REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos leidinio „Shanghai Evening Post“ reporteris dešimt dienų, apsimetęs paprastu darbininku, darbavosi Kinijos mieste Taijuane esančioje „Foxconn“ gamykloje, kurioje surinkinėjamas išmanusis telefonas „iPhone 5“. Po savo praktikos žurnalistas pasidalino savo įspūdžiais apie gamyklos darbuotojų darbo ir buities sąlygas. Tiesą sakant, iš pradžių jis norėjo skaitytojams papasakoti „iPhone 5“ gamybą, tačiau vėliau  nusprendė kur kas išsamiau atskleisti „Foxconn“ darbuotojų gyvenimo ir darbo ypatumus.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmoji naktis daugiabutyje tapo tikru košmaru, – rašo žurnalistas. – Visos patalpos prasmirdusios šiukšlių, kurios čia būna ne vieną dieną, prakaito ir porolono tvaiko mišiniu. Vaizdą papildo tarakonai, zujantys spintose, o taip pat purvinos lovatiesės, kurias išduoda naujiems darbuotojams“.

REKLAMA

„Prieš pradedant darbą „Foxconn“ gamykloje būtina pasirašyti kontraktą, kurį sudaro keturi skyriai – techninė informacija, statistika apie gamybą, pardavimus ir darbinius resursus, – tęsia aprašymą reporteris. – Skyriuje apie galimas kenksmingas darbo sąlygas administracijos atstovas paprašė nurodyti neigiamą atsakymą visose pozicijose, įskaitant „per didelis triukšmas“ ir „toksinis užterštumas“. Visa informacija yra griežtai konfidenciali“.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia paminėti padidintas saugumo priemones, kurių imasi kompanija, kad būtų išvengta vagysčių ir informacijos nutekėjimo gaminant „iPhone 5“. Pereinant iš vieno aukšto, kur surinkinėjamas naujasis „Apple“ išmanusis telefonas, į kitą, darbininkus papildomai tikrina apsaugos tarnyba, kurios darbuotojai naudoja ir metalo detektorius. Bet kuris, kurį „pažymi“ metalo detektorius, iš karto atleidžiamas iš darbo.

Kad būtų išlaikyta disciplina, „Foxconn“ ir toliau naudoja įvairias bausmes. Pavyzdžiui, jei užfiksuojama nesankcionuota pertrauka, darbuotojas baudžiamas – jis privalo kampe stovėti 10 minučių. Anksčiau taip pat buvo pranešta, jog „Foxconn“ taisyklių pažeidėjai turėtų „atgailauti“ prieš kolegas, pakartodami atsiprašymą daugybę kartų, arba parašyti žinutę su apgailestavimu į gamyklos laikraštį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų