REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ Europos Komisijos antimonopolinį tyrimą vertina kaip mėginimą pasiekti mažesnių kainų. Apie tai, kaip informuoja „RIA Novosti“, pareiškė koncerno spaudos sekretorius Sergejus Kuprijanovas.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialus kompanijos atstovas taip pat pastebėjo, kad per praėjusius metus „Gazprom“ ir Rusijos vyriausybė siūlė Europos Komisijai dialogą, tačiau iš Europos valdininkų nesulaukta jokių iniciatyvų.

REKLAMA

S. Kuprijanovas pabrėžė, kad nuolaidų suteikimas „silpnoms“ ES ekonomikoms iš esmės prilygsta šių valstybių subsidijavimui. Pasak jo, „Gazprom“ ateityje derins su Rusijos vyriausybe bet kokius kainų politikos pakeitimus, įskaitant ir nuolaidų suteikimą. Atitinkamą nurodymą rugsėjo 11 d. pasirašė šalies prezidentas Vladimiras Putinas. Dokumentas įpareigoja strategines kompanijas derinti savo veiksmus su ministrų kabinetu, kai užsienio valstybės iškelia joms kokių nors reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

S. Kuprijanovo komentaras - tai jau trečias „Gazprom“ atsakymas į Europos Komisijos tyrimą. Iš pradžių koncernas paskelbė pranešimą spaudai, kuriame priminė Europos valdininkams, kad dujų kompanija yra strateginė bendrovė ir yra užregistruota Rusijoje. Pranešime spaudai taip pat pastebima, kad „Gazprom“ gerbia šalių, kuriose dirba, įstatymus. Vėliau EK tyrimą pakomentavo valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. Pasak jo, Europos Komisijos tyrimas dėl kontroversiškos „Gazprom“ kainodaros ir prekybos politikos yra nesąžiningas. „Yra toks posakis - ant vagies galvos kepurė dega. Šiuo atveju ji turėtų degti ant Europos Komisijos galvos“, - sakė A. Medvedevas. Taip pat jis pareiškė, kad dėl neteisingos konkurencijos ES rinkoje kenčia „Gazprom“, kuri yra „rinkos reformų pionierius“ Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EK pradėjo oficialų antimonopolinį tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos rugsėjo 4 dieną. EK tiria, ar „Gazprom“, kuriai tenka 36 proc. Europai tiekiamo dujų kiekio, nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdama antimonopolinius ES įstatymus.

Eltos vertėja Rita Vidugirienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų