemokama. O  Panevėžio rajone retas senolis turi medikų pažymą dėl specialiųjų poreikių.

Viršininkė svarsto, kad  kaimo žmonės arba sveikesni, arba nežino, jog gali kreiptis į medikus, kad šie įvertintų  jų sveikatos būklę. Beje, pensinio amžiaus asmenys, kuriems nustatyti dideli specialieji poreikiai, ne tik gali naudotis įvairiomis valstybės nustatytomis lengvatomis, bet ir gauna slaugos bei priežiūros išmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskubo keistis

Panevėžio ir rajono gyventojai dėl naujų pasų išdavimo šturmuoja Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyrių.  Šį asmens dokumentą besikeičiančiųjų labai padaugėjo ne tik dėl artėjančių rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą, kurie vyks spalio 14-ąją. Šiemet sukako 20 metų, kai pradėti išduoti Lietuvos Respublikos piliečių pasai. Daugelio Lietuvos Respublikos piliečių pasų, išduotų 1992–1993 metais (galiojusių 20 metų), galiojimas baigiasi 2012–2013 metais.

Pasak B.Pliavgienės, kitąmet laukiama besikeičiančiųjų asmens tapatybės korteles antplūdžio. Mat 2003-iaisiais  buvo išduotos pirmosios asmens tapatybės kortelės, galiojančios 10 metų. Po 1998 metų išduoti pasai irgi galioja tik 10 metų, o anksčiau  išduoti šie asmens dokumentai galiodavo kur kas ilgiau.

REKLAMA

Migracijos skyriaus darbuotojai primena, kad  gyventojai dėl asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų – paso ir asmens tapatybės kortelių – išdavimo ar keitimo gali atvykti į tą migracijos skyrių, kur jiems patogiausia.

Pavyzdžiui, jeigu žmogus gyvena Panevėžyje, o gyvenamąją vietą deklaravęs, tarkim, Biržuose, jis gali kreiptis į Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyrių.

Pagal anksčiau galiojusią tvarką dėl tų dokumentų asmuo turėdavo kreiptis į tą migracijos tarnybą, kurios aptarnaujamoje teritorijoje buvo deklaruota jo gyvenamoji vietą.   B.Pliavgienės teigimu, gyventojai, kurių asmens dokumentų galiojimas pasibaigęs, dar gali suspėti juos pasikeisti iki Seimo rinkimų. Priešingu atveju negalės balsuoti.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų