REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alkoholio akcizo kėlimo klausimas reikalauja gilesnio svarstymo, tačiau jis galėtų būtų viena iš priemonių kovojant su augančiu alkoholio vartojimu Lietuvoje, sako Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia turbūt reiktų atskiros analizės (ar verta didinti akcizus – ELTA). Be abejo, tai būtų viena iš priemonių, bet aš puikiai žinau, kokia būtų reakcija kitų, nes nuomonės visuomenėje vis dėlto irgi yra skirtingos“, – trečiadienį ryte interviu „Žinių radijui“ sakė Seimo Pirmininkė.

REKLAMA

Ji pripažino, kad alkoholio kontrolės duomenys, pagal kuriuos Lietuvoje vienas žmogus per metus vidutiniškai suvartoja 11,9 l gryno alkoholio, o įvertinus šešėlį – netgi apie 16 l, yra gąsdinantys, tačiau, pasak jos, valdančioji koalicija nuveikė nemažai darbų, kad alkoholio vartojimas mažėtų.

„Mes tikrai labai daug padarėme, buvo priimti įstatymai ir dėl reklamos, ir sumažintas prieinamumas nusipirkti alkoholį įvairiose vietose, tikrai buvo daug padaryta“, – tvirtino Seimo Pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo vadovė pabrėžė, kad didelis alkoholio suvartojimas Lietuvoje yra įsisenėjusi problema, ir valdžia per ketverius metus čia visko pakeisti negali – galiausiai viskas priklauso nuo žmogaus.

„Ne vien valdžia gali pakeisti visuomenės mąstymą ir poelgius, o tik pats žmogus gali tai padaryti. Valdžios uždavinys – mažinti alkoholio prieinamumą ir jo vartojimą, toliau viską daryti, kad mažamečiai nevartotų alkoholio, todėl prevencinis darbas šiandien labai svarbus. Tačiau per vienerius ar net ketverius metus greitai įsisenėjusios problemos neišspręsi, yra visas kompleksas faktorių, kurie lemia tokį gausų alkoholio vartojimą tarp Lietuvos žmonių“ , – sakė I. Degutienė.

I. Degutienės bendrapartietis konservatorius Antanas Matulas yra įregistravęs įstatymo pataisas, pagal kurias nuo kitų metų akcizų tarifai alkoholiui didėtų, o už surinktas lėšas būtų finansuojamos alkoholio prevencijos priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų