REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje viešintis Europos Sąjungos (ES)  energetikos komisaras Güntheris Oettingeris penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė, kad Rusija yra svarbus Europos partneris, bet jai nuolaidų teikiama nebus – ji turės rinkoje žaisti pagal vienodas  ES rinkos taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusija yra mūsų vienas svarbiausių partnerių, dėl to, kad importuoja naftą, anglis, dujas. Ji yra vienas svarbiausių žaidėjų. Tačiau, tai ko mums reikia, –  sąžiningų taisyklių. Ilgalaikėje perspektyvoje turėtume vengti skirtingų dujų kainų. Dujos yra dujos.  Dujų kainos Paryžiuje ar Berlyne  yra kur kas mažesnės nei Vilniuje. Tam, kad suvienodintume šalis, turime jas apjungti bendru modeliu. Tai yra geriausia priemonė norint užtikrinti vienodas taisykles šitame žaidimų lauke“, - sakė G. Oettingeris.

REKLAMA

Jis teigė, kad EK pradėtas tyrimas dėl „Gazprom“ monopolijos nėra nukreiptas prieš kompaniją, tai yra labiau instrumentas, siekiant užtikrinti bendras taisykles ES rinkoje.

„Mes norime tęsti mūsų bendradarbiavimą su „Gazprom“, tačiau tai norime daryti bendros ES vidinės rinkos kontekste“, - sakė EK energetikos komisaras.

Anot komisaro, energetikos reikalai visada yra susiję su politika, visos šalys turi teisę ginti savo valstybines kompanijas. „Jų tokia yra pareiga. Tačiau Rusija turi priimti bendros ES vidinės rinkos taisykles. Europos rinka apima 500 mln. vartotojų, ji yra didžiausia Rusijos partnerė, todėl Rusija  turi paklusti mūsų taisyklėms. Tai taikoma ne tik „Gazprom“, bet ir bet kuriai kitai Europos kompanijai“, - kalbėjo G. Oettingeris.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą, pradėtą prieš „Gazprom“, EK energetikos komisaras vadino niekuo neypatinga procedūra: „Tai yra mūsų kasdienis darbas. Kaip žinote, ES yra bendruomenė, pagrįsta taika ir laisve bei vidine bendra rinka. Todėl mums reikia stiprios konkurencijos užtikrinant sąžiningas taisykles“.

Balsas.lt primena, kad penktadienio rytą G. Oettingeris  susitiko su šalies prezidente Dalia Grybauskaite. Susitikimo metu buvo aptartas ne tik Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas, bet ir EK pradėtas tyrimas dėl „Gazprom“ monopolinio dominavimo. D. Grybauskaitė už šio tyrimo pradėjimą padėkojo G. Oettingeriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva artimiausiu metu  ketina įgyvendinti net keletą svarbių energetinių projektų – Klaipėdoje pastatyti SGD terminalą, nutiesti dujotiekį su Lenkija, įgyvendinti elektros jungčių projektus, iki 2020-ųjų pastatyti Visagino atominę elektrinę (AE).

Šiuo metu Lietuva jau yra įsijungusi į Šiaurės Europos elektros rinką „NordPool“, tačiau visaverčiam jos funkcionavimui dar reikia nutiesti elektros jungtį tarp Lietuvos ir Švedijos bei antrąją jungtį tarp Estijos ir Suomijos.Visus šiuos projektus įgyvendinus, Lietuva turės galimybę apsirūpinti energija iš alternatyvių šaltinių. Bus sukurta konkurencija, kuri paskatins pigesnes dujų, šilumos ir elektros kainas energijos vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų