REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo – tai metas, kai medžiai nusidažo ryškiomis spalvomis, parkų alėjos rytais pasipuošia rūku, o paskutiniai šilti saulės spinduliai kviečia rinkti kaštonų. Ruduo puikus laikas pakeliauti ir aplankyti primirštus Lietuvos dvarus. Juk visa Lietuva nusėta dvarų ir dvarelių. Jų turime kone 2000. Deja, ne visi išliko ar išlaikė savo buvusį grožį. Tačiau yra ir tokių, kurie prikelti naujam gyvenimui laukia lankytojų ar pro šalį keliaujančių prašalaičių. Tad kodėl gi šį rudenį neaplankius Lietuvos dvarų? Juolab kad kiekviename regione tikrai rasime įspūdingų ir savo grožį išlaikiusių dvarviečių. Na, o kokius dvarus aplankyti, patarė leidyklos „Terra Publica“, surinkusios įspūdingiausius Lietuvos dvarus ir išleidusios žinyną „153 įdomiausi Lietuvos dvarai“, direktorė Danguolė Kandrotienė. Pasak jos, dvarai – neatsiejama mūsų valstybės dalis, tai Lietuvos kultūros lopšiai, kuriuose užaugo, mokėsi, dirbo šviesiausi Lietuvos žmonės. „Kiekviename regione atrasime dvarų, kuriuos verta pamatyti, susipažinti su jų įdomia praeitimi“, – teigia D. Kandrotienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kairėnų dvaras

Kairėnų dvaras (nuotr. Gamintojo)Kairėnų dvaras (nuotr. Gamintojo)

Pasiilgusiems gryno oro ir įspūdingos gamtos, siūlome apsilankyti Kairėnų dvare. Ši Vilniaus pakraštyje įsikūrusi Kairėnų dvaro sodyba visais laikais garsėjo savo parku. XIX a. Lietuvoje buvusio vieno gražiausių Lietuvos parkų puoselėjimo tradicijas šiandien tęsia jame įsikūręs Vilniaus universiteto botanikos sodas. Savo gyvavimo laikais šis dvaras galėjo pasigirti net 30-čia kambarių: čia buvo žydrieji ir rožiniai kambariai, kiniškas kabinetas, landšaftinis kambarys ir k.t. Dvaro parke auga reti ir egzotiniai augalai, kurių niekur kitur Lietuvoje nepamatysi. Tad pasižvalgykime kaip šie augalai pasipuošia rudenį.

REKLAMA

Užutrakio dvaras

Užutrakio dvaras (nuotr. Gamintojo)Užutrakio dvaras (nuotr. Gamintojo)

Užutrakio dvaras yra Trakų istoriniame nacionaliniame parke, pusiasalyje tarp Galvės ir Skaisčio ežerų. Didingus dvaro rūmus puošia kolonos, girliandų dekoras, o vidų – raudonmedžio parketas, marmuro židiniai, sienų lipdyba. Priešais rūmus puikuojasi parkas su gėlynais, parteriais, takeliais, skulptūromis ir vazomis. Parkas buvo kuriamas kaip vandens parkas, todėl įrengti tvenkiniai buvo susieti su Trakų ežerais: daugelį metų dvaro svečiai rūmus pasiekdavo ne sausuma, o vandeniu. Nuo Užutrakio dvaro atsiveria graži panorama su Trakų Salos pilimi ir Galvės ežeru.

REKLAMA
REKLAMA

Verkių dvaras

Verkių dvaras (nuotr. Gamintojo)Verkių dvaras (nuotr. Gamintojo)

Verkių dvaras – vienas vertingiausių klasicizmo ansamblių Lietuvoje. Šį dvarą rasime šiauriniame Vilniaus miesto pakraštyje, ant dešiniojo Neries upės kranto. Dvaro sodybą sudaro 29 išlikę įvairios paskirties pastatai, taip pat keliai, alėjos, takai bei peizažinis (angliškojo) tipo parkas. Verta užsukti į apžvalgos aikštelę, esančią parko pietiniame pakraštyje. Iš čia atsiveria nuostabus reginys į Neries vingius ir Vilniaus apylinkes.

Gelgaudiškio dvaras

Gelgaudiškio dvaras yra Gelgaudiškio miestelyje, Šakių rajono savivaldybėje, Sūduvos pakraštyje, ant Nemuno kranto. Šis dvaras – bene turtingiausias visoje Suvalkijoje. Dvaro rūmai stovi ypatingoje vietoje. Kai artėji prie rūmų iš pietų pusės, atrodo, kad jie pastatyti nesibaigiančioje lygumoje, o kai žvelgi į juos iš šiaurės pusės, matai, jog tai aukštas Nemuno slėnio šlaitas.

Gelgaudiškio dvaras (nuotr. Organizatorių)Gelgaudiškio dvaras (nuotr. Organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų