REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimuose vagys, skirtingai nei miestuose, visiškai neišrankūs. Ilgapirščius masina ne tik keli arai bulvių ar kelios dėžės kukurūzų burbuolių, bet ir traktoriai, ir milijoninės vertės kombainai.

REKLAMA
REKLAMA

Policija atskirai neregistruoja vagysčių iš ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių, todėl nežino, kaip kinta kriminogeninė situacija žemės ūkio sektoriuje.

REKLAMA

Randa nukultus javus

Kokią žalą vagys padaro ūkininkams, to Lietuvoje nepasakytų niekas. Draudimo bendrovės tvarko statistiką tik draudiminiais atvejais, o Policijos departamente kaupiama tik bendro pobūdžio informacija.

„Ką nors konkrečiau pakomentuoti galėtų rajonų policijos komisariatų atstovai“, – tikino Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Kaip žinia, rajonų komisariatai yra sudėtinė jau neegzistuojančių apskričių Vyriausiųjų policijos komisariatų (VPK) padaliniai. Rekordinė derliaus vagystė užfiksuota vos prieš mėnesį – rugpjūčio 5 d. Anykščių r. ūkininkas nustėro, kai pamatė, kad 85 hektarai žieminių kvietrugių jau nukulti. Žemdirbys patyrė 290 tūkst. Lt žalą, nors įtariamąjį pavyko nustatyti.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai rekordine vagyste laikytas 2008 m. liepos 31 d. nakties įvykis, kai Kėdainių rajone piktavaliai nukūlė Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) lyderiui Jonui Talmantui priklausiusį 8 hektarų rapsų derlių, o tą pačią naktį 11 hektarų rapsų pasigedo ir gretimai ūkininkaujanti Daiva E. Ūkininkai tuomet patyrė daugiau nei 100 tūkst. Lt žalą, tiesa, nusikaltėliai žemdirbiams atlygino nuostolius.

Policijos departamente sukaupta tik tiksli gyvulių vagysčių statistika. Ji rodo, kad per pastaruosius 10 metų šių vagysčių sumažėjo beveik keturis kartus – nuo 546 (2004 m.) iki 147 (2011 m.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar populiarėja degalų, elektroninių piemenų ir žemės ūkio technikos detalių vagystės.

Iš sodininkų gvelbia viską iš eilės

Itin daug vagysčių užfiksuojama Kauno rajono sodininkų bendrijose. „Rajone yra per 200 sodininkų bendrijų, kuriose dažniausiai savo reikmėms auginamos įvairios daržovės ir vaisiai. Smulkios vagystės soduose – vienos dažniausių“, – pasakojo Kauno apskrities VPK atstovas Kęstutis Kasciukevičius. Sodų bendrijose vagys nurauna svogūnus, nuskina agurkus, pomidorus, braškes, vagia ir smulkią techniką (žoliapjoves, vejapjoves, motorinius pjūklus, įvairius kultivatorius).

REKLAMA

Kėdainių r. policija derliaus vagysčių užregistravo 2010 m. ir 2012 m. Tada buvo pavogta rapsų sėkla, o iš pastatų – kviečiai. Viena grūdų vagystė užregistruota 2011 m. Rasei nių r. pareigūnai šių metų rugpjūčio 29 d. pradėjo tirti javų vagystę, kai Bogušiukų kaime ilgapirščiai nugvelbė 15 tonų rugių grūdų. Jie buvo nukulti, supilti lauke ir apdengti polietileno plėvele. Neatsargus ūkininkas tuomet patyrė 12 tūkst. Lt žalą. Tauragės apskrities VPK pranešimų apie įvykdytas derliaus vagystes iš laukų 2010–2011 m. neužregistravo. Tačiau šiemet liepą tokių vagysčių buvo net dvi. Žygaičių miestelyje ūkininkė pastebėjo, kad jai priklausančiame sklype nukasta apie 15 arų bulvių, o Joniškės k. (Tauragės r.) vyriškis savo sode pasigedo česnakų.

REKLAMA

Policija pabrėžia, kad vagys gvelbia viską iš eilės: dešras iš lauko mėsos rūkyklų, grūdus ir bulves iš sandėlių, todėl ragina gyventojus labiau rūpintis savo turtu. Spėjama, kad vėliau vagių grobis atsiduria turgavietėse ir kioskuose, prekiaujančiuose žemės ūkio produkcija.

Nuo dyzelino iki elektrinių piemenų

Nors policija atskirai neregistruoja degalų ir kitokių vagysčių, vis dėlto iš pateiktos komisariatų informacijos matyti, kad 2010–2012 m. vagys iš ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių dažniausiai mėgino vogti dyzeliną. „Žemdirbių teritorijos, kiemai, kur laikoma nepigi technika, neaptvertos, be vartų, neapšviestos, – pasakojo Kauno apskrities VPK atstovas K.Kasciukevičius. – Ūkiniai pastatai nerakinti arba užrakinti tokiomis spynomis, kad jas nuplėšti gali bet koks vaikigalis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plungės r. komisariato policininkas Eugenijus Palubinskas pabrėžė, kad piktavaliai jų rajone dažniausiai vagia elektrinius piemenis ir jų akumuliatorius. Panaši situacija ir Alytaus apskrities VPK teritorijoje. „Vagis domina elektriniai galvijų ganymo įrenginiai. Vien šiemet būta 7 vagysčių – 6 Alytuje ir 1 Lazdijuose“, – sakė komisariato atstovė Simona Ludavičiūtė. Skirtingai nei kituose rajonuose, Klaipėdos r. derliaus vagysčių beveik nebuvo, o 2010 m. vasarį iš neužrakinto ūkinio pastato vagys nugvelbė traktorių „Case Ihmxu 135“, kurio vertė – 250 tūkst. Lt. „Traktorius buvo rastas netoli ūkinio pastato, nuvažiavęs nuo kelio į pakelės griovį ir atsitrenkęs į medį“, – prisiminė V.Girkontas. Panašių atvejų, kai vagys apsikvailino, buvo ir daugiau.

Anot draudikų, ūkininkai – labai sąžiningi klientai

REKLAMA

„Lietuvos draudimo“ Verslo rizikos skyriaus vadovas Arūnas Raziūnas teigė, kad bendrovė nedraudžia pasėlių. Žemdirbiams įmonė siūlo drausti tik žemės ūkio techniką ir ūkinius pastatus. Žemdirbių technika dažniausiai ir daugiausiai nukenčia ne nuo vagysčių, ji apgadinama eismo įvykių metu ar atliekant ūkio darbus“, – aiškino A.Raziūnas. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, 81 proc. žemės ūkio technikos apgadinama eismo įvykiuose, 14 proc. nuostolių priežastis – gaisrai, visa kita – vagystės, stichinės nelaimės ir kitokios žalos. 2012 m. vidutinė draudimo išmoka ūkininkams buvo 4 600 Lt, o 2011 m. – 5 100 Lt.

REKLAMA

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ duomenimis, per šių metų 8 mėnesius ūkininkai patyrė 109 žemės ūkio technikos žalas – 16 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šiemet dėl žemės ūkio technikos apgadinimų klientai patyrė vidutiniškai 3 tūkst. Lt siekiančią žalą. „Pastaruoju metu apie žemės ūkio technikos vagystes pranešimų negavome, tačiau registravome technikos detalių vagysčių“, – sakė „ERGO Lietuva“ Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Policija patvirtino, kad detalės tapo paklausia vagių preke. Dažniausiai pavagiamos išorinės detalės – žibintai, apsauginės grotelės ir pan. Šiemet dėl detalių vagysčių ūkininkai patyrė vidutiniškai 2,7 tūkst. Lt žalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kombainą padėjo rasti žmonės

Per pastaruosius trejus metus įvykdytas atskiras vagystes A.Raziūnas pavadino skausmingomis. Pavyzdžiui, 2011 m. rugsėjį iš Kėdainių rajono ūkininko Arvydo Gudžiūno angaro ilgapirščiai nugvelbė kombainą „Class Tucano 440“, kainavusį 665 tūkst. Lt.

Nors kombainas „Lietuvos draudimo“ bendrovėje buvo draustas kasko draudimu (ir ūkininkui buvo atlyginti nuostoliai), pats žemdirbys ieškojo kombaino, nusamdęs net sportinio lėktuvo pilotą. Pareigūnai kombainą rado beveik po metų. Įdomu tai, kad apie kombaino vagystę ir jo paiešką nuolat buvo skelbiama žiniasklaidoje, todėl ieškant brangios technikos padėjo gyventojų sąmoningumas. „Vienas žmogus paskambino anoniminiu policijos komisariato pasitikėjimo telefonu ir pranešė, kur yra kombainas, – pasakojo Kauno apskrities VPK atstovas K.Kasciukevičius. – Pareigūnai operatyviai, nors ir apgadintą, jį rado ir sulaikė įtariamus vagyste asmenis.“ Viltį rasti kombainą ūkininkas jau buvo praradęs, manė, kad jis išgabentas į Lenkiją.

REKLAMA

Prieš trejus metus panašus įvykis buvo ir Telšių rajone: iš Seimo nario Jono Ramono žmonos Vilijos Ramonienės ūkio dingo 125 tūkst. Lt kainavęs traktorius „John Deere“. Moters įtarimai, kad techniką pavogė kaimynas R.P., pasitvirtino, kai rastame apgadintame traktoriuje tyrėjai aptiko nuorūką ir atliko DNR ekspertizę. Ūkininkei nuostolius atlygino „Lietuvos draudimas“.

Per metus Lietuvos rinkoje įmonės žemdirbiams parduoda 100–150 naujų vakarietiškų kombainų.

Komentaras:

Vagys tik ir žiūri, kur ir ką paimti

Jonas Talmantas, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas

Policija pernelyg neskuba tirti nusikaltimų ir ieškoti prarasto ūkininkų turto. Jei pats nesiimsi iniciatyvos, tai niekas tavo turto ir neieškos. Gerai, kad apie vagį pranešė kitas ūkininkas, o šiaip tai nebūtume radę, kas nukūlė derlių. Ką gali, tą reikia apdrausti. Visą savo turtą esu apdraudęs. Ir nors tai kainuoja šiek tiek brangiau (dėl frančizės), bet užtat ramiai miegu. Kas kita – pasėliai. Jų neapsimoka drausti, o jei dar ir pasiimtum draudimo išmoką, kita įmoka draudimo bendrovei būtų dar didesnė. Jei lygintume su praėjusiais metais, šiemet draudimų sumažėjo per pusę. Be to, draudimo išlaidoms kompensuoti numatyta tik 12 mln. Lt.

REKLAMA

Bet apskritai nuo vagysčių neįmanoma apsisaugoti. Svarbu laukuose nepalikti technikos. Juk atėjo krizė. Dirbti nenori niekas, o gyventi nori visi: tik ir žiūri, kur ir ką paimti.

Policijos akimis, įsimintiniausios 2010–2012 m. vagystės

• 2010 m. gegužės 11 d. iš Bukonių k. (Jonavos r.) gyventojo pavogta herbicidų už beveik 20 tūkst. Lt.

• 2010 m. gegužės 14 d. Alovės k. (Alytaus r.) gyventoja prie namo įrengtame sraigių voljere pasigedo apie 100 kg gyvų sraigių. Žala – 200 Lt.

• 2011 m. vasario 2 d. Kuigalių kaime (Jonavos r.) pavogta 150 balandžių, laikytų narvuose.

• 2011 m. vasario 4 d. Klaipėdos r. vagys nugvelbė traktorių „Kubota B7001E“ be registracijos numerio. Žala – 5 500 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

• 2012 m. gegužės 11 d. Paprūdžių k. (Prienų r.) iš ūkininko pavogti 7 aviliai su bičių šeimomis ir juose buvusiu medumi. Žala – 2 450 Lt.

• 2012 m. gegužės 12 d. Luksnėnų soduose (Alytaus r.) vagys išrovė 120 vienmečių obelų sodinukų. Žala – 1 800 Lt.

• 2012 m. liepos mėnesį Tauragės policininkai naktį patikrinti sustabdę automobilį jo bagažinėje aptiko gyvą prieš keliolika minučių pavogtą veršelį. Veršelis grąžintas savininkei.

• 2012 m. rugpjūčio 18 d. Skirmantiškės (Raseinių r.) ir Reksčių (Radviliškio r.) kaimuose įvykdytos 4 vagystės iš laukų. Pavogti elektriniai piemenys, akumuliatoriai, kitos detalės. Bendra žala – 1 480 Lt.

• 2012 m. rugpjūčio 30 d. ŽŪB „Klaipėdos agrocentras“ direktoriaus teigimu, naktį nesaugomoje aikštelėje iš javų kombaino „Claas Dominator 108“ degalų bako pavogta 400 l žymėto dyzelino. Žala – 1 500 Lt.

• 2012 m. rugsėjo 4 d. iš Noreikių kaimo (Šiaulių r.) ūkininko nesaugomos ir neaptvertos teritorijos 23 m. Eimantas G. pavogė miškavežio priekabos rėmą, priekabą, traktorių ir traktoriaus vikšrus. Supjaustyti daiktai aptikti metalo supirktuvėje. Žala – 69 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų