REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinėse aukštosiose mokyklose kasmet daugėja studentų iš užsienio. Sveikatos ir mokslų universitetas šįmet net negalėjo priimti visų norinčiųjų mokytis.

REKLAMA
REKLAMA

Svečioje šalyje studijuojantys jaunuoliai viliasi įgyti naujos patirties ir geriau pažinti pasaulį, praneša LRT Televizijos naujienų tarnyba.

REKLAMA

Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijas šįmet pradeda beveik pusantro šimto pirmakursių iš užsienio. Pirmą kartą šią aukštąją mokyklą pasirinko studentai iš Kipro ir Nigerijos. Universitete mokosi jaunimas iš keturiasdešimties šalių,

„Man patinka nauja patirtis, tad pamaniau, kad studijuodama ne savo šalyje geriau pažinsiu pasaulį“, – teigė studentė iš Pietų korėjos Hanee Bae.

„Draugai studijuoja šiame universitete ir man pasirodė, kad tai gera aukštoji mokykla“, – sakė studentė iš Švedijos Lewar Abdullahizad.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva man nauja šalis, niekada čia nesilankiau, tad pagalvojau, kodėl nepabandyti mokytis kitoje šalyje“, – kalbėjo studentė iš Švedijos Anja Minor.

Universiteto atstovai neslepia, kad už studijas maždaug dvigubai brangiau nei lietuviai mokantys užsienio studentai – papildomas pajamų šaltinis. Šįmet studijas Kaune pasirinko daug itin gabių užsieniečių, kurie stojamuosius egzaminus išlaikė puikiai.

„Medicina, odontologija pačios populiariausios programos, negalėjo sutalpinti visų norinčių, jau darosi konkursai. Taip pat populiari veterinarinė medicina, visuomenės sveikata ir farmacija“, – vardijo LSMU tarptautinių ryšių ir studijų dekanas Žilvinas Padaiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais mokslo metais Lietuvos universitetuose ir kolegijose studijavo 4,5 tūkst. studentų iš užsienio, ir jų pastaraisiais metais atvyksta vis daugiau. Didžioji dalis – iš buvusių sovietų sąjungos šalių bei Europos valstybių. Populiariausios – bakalauro studijos. Daugiausiai užsienio studentų mokosi Sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetuose. Nemažai jų renkasi Europos humanitarinį universitetą ir nevalstybinį universitetą Klaipėdoje.

„Mūsų universitetai geba ne tik sulaikyti gabiausius iš Lietuvos (daugiau kaip 80 gabiausių abiturientų vis dėlto renkasi studijas Lietuvoje), bet ir pritraukti studentus iš tikrai labai stiprių ir ilgametes aukštojo mokslo tradicijas turinčių valstybių“, – džiaugėsi švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Lietuvos universitetai vilioja ne tik užsienio studentus, bet ir dėstytojus. Šįmet, pirmą kartą Švietimo ir mokslo ministerijai skyrus paramą, paskaitas aukštosiose mokyklose skaitys beveik 90 dėstytojų iš svetur.

Jūratė ANILIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų