REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) siūlo artėjantį kartu su Seimo rinkimais vyksiantį AE referendumą  papildyti antru klausimu – suteikti galimybę šalies gyventojams spręsti, ar šilumos ūkyje brangių importinių dujų vartojimas turėtų būti keičiamas beveik tris kartus pigesniu lietuvišku biokuru.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su Seimo rinkimais įvyksiančio referendumo papildymo projektą asociacija išsiuntė visiems Seimo nariams bei Lietuvos miestų ir rajonų tarybų nariams.

REKLAMA

„Gyventojų apklausos rodo, kad žmonės pasisako už biokuro vartojimo plėtrą šilumos ūkyje, tačiau šiuo metu valstybė suka gamtinių dujų keliu. Siūlome suteikti galimybę gyventojams dėl šilumos sąskaitų dydžio spręsti patiems“, - sakė  LŠTA tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Anot jo, svarbu pažymėti, kad artėjančio AE referendumo klausimų išplėtimas valstybės biudžetui nekainuotų nė 1 papildomo lito.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek užsienio, tiek Lietuvos miestų pavyzdžiai rodo, kad brangias dujas pakeitus vietiniu kuru, reikšmingai mažėja šilumos kainos.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, Lietuvos miestuose, kuriuose pagrindinis kuras šilumos gamyboje yra nuolat brangstančios gamtinės dujos, šilumos kainos yra net trečdaliu aukštesnės nei biokuru šildomuose miestuose.

„Deja, aukščiausi valdžios pareigūnai visapusiškai remia ir Valstybės bei Europos Sąjungos paramos lėšas kreipia brangių importinių dujų infrastruktūros, terminalo, plėtrai, nors šilumos ūkyje dujas galima visu 100 procentų galima pakeisti biokuru. Maža to, miestuose, ypač didžiuosiuose, vietinio kuro projektai yra ne tik neskatinami, bet blokuojami“, - sakė A. Janukonis.

Jis pabrėžė, kad siūlydama referendumo papildymą, asociacija ypač tikisi paramos iš tų Lietuvos miestų, kurie jau vartoja vietinį kurą ir dėl to už šilumą moka mažiau.

Spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais įvyks ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų