REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors tailandiečiai yra atlaidūs užsieniečiams ir, greičiausiai, nieko nesakys, jei sulaužysite jų etiketo normas, vis tik prieš einant į visuomeninius kultūrinius šalies renginius verta susipažinti su pagrindinėmis etiketo taisyklėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Nemeskite daiktų

Mesti daiktą žmogui, norint tokiu būdu jį perduoti, laikoma šiurkščiu gestu, ypatingai, jei tas daiktas yra vertingas. Nepatingėkite prieiti iki žmogaus ir perduoti jam daiktą į rankas. Beje, darykite tai tik dešine ranka.

REKLAMA

Nedarykite „wai“ gesto, kai nereikia

Nors rankų sujungimas, panašiai kaip tai darome meldžiantis, yra Tailando gyventojų kultūros ir etiketo dalis, nereikėtų to daryti prieš padavėjus, benamius ir kitus žemesnio „lygio“ žmones. Tokiu būdu juos tik pažeminsite.

Nerodykite į žmones pirštu

Niekada nerodykite į kitus žmones pirštais – tai laikoma ypač šiurkščiu ir nepagarbiu gestu. Verčiau kažkieno kryptimi kilstelėkite smakrą. Rodyti pirštu tinka į gyvūnus ir negyvus objektus.

REKLAMA
REKLAMA

Dovanų priėmimas ir teikimas

Gavę nuo tailandiečio dovaną, niekada neatidarykite prie jo akių, verčiau padėkite ją į šoną ir atidarykite vėliau. To paties galite tikėtis ir iš tailandiečių. Suplėšyti dovanos įpakavimą vos tik ją gavus laikoma labai nemandagiu gestu.

Neužminkite ant durų slenksčio

Stenkitės niekada neužlipti ant durų slenksčio, verčiau jį perženkite. Per medinį slenkstį, nesvarbu šventyklose ar namuose, perženkite tik nusiavę batus.

Nenaudokite kairės rankos

Kairė ranka Tailande naudojame tik tualeto funkcijoms atlikti, tad nenaudokite jos ką nors paduodami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienuoliai nevalgo po 12 val.

Dauguma vienuolių priėmę įžadus nevalgyti po dvylikos, vidudienį. Norėdami parodyti jiems pagarbą, nekramsnokite šalia jų savo priešpiečių.

Šventyklose vilkėkite konservatyvius drabužius

Eidami į šventyklas pridenkite savo pečius ir kelius, nedėvėkite šortų ar berankovių marškinėlių.

Moterims – nevalia liesti vienuolių

Moterims Tailande nederėtų liesti vienuolių, net nelaimingo atsitikimo metu ar ką nors perduodant. Verčiau paduokite daiktą vyrui, kad jis perduotų vienuoliui. Ta pati taisyklė galioja net vienuolių motinoms.

REKLAMA

Gerbkite Budos statulas

Niekada neatsukite nugaros į Budos statulą šventyklose ir šventovėse. Visuomet nusiimkite batus ir palikite juos prie šventyklos įėjimo.

Prieš kur nors įeidami nusiimkite batus

Nesvarbu ką sakytų šeimininkas, visuomet nusiimkite batus prieš įeidami į tailandiečio namus. Kai kuriose parduotuvėse, restoranuose ir įstaigose ši taisyklė taip pat galioja. Pažvelgę į prie durų sustatytus batus (arba ne), suprasite, kur to reikalaujama.

Gerbkite Karalių

Tailando žmonės dievina savo karalių - seniausią monarchą pasaulyje. Už karaliaus ar jo atvaizdo įžeidimą į kalėjimą gali sėsti net turistai.

REKLAMA

Būkite kantrus

Nesitikėkite tokio pat greito aptarnavimo restoranuose, kaip savoje šalyje. Viskas čia vyksta kur kas lėčiau, tad pasiruoškite būti kantrus.

Pasisveikinimas

Sveikindamiesi tailandiečiai naudoja „Wai“ gestą. Juo metu delnai suglaudžiami ties krūtinės arba nosies sritimi, o galva nežymiai nulenkiama į priekį. Sveikindamiesi sakykite „sawas dee khrap“ (vyrams) arba „sawas dee kaa“ (moterims).

Kojų reikšmė

Kojos budistų kultūroje laikomos žemiausia ir purviniausia kūno dalimi, tad niekada sėdėdami neparodykite kitiems savo kojos pado, nelieskite žmonių kojomis ir niekada nekelkite kojų aukščiau žmogaus galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galvos svarba

Galva yra laikoma aukščiausia ir švenčiausia kūno dalimi, niekada nelieskite kitų žmonių galvos, netgi vaikų, norėdami juos paglostyti, ir venkite kelti kojas aukščiau už galvą.

Budistai yra konservatyvūs

Nepaisant to, kad kai kurie didieji Tailando miestai yra itin modernūs ir vakarietiški, apskritai, budistai yra labai konservatyvūs – žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų