REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl pasaulinio atšilimo per artimiausius 10 metų Azijos šalys susidurs su rimtu pavojumi apsirūpinant maistu, perspėja ekspertai.

Dėl pasaulinio atšilimo per artimiausius 10 metų Azijos šalys susidurs su rimtu pavojumi apsirūpinant maistu, perspėja ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos tyrimų centras „Centre for Low Carbon Futures“ paskelbė savo tyrimo išvadas, kuriose konstatuojama, kad klimato pokyčiai jau per artimiausią dešimtmetį ims neigiamai veikti viso pasaulio šalių galimybes apsirūpinti maisto produktais.

REKLAMA

Mokslininkai mano, kad pirmąjį klimato pokyčių smūgį pajus Azija: per 10 metų didelėje jos dalyje žymiai padidės sunkių sausrų, kurios neišvengiamai paveiks regionines ir galbūt pasaulines maisto produktų rinkas, tikimybė. Lydso universitete (D. Britanija) atliktame tyrime išvardintos šalys, kurias artimiausiais metais itin neigiamai paveiks klimato kaita. Skelbiama, kad Kinija, Pakistanas ir Turkija labiausiai nukentės nuo sausrų, o tai turės ypač neigiamų pasekmių maisto produktų rinkose, nes šios šalys yra didžiausios kviečių ir kukurūzų augintojos Azijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai ragina politikus atkreipti dėmesį į ekonomikos prisitaikymo prie besikeičiančio klimato galimybes ir užkirsti kelią artėjančiai maisto produktų tiekimo krizei.

„Centre for Low Carbon Futures“ tyrimo išvadose sakoma, kad Azijos šalyse sausringasis metų laikotarpis vidutiniškai pailgės iki daugiau nei 3 mėnesių, o tai reiškia, kad drėgmės trūkumas bus 2 kartus didesnis, nei 1990 – 2005 m. laikotarpiu. Tokia prognozė kelia itin rimtą susirūpinimą, nes vien tik Kinijoje ir Indijoje gyvena daugiau nei pustrečio milijardo žmonių.

Pranešama, kad šis tyrimas remiasi klimato kaitos prognozėmis, pateiktomis 12 pagrindinių klimato modeliavimo mokslinių centrų. Mokslininkai užfiksavo aiškius rimtų klimato permainų, įvyksiančių per artimiausius 10 metų, požymius. Manoma, kad pasaulinis atšilimas jau po 10 – 15 metų gali ne tik nutraukti ekonomikos augimą Azijos šalyse, bet ir sukelti pasaulinio masto humanitarines katastrofas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų